Ostre skrzydełka w pomidorach i chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre skrzydełka w pomidorach i chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

null

8 sztuk

null

11 sztuk

7 sztuk

0.3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, papryczki chili przekrój, oczyść z nasionek i potnij w kostkę. Zmiksuj razem z octem i podgrzej masę warzywną na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i potnij w kawałki, zmiksuj, dodaj do reszty składników, wymieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut do momentu, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Dopraw do smaku kminkiem i przyprawami.

Krok 4

Mięso umyj, osusz i obtocz w przygotowanym sosie, odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 5

Piecz w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem w temperaturze 220 stopni, przez ok. 45

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre skrzydełka w pomidorach i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej