Budyń z drobiu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń z drobiu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

0.6 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki namocz w mleku, pozostaw 2 minuty, następnie odciśnij.

Krok 2

Wyfiletowanego kurczaka podziel na mniejsze kawałki, zmiel w maszynce razem z bułkami. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Utrzyj powstałą masę i dodaj do niej posiekaną pietruszkę – całość wymieszaj.

Krok 4

Białka ubij na sztywna pianę, dodaj do mięsa i delikatnie wymieszaj (najlepiej drewniana łyżką). Przełóż do wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą formy budyniowej.

Krok 5

Gotuj na parze około 1 godziny. Przed podaniem posyp obficie zieloną pietruszką.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń z  drobiu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa z boczniaków
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej