
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
450 gramów
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
5 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
450 mililitrów
3 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki opiecz na patelni bez tłuszczu, często obracając aż zbrązowieją.
Krok 2
Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na co najmniej 60 minut aby zmiękły. Co jakiś czas odwracaj je, aby równomiernie chłonęły wodę.
Krok 3
Wyjmij łyżką cedzakową, wytnij gniazda nasienne i pokrój.
Krok 4
Cebulę i czosnek posiekaj. Ziarna sezamu upraż. Wrzuć do miseczki. Dodaj papryczki, koper, cynamon, kolendrę, kminek, migdała, rodzynki i masło orzechowe. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Krok 5
Wlej bulion, startą czekoladę oraz mielone chili i wymieszaj.
Krok 6
Przygotowaną masę wlej do rondla z rozgrzanym olejem i duś około 10 minut.
Krok 7
Oprósz solą i pieprzem, polej sokiem z limonki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej