Mole poblano: przepis na sos na bulionie z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Mole poblano

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

450 gramów

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

450 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki opiecz na patelni bez tłuszczu, często obracając aż zbrązowieją.

Krok 2

Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na co najmniej 60 minut aby zmiękły. Co jakiś czas odwracaj je, aby równomiernie chłonęły wodę.

Krok 3

Wyjmij łyżką cedzakową, wytnij gniazda nasienne i pokrój.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Ziarna sezamu upraż. Wrzuć do miseczki. Dodaj papryczki, koper, cynamon, kolendrę, kminek, migdała, rodzynki i masło orzechowe. Wszystko dokładnie zmiksuj.

Krok 5

Wlej bulion, startą czekoladę oraz mielone chili i wymieszaj.

Krok 6

Przygotowaną masę wlej do rondla z rozgrzanym olejem i duś około 10 minut.

Krok 7

Oprósz solą i pieprzem, polej sokiem z limonki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mole poblano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej