Przepisy na Polędwiczki Wołowe | Przepisy.pl pixel

Dania z Polędwiczkami Wołowymi

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Zrazy zawijane
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowy...
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa ci...
Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, obfituje bowiem w wiele...
Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Efektowne danie, które zachwyci gości? Z pewnością sprawdzą się steki wołowe z polędwicy z pieczo...
Sałatka teksańska
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatkę teksańską możesz podać jako przystawkę lub danie główne. Znajdziesz w niej nie tylko mięs...
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przygotuj steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami i przekonaj się, jak łatwo można przyrz...
Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem to rewelacyjny przepis na prosty obiad, nawiązujący do...
Tradycyjna polędwica Wellington
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnośc...
Sałatka ze stekiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Połącz stek i sałatkę w jedno wyborne danie. Do jego przyrządzenia wykorzystaj dobrej jakości woł...
Burritos
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Burritos, zwane także tortillą, to placki pszeniczne owinięte wokół mięsnego farszu z dodatkiem w...
Polędwica z włoskim nadzieniem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Polędwica z nadzieniem z cukinii, suszonych pomidorów i mozzarelli to danie łączące delikatny sma...
Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko...
Stek z masłem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Steki z polędwicy z aromatem czosnkowo-ziołowym, pomarańczowo-kolendrowym lub z nasionami kopru w...
Befsztyk z warzywami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotow...
Carpaccio po piemoncku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wołowePolędwiczki wołowe

Wołowina to mięso o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się bowiem nie tylko na co dzień, lecz także jako składnik dań bardziej wyszukanych. Jej najszlachetniejszą i najbardziej cenną częścią jest polędwica wołowa. Soczysta oraz delikatna, nadaje się zarówno do serwowania po obróbce termicznej, jak również na surowo, jako tatar czy carpaccio. Z polędwiczek wołowych przyrządzisz znakomite gulasze i potrawki, w tym stroganoff, czyli kawałki wołowiny w sosie, często podawane z pieczarkami lub warzywami. Ogromną popularnością cieszą się ostatnio steki z wołowiny oraz befsztyki. Różnica między tymi dwoma daniami jest następująca: stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien, które następnie się piecze, smaży lub grilluje. Do przyrządzenia steków wykorzystać można różne gatunki mięsa, a nawet ryb, befsztyk zaś to nic innego jak stek z wołowiny. Steki wołowe dobrze smakują podane z pieczonymi warzywami lub nieco bardziej wytrawnie, np. z szynką suszoną, figami i serem. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się steki dobrze wysmażone, nie bój się jednak skosztować tych krwistych (rare) oraz średnio krwistych (medium rare). Jako dodatki do befsztyków serwuj pieczone ziemniaki, purée ziemniaczane, warzywa, sałaty, sosy, a nawet sery. Kawałki grillowanej lub smażonej polędwiczki wołowej mogą stać się również składnikiem sałatek, na przykład teksańskiej, która stanowi jedną z typowo amerykańskich propozycji na lunch. Jeśli masz ochotę na oryginalną i wykwintną pieczeń, wypróbuj koniecznie przepis na polędwicę Wellington, czyli soczystą wołowinę zapiekaną w cieście francuskim. Lubisz kuchnię meksykańską? W takim razie zrób burritos z wołowiną i chili. Dobrą propozycją na danie obiadowe są również polędwiczki z octem balsamicznym oraz miodem. Kruche mięso wołowe w kremowym sosie o delikatnie słodkim smaku to znakomita alternatywa dla gulaszu czy pieczeni. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wołową, sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.