Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

160 gramów

80 gramów

60 gramów

320 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połam czekoladę i wsyp do naczynia miksującego.

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr.

Krok 3

Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj 4min/40C/obr. 2

Krok 4

Za pomocą kopystki zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zagotuj 4min/100C/obr.2. Przechowuj np. w słoiku w lodówce. Sos będzie świeży nawet przez dwa tygodnie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz oryginalne smaki możesz dodać do sosu papryczki chili, np. szczyptę Papryki Chili z Indii Knorr

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciastWegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast

Z takim sosem każdy deser smakuje lepiej. Nie trzeba być zwolennikiem diety wegańskiej, by docenić jego kremową konsystencję oraz wyraziste smak i aromat. Nie trzeba być też zaprawionym w bojach kucharzem, by poradzić sobie z przygotowaniem tego przepisu na wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast.

Dla kogo?

Sos czekoladowo-orzechowy to dodatek, który przyda się nie tylko w wegańskich kuchniach. Ciasto wyszło trochę za suche lub czegoś mu brakuje? Sos z czekolady i orzechów okaże się idealnym zwieńczeniem słodkiej przekąski.

Na jaką okazję?

Desery zawsze smakują wyśmienicie. Można jeść je w pojedynkę lub w gronie domowników. Goście podczas przyjęcia też rozglądają się za czymś na słodko. Ciasto z wegańskim sosem czekoladowym będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki.

Czy wiesz, że?

Sos czekoladowy znajduje zastosowanie nie tylko w deserach. Charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej jest sos mole na bazie czekolady, podawany do mięs, zwłaszcza drobiu.

Dla urozmaicenia:

Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciasta znakomicie sprawdzi się także w naleśnikach.