
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
null
8 sztuk
null
11 sztuk
7 sztuk
0.3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, papryczki chili przekrój, oczyść z nasionek i potnij w kostkę. Zmiksuj razem z octem i podgrzej masę warzywną na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i potnij w kawałki, zmiksuj, dodaj do reszty składników, wymieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut do momentu, aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Dopraw do smaku kminkiem i przyprawami.
Krok 4
Mięso umyj, osusz i obtocz w przygotowanym sosie, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Krok 5
Piecz w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem w temperaturze 220 stopni, przez ok. 45
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej