Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki
łatwe
198 osób zapisało

Składniki
500 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
2 łyżeczki
150 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. W kielichu robota szatkującego połącz ze sobą masło, natkę pietruszki, czosnek oraz chili. Do powstałego farszu dodaj łyżeczkę przyprawy Harissa Knorr, szczyptę soli, orzeszki pinii, rodzynki i startą skórkę z cytryny. Farsz umieść w worku rękawa cukierniczego.

Krok 2
Mięso z indyka włóż do tego samego naczynia szatkującego. Dodaj pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, jogurt, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie rozdrobnij, aż mięso ulegnie homogenizacji i wytworzy w ten sposób zwartą strukturę.

Krok 3
Ręce delikatnie natrzyj olejem. Odrobiną mięsa oblep kciuk lewej ręki, formując owalny cylindryczny kotlet. Delikatnie zdejmij go z palca, tak aby nie uszkodzić jego ścianek. Kotlet powinien być pusty w środku. Wyciśnij z worka trochę farszu z masła i pietruszki i wypełnij nim kotlety.

Krok 4
Końcówki kotlecika ściśle zaklej. Kotleciki oprósz w mące i obsmaż na patelni z obu stron. Następnie dopiecz mięso w piekarniku.


Dobra rada:
Kotleciki ułóż na półmisku i podawaj z dipem jogurtowo-czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki
Kotleciki z indyka faszerowane natką pietruszki, czosnkiem, chili, orzeszkami pinii i rodzynkami - to przepis na niebanalny obiad, którym możesz zachwycić swoją rodzinę. Zastąp zwykłe kotlety czymś bardziej wyszukanym.
Dla kogo?
Dla każdego, kto chciałby zamienić zwykły obiad na jakieś ciekawe danie. Faszerowane kotleciki z indyka sprawdzą się tu znakomicie!
Na jaką okazję?
Kebab z indyka faszerowany natką pietruszki to doskonałe rozwiązanie na niedzielny obiad. Będzie smacznie i nowocześnie!
Czy wiesz, że?
Orzechy piniowe to obrane z łusek nasiona z niektórych gatunków sosny. Świetnie pasują do różnego rodzaju farszów oraz sosów. Bazyliowe pesto bez pinii nie byłoby takie samo.
Dla urozmaicenia:
Do kotlecików z indyka świetnie pasuje dip jogurtowo-czosnkowy. Spróbuj koniecznie!