
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
0.6 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki namocz w mleku, pozostaw 2 minuty, następnie odciśnij.
Krok 2
Wyfiletowanego kurczaka podziel na mniejsze kawałki, zmiel w maszynce razem z bułkami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Utrzyj powstałą masę i dodaj do niej posiekaną pietruszkę – całość wymieszaj.
Krok 4
Białka ubij na sztywna pianę, dodaj do mięsa i delikatnie wymieszaj (najlepiej drewniana łyżką). Przełóż do wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą formy budyniowej.
Krok 5
Gotuj na parze około 1 godziny. Przed podaniem posyp obficie zieloną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej