Polędwiczki wołowe

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Strogonow podany w chlebku
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Zrazy zawijane
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

średnie

60 min.
Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowy...
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa ci...
Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

30 min.
Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, obfituje bowiem w wiele...
Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczo...
Sałatka teksańska
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

30 min.
Sałatkę teksańską możesz podać jako przystawkę lub danie główne. Znajdziesz w niej nie tylko mięs...
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

60 min.
Przygotuj steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami i przekonaj się, jak łatwo można przyrz...
Befsztyk z warzywami
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

45 min.
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotow...
Tradycyjna polędwica Wellington
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

45 min.
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnośc...
Sałatka ze stekiem
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

45 min.
Połącz stek i sałatkę w jedno wyborne danie. Do jego przyrządzenia wykorzystaj dobrej jakości woł...
Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

30 min.
Masz ochotę na prawdziwy stek? Nie musisz wybierać się do restauracji! Z tym przepisem przygotuje...
Burritos
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

45 min.
Burritos, zwane także tortillą, to placki pszeniczne owinięte wokół mięsnego farszu z dodatkiem w...
Polędwica z włoskim nadzieniem
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

średnie

45 min.
Polędwica z nadzieniem z cukinii, suszonych pomidorów i mozzarelli to danie łączące delikatny sma...
Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko...
Stek z masłem
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

30 min.
Steki z polędwicy z aromatem czosnkowo-ziołowym, pomarańczowo-kolendrowym lub z nasionami kopru w...
Carpaccio po piemoncku
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

30 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wołowePolędwiczki wołowe

Wołowina to mięso o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się bowiem nie tylko na co dzień, lecz także jako składnik dań bardziej wyszukanych. Jej najszlachetniejszą i najbardziej cenną częścią jest polędwica wołowa. Soczysta oraz delikatna, nadaje się zarówno do serwowania po obróbce termicznej, jak również na surowo, jako tatar czy carpaccio. Z polędwiczek wołowych przyrządzisz znakomite gulasze i potrawki, w tym stroganoff, czyli kawałki wołowiny w sosie, często podawane z pieczarkami lub warzywami. Ogromną popularnością cieszą się ostatnio steki z wołowiny oraz befsztyki. Różnica między tymi dwoma daniami jest następująca: stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien, które następnie się piecze, smaży lub grilluje. Do przyrządzenia steków wykorzystać można różne gatunki mięsa, a nawet ryb, befsztyk zaś to nic innego jak stek z wołowiny. Steki wołowe dobrze smakują podane z pieczonymi warzywami lub nieco bardziej wytrawnie, np. z szynką suszoną, figami i serem. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się steki dobrze wysmażone, nie bój się jednak skosztować tych krwistych (rare) oraz średnio krwistych (medium rare). Jako dodatki do befsztyków serwuj pieczone ziemniaki, purée ziemniaczane, warzywa, sałaty, sosy, a nawet sery. Kawałki grillowanej lub smażonej polędwiczki wołowej mogą stać się również składnikiem sałatek, na przykład teksańskiej, która stanowi jedną z typowo amerykańskich propozycji na lunch. Jeśli masz ochotę na oryginalną i wykwintną pieczeń, wypróbuj koniecznie przepis na polędwicę Wellington, czyli soczystą wołowinę zapiekaną w cieście francuskim. Lubisz kuchnię meksykańską? W takim razie zrób burritos z wołowiną i chili. Dobrą propozycją na danie obiadowe są również polędwiczki z octem balsamicznym oraz miodem. Kruche mięso wołowe w kremowym sosie o delikatnie słodkim smaku to znakomita alternatywa dla gulaszu czy pieczeni. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wołową, sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.