Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

160 gramów

80 gramów

60 gramów

320 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połam czekoladę i wsyp do naczynia miksującego.

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr.

Krok 3

Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj 4min/40C/obr. 2

Krok 4

Za pomocą kopystki zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zagotuj 4min/100C/obr.2. Przechowuj np. w słoiku w lodówce. Sos będzie świeży nawet przez dwa tygodnie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz oryginalne smaki możesz dodać do sosu papryczki chili, np. szczyptę Papryki Chili z Indii Knorr

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciastWegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast

Z takim sosem każdy deser smakuje lepiej. Nie trzeba być zwolennikiem diety wegańskiej, by docenić jego kremową konsystencję oraz wyraziste smak i aromat. Nie trzeba być też zaprawionym w bojach kucharzem, by poradzić sobie z przygotowaniem tego przepisu na wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast.

Dla kogo?

Sos czekoladowo-orzechowy to dodatek, który przyda się nie tylko w wegańskich kuchniach. Ciasto wyszło trochę za suche lub czegoś mu brakuje? Sos z czekolady i orzechów okaże się idealnym zwieńczeniem słodkiej przekąski.

Na jaką okazję?

Desery zawsze smakują wyśmienicie. Można jeść je w pojedynkę lub w gronie domowników. Goście podczas przyjęcia też rozglądają się za czymś na słodko. Ciasto z wegańskim sosem czekoladowym będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki.

Czy wiesz, że?

Sos czekoladowy znajduje zastosowanie nie tylko w deserach. Charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej jest sos mole na bazie czekolady, podawany do mięs, zwłaszcza drobiu.

Dla urozmaicenia:

Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciasta znakomicie sprawdzi się także w naleśnikach.