Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. W kielichu robota szatkującego połącz ze sobą masło, natkę pietruszki, czosnek oraz chili. Do powstałego farszu dodaj łyżeczkę przyprawy Harissa Knorr, szczyptę soli, orzeszki pinii, rodzynki i startą skórkę z cytryny. Farsz umieść w worku rękawa cukierniczego.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 1

Krok 2

Mięso z indyka włóż do tego samego naczynia szatkującego. Dodaj pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, jogurt, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie rozdrobnij, aż mięso ulegnie homogenizacji i wytworzy w ten sposób zwartą strukturę.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 2

Krok 3

Ręce delikatnie natrzyj olejem. Odrobiną mięsa oblep kciuk lewej ręki, formując owalny cylindryczny kotlet. Delikatnie zdejmij go z palca, tak aby nie uszkodzić jego ścianek. Kotlet powinien być pusty w środku. Wyciśnij z worka trochę farszu z masła i pietruszki i wypełnij nim kotlety.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 3

Krok 4

Końcówki kotlecika ściśle zaklej. Kotleciki oprósz w mące i obsmaż na patelni z obu stron. Następnie dopiecz mięso w piekarniku.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki ułóż na półmisku i podawaj z dipem jogurtowo-czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Samosy
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszkiKebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki

Kotleciki z indyka faszerowane natką pietruszki, czosnkiem, chili, orzeszkami pinii i rodzynkami - to przepis na niebanalny obiad, którym możesz zachwycić swoją rodzinę. Zastąp zwykłe kotlety czymś bardziej wyszukanym.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby zamienić zwykły obiad na jakieś ciekawe danie. Faszerowane kotleciki z indyka sprawdzą się tu znakomicie!

Na jaką okazję?

Kebab z indyka faszerowany natką pietruszki to doskonałe rozwiązanie na niedzielny obiad. Będzie smacznie i nowocześnie!

Czy wiesz, że?

Orzechy piniowe to obrane z łusek nasiona z niektórych gatunków sosny. Świetnie pasują do różnego rodzaju farszów oraz sosów. Bazyliowe pesto bez pinii nie byłoby takie samo.

Dla urozmaicenia:

Do kotlecików z indyka świetnie pasuje dip jogurtowo-czosnkowy. Spróbuj koniecznie!