
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy oliwę oraz przyprawę do mięs Knorr, cynamon, goździki oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mięso odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso. Dodajemy 2 łyżki sproszkowanej kolendry, sól i pieprz do smaku oraz rodzynki. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do miski.

Krok 3
Na tę samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy ją do mięsa.

Krok 4
Marynowane papryczki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Krok 5
Placki tortilli przekrajmy na pół. Zwijamy w rożek. Do rożka wkładamy liść sałaty, a następnie mięso. Gotowe burittos podajemy z pomidorową salsą oraz z guacamole.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burritos
Burritos, zwane także tortillą, to placki pszeniczne owinięte wokół mięsnego farszu z dodatkiem warzyw i sosu. Przygotowane w wersji pikantnej z papryczką chili, stanowią świetną propozycję na stworzenie meksykańskiego klimatu w Twojej kuchni. Danie pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam bardzo popularne, dostępne niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Burritos podaje się zazwyczaj z mielonym mięsem wołowym, ale równie dobrze możesz serwować je z kurczakiem albo wieprzowiną. Papryczkę chili, która jest w tym daniu niezbędnym składnikiem, dodaj w wersji surowej, posiekanej w drobną kostkę lub jako przyprawę. Warto także wypróbować marynowane papryczki chili, które są nieco łagodniejsze w smaku niż te sproszkowane. Nadal jednak uważaj z ilością, bo smak tego warzywa jest bardzo intensywny i odrobina wystarczy, żeby nadać daniu ostrości. Do mięsa dołóż posiekane pozostałe warzywa – prócz cebuli świetnie sprawdzi się pomidor. Warto wrzucić także kukurydzę, która nada całości słodkiego posmaku. Gdy farsz będzie już gotowy, zawiń go w placki tortilli i podawaj na ciepło. Możesz osobno serwować sos salsa, który idealnie komponuje się z kuchnią meksykańską. Wypróbuj nasz przepis już dziś.