Polędwiczki wołowe

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Strogonow podany w chlebku

82

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Zrazy zawijane

13

średnie

60 min.
Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowy...

7

łatwe

30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa ci...
Orientalna wołowina z orzechami i sezamem

11

łatwe

30 min.
Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, obfituje bowiem w wiele...
Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami

6

łatwe

30 min.
Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczo...
Sałatka teksańska

7

łatwe

30 min.
Sałatkę teksańską możesz podać jako przystawkę lub danie główne. Znajdziesz w niej nie tylko mięs...
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

6

łatwe

60 min.
Przygotuj steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami i przekonaj się, jak łatwo można przyrz...
Befsztyk z warzywami

10

łatwe

45 min.
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotow...
Sałatka ze stekiem

3

łatwe

45 min.
Połącz stek i sałatkę w jedno wyborne danie. Do jego przyrządzenia wykorzystaj dobrej jakości woł...
Tradycyjna polędwica Wellington

9

łatwe

45 min.
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnośc...
Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym

8

łatwe

30 min.
Masz ochotę na prawdziwy stek? Nie musisz wybierać się do restauracji! Z tym przepisem przygotuje...
Burritos

7

łatwe

45 min.
Burritos, zwane także tortillą, to placki pszeniczne owinięte wokół mięsnego farszu z dodatkiem w...
Polędwica z włoskim nadzieniem

5

średnie

45 min.
Polędwica z nadzieniem z cukinii, suszonych pomidorów i mozzarelli to danie łączące delikatny sma...
Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

1

łatwe

60 min.
Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko...
Stek z masłem

2

łatwe

30 min.
Steki z polędwicy z aromatem czosnkowo-ziołowym, pomarańczowo-kolendrowym lub z nasionami kopru w...
Carpaccio po piemoncku

1

średnie

30 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wołowePolędwiczki wołowe

Wołowina to mięso o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się bowiem nie tylko na co dzień, lecz także jako składnik dań bardziej wyszukanych. Jej najszlachetniejszą i najbardziej cenną częścią jest polędwica wołowa. Soczysta oraz delikatna, nadaje się zarówno do serwowania po obróbce termicznej, jak również na surowo, jako tatar czy carpaccio. Z polędwiczek wołowych przyrządzisz znakomite gulasze i potrawki, w tym stroganoff, czyli kawałki wołowiny w sosie, często podawane z pieczarkami lub warzywami. Ogromną popularnością cieszą się ostatnio steki z wołowiny oraz befsztyki. Różnica między tymi dwoma daniami jest następująca: stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien, które następnie się piecze, smaży lub grilluje. Do przyrządzenia steków wykorzystać można różne gatunki mięsa, a nawet ryb, befsztyk zaś to nic innego jak stek z wołowiny. Steki wołowe dobrze smakują podane z pieczonymi warzywami lub nieco bardziej wytrawnie, np. z szynką suszoną, figami i serem. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się steki dobrze wysmażone, nie bój się jednak skosztować tych krwistych (rare) oraz średnio krwistych (medium rare). Jako dodatki do befsztyków serwuj pieczone ziemniaki, purée ziemniaczane, warzywa, sałaty, sosy, a nawet sery. Kawałki grillowanej lub smażonej polędwiczki wołowej mogą stać się również składnikiem sałatek, na przykład teksańskiej, która stanowi jedną z typowo amerykańskich propozycji na lunch. Jeśli masz ochotę na oryginalną i wykwintną pieczeń, wypróbuj koniecznie przepis na polędwicę Wellington, czyli soczystą wołowinę zapiekaną w cieście francuskim. Lubisz kuchnię meksykańską? W takim razie zrób burritos z wołowiną i chili. Dobrą propozycją na danie obiadowe są również polędwiczki z octem balsamicznym oraz miodem. Kruche mięso wołowe w kremowym sosie o delikatnie słodkim smaku to znakomita alternatywa dla gulaszu czy pieczeni. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wołową, sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.