Dania z Polędwiczkami Wołowymi
16 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (16) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej
Polędwiczki wołowe
Wołowina to mięso o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się bowiem nie tylko na co dzień, lecz także jako składnik dań bardziej wyszukanych. Jej najszlachetniejszą i najbardziej cenną częścią jest polędwica wołowa. Soczysta oraz delikatna, nadaje się zarówno do serwowania po obróbce termicznej, jak również na surowo, jako tatar czy carpaccio. Z polędwiczek wołowych przyrządzisz znakomite gulasze i potrawki, w tym stroganoff, czyli kawałki wołowiny w sosie, często podawane z pieczarkami lub warzywami. Ogromną popularnością cieszą się ostatnio steki z wołowiny oraz befsztyki. Różnica między tymi dwoma daniami jest następująca: stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien, które następnie się piecze, smaży lub grilluje. Do przyrządzenia steków wykorzystać można różne gatunki mięsa, a nawet ryb, befsztyk zaś to nic innego jak stek z wołowiny. Steki wołowe dobrze smakują podane z pieczonymi warzywami lub nieco bardziej wytrawnie, np. z szynką suszoną, figami i serem. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się steki dobrze wysmażone, nie bój się jednak skosztować tych krwistych (rare) oraz średnio krwistych (medium rare). Jako dodatki do befsztyków serwuj pieczone ziemniaki, purée ziemniaczane, warzywa, sałaty, sosy, a nawet sery. Kawałki grillowanej lub smażonej polędwiczki wołowej mogą stać się również składnikiem sałatek, na przykład teksańskiej, która stanowi jedną z typowo amerykańskich propozycji na lunch. Jeśli masz ochotę na oryginalną i wykwintną pieczeń, wypróbuj koniecznie przepis na polędwicę Wellington, czyli soczystą wołowinę zapiekaną w cieście francuskim. Lubisz kuchnię meksykańską? W takim razie zrób burritos z wołowiną i chili. Dobrą propozycją na danie obiadowe są również polędwiczki z octem balsamicznym oraz miodem. Kruche mięso wołowe w kremowym sosie o delikatnie słodkim smaku to znakomita alternatywa dla gulaszu czy pieczeni. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wołową, sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.