Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
160 gramów
1 łyżeczka
200 mililitrów
160 gramów
80 gramów
60 gramów
320 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połam czekoladę i wsyp do naczynia miksującego.
Krok 2
Dodaj przyprawę Knorr.
Krok 3
Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj 4min/40C/obr. 2
Krok 4
Za pomocą kopystki zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zagotuj 4min/100C/obr.2. Przechowuj np. w słoiku w lodówce. Sos będzie świeży nawet przez dwa tygodnie.

Dobra rada:
Jeśli lubisz oryginalne smaki możesz dodać do sosu papryczki chili, np. szczyptę Papryki Chili z Indii Knorr
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast
Z takim sosem każdy deser smakuje lepiej. Nie trzeba być zwolennikiem diety wegańskiej, by docenić jego kremową konsystencję oraz wyraziste smak i aromat. Nie trzeba być też zaprawionym w bojach kucharzem, by poradzić sobie z przygotowaniem tego przepisu na wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast.
Dla kogo?
Sos czekoladowo-orzechowy to dodatek, który przyda się nie tylko w wegańskich kuchniach. Ciasto wyszło trochę za suche lub czegoś mu brakuje? Sos z czekolady i orzechów okaże się idealnym zwieńczeniem słodkiej przekąski.
Na jaką okazję?
Desery zawsze smakują wyśmienicie. Można jeść je w pojedynkę lub w gronie domowników. Goście podczas przyjęcia też rozglądają się za czymś na słodko. Ciasto z wegańskim sosem czekoladowym będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki.
Czy wiesz, że?
Sos czekoladowy znajduje zastosowanie nie tylko w deserach. Charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej jest sos mole na bazie czekolady, podawany do mięs, zwłaszcza drobiu.
Dla urozmaicenia:
Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciasta znakomicie sprawdzi się także w naleśnikach.