Przepisy na Polędwiczki Wołowe | Przepisy.pl pixel

Dania z Polędwiczkami Wołowymi

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wołowePolędwiczki wołowe

Wołowina to mięso o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się bowiem nie tylko na co dzień, lecz także jako składnik dań bardziej wyszukanych. Jej najszlachetniejszą i najbardziej cenną częścią jest polędwica wołowa. Soczysta oraz delikatna, nadaje się zarówno do serwowania po obróbce termicznej, jak również na surowo, jako tatar czy carpaccio. Z polędwiczek wołowych przyrządzisz znakomite gulasze i potrawki, w tym stroganoff, czyli kawałki wołowiny w sosie, często podawane z pieczarkami lub warzywami. Ogromną popularnością cieszą się ostatnio steki z wołowiny oraz befsztyki. Różnica między tymi dwoma daniami jest następująca: stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien, które następnie się piecze, smaży lub grilluje. Do przyrządzenia steków wykorzystać można różne gatunki mięsa, a nawet ryb, befsztyk zaś to nic innego jak stek z wołowiny. Steki wołowe dobrze smakują podane z pieczonymi warzywami lub nieco bardziej wytrawnie, np. z szynką suszoną, figami i serem. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się steki dobrze wysmażone, nie bój się jednak skosztować tych krwistych (rare) oraz średnio krwistych (medium rare). Jako dodatki do befsztyków serwuj pieczone ziemniaki, purée ziemniaczane, warzywa, sałaty, sosy, a nawet sery. Kawałki grillowanej lub smażonej polędwiczki wołowej mogą stać się również składnikiem sałatek, na przykład teksańskiej, która stanowi jedną z typowo amerykańskich propozycji na lunch. Jeśli masz ochotę na oryginalną i wykwintną pieczeń, wypróbuj koniecznie przepis na polędwicę Wellington, czyli soczystą wołowinę zapiekaną w cieście francuskim. Lubisz kuchnię meksykańską? W takim razie zrób burritos z wołowiną i chili. Dobrą propozycją na danie obiadowe są również polędwiczki z octem balsamicznym oraz miodem. Kruche mięso wołowe w kremowym sosie o delikatnie słodkim smaku to znakomita alternatywa dla gulaszu czy pieczeni. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wołową, sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.