Składniki
1 sztuka
2 sztuki
0.6 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki namocz w mleku, pozostaw 2 minuty, następnie odciśnij.
Krok 2
Wyfiletowanego kurczaka podziel na mniejsze kawałki, zmiel w maszynce razem z bułkami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Utrzyj powstałą masę i dodaj do niej posiekaną pietruszkę – całość wymieszaj.
Krok 4
Białka ubij na sztywna pianę, dodaj do mięsa i delikatnie wymieszaj (najlepiej drewniana łyżką). Przełóż do wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą formy budyniowej.
Krok 5
Gotuj na parze około 1 godziny. Przed podaniem posyp obficie zieloną pietruszką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej