Burritos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

224 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

50 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy oliwę oraz przyprawę do mięs Knorr, cynamon, goździki oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mięso odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Burritos - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso. Dodajemy 2 łyżki sproszkowanej kolendry, sól i pieprz do smaku oraz rodzynki. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do miski.

Burritos - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy ją do mięsa.

Burritos - Krok 3

Krok 4

Marynowane papryczki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Burritos - Krok 4

Krok 5

Placki tortilli przekrajmy na pół. Zwijamy w rożek. Do rożka wkładamy liść sałaty, a następnie mięso. Gotowe burittos podajemy z pomidorową salsą oraz z guacamole.

Burritos - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Francuskie tosty
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BurritosBurritos

Burritos, zwane także tortillą, to placki pszeniczne owinięte wokół mięsnego farszu z dodatkiem warzyw i sosu. Przygotowane w wersji pikantnej z papryczką chili, stanowią świetną propozycję na stworzenie meksykańskiego klimatu w Twojej kuchni. Danie pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam bardzo popularne, dostępne niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Burritos podaje się zazwyczaj z mielonym mięsem wołowym, ale równie dobrze możesz serwować je z kurczakiem albo wieprzowiną. Papryczkę chili, która jest w tym daniu niezbędnym składnikiem, dodaj w wersji surowej, posiekanej w drobną kostkę lub jako przyprawę. Warto także wypróbować marynowane papryczki chili, które są nieco łagodniejsze w smaku niż te sproszkowane. Nadal jednak uważaj z ilością, bo smak tego warzywa jest bardzo intensywny i odrobina wystarczy, żeby nadać daniu ostrości. Do mięsa dołóż posiekane pozostałe warzywa – prócz cebuli świetnie sprawdzi się pomidor. Warto wrzucić także kukurydzę, która nada całości słodkiego posmaku. Gdy farsz będzie już gotowy, zawiń go w placki tortilli i podawaj na ciepło. Możesz osobno serwować sos salsa, który idealnie komponuje się z kuchnią meksykańską. Wypróbuj nasz przepis już dziś.