Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

160 gramów

80 gramów

60 gramów

320 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połam czekoladę i wsyp do naczynia miksującego.

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr.

Krok 3

Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj 4min/40C/obr. 2

Krok 4

Za pomocą kopystki zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zagotuj 4min/100C/obr.2. Przechowuj np. w słoiku w lodówce. Sos będzie świeży nawet przez dwa tygodnie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz oryginalne smaki możesz dodać do sosu papryczki chili, np. szczyptę Papryki Chili z Indii Knorr

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciastWegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast

Z takim sosem każdy deser smakuje lepiej. Nie trzeba być zwolennikiem diety wegańskiej, by docenić jego kremową konsystencję oraz wyraziste smak i aromat. Nie trzeba być też zaprawionym w bojach kucharzem, by poradzić sobie z przygotowaniem tego przepisu na wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast.

Dla kogo?

Sos czekoladowo-orzechowy to dodatek, który przyda się nie tylko w wegańskich kuchniach. Ciasto wyszło trochę za suche lub czegoś mu brakuje? Sos z czekolady i orzechów okaże się idealnym zwieńczeniem słodkiej przekąski.

Na jaką okazję?

Desery zawsze smakują wyśmienicie. Można jeść je w pojedynkę lub w gronie domowników. Goście podczas przyjęcia też rozglądają się za czymś na słodko. Ciasto z wegańskim sosem czekoladowym będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki.

Czy wiesz, że?

Sos czekoladowy znajduje zastosowanie nie tylko w deserach. Charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej jest sos mole na bazie czekolady, podawany do mięs, zwłaszcza drobiu.

Dla urozmaicenia:

Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciasta znakomicie sprawdzi się także w naleśnikach.