Przepisy na Polędwiczki Wołowe | Przepisy.pl pixel

Dania z Polędwiczkami Wołowymi

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wołowePolędwiczki wołowe

Wołowina to mięso o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się bowiem nie tylko na co dzień, lecz także jako składnik dań bardziej wyszukanych. Jej najszlachetniejszą i najbardziej cenną częścią jest polędwica wołowa. Soczysta oraz delikatna, nadaje się zarówno do serwowania po obróbce termicznej, jak również na surowo, jako tatar czy carpaccio. Z polędwiczek wołowych przyrządzisz znakomite gulasze i potrawki, w tym stroganoff, czyli kawałki wołowiny w sosie, często podawane z pieczarkami lub warzywami. Ogromną popularnością cieszą się ostatnio steki z wołowiny oraz befsztyki. Różnica między tymi dwoma daniami jest następująca: stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien, które następnie się piecze, smaży lub grilluje. Do przyrządzenia steków wykorzystać można różne gatunki mięsa, a nawet ryb, befsztyk zaś to nic innego jak stek z wołowiny. Steki wołowe dobrze smakują podane z pieczonymi warzywami lub nieco bardziej wytrawnie, np. z szynką suszoną, figami i serem. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się steki dobrze wysmażone, nie bój się jednak skosztować tych krwistych (rare) oraz średnio krwistych (medium rare). Jako dodatki do befsztyków serwuj pieczone ziemniaki, purée ziemniaczane, warzywa, sałaty, sosy, a nawet sery. Kawałki grillowanej lub smażonej polędwiczki wołowej mogą stać się również składnikiem sałatek, na przykład teksańskiej, która stanowi jedną z typowo amerykańskich propozycji na lunch. Jeśli masz ochotę na oryginalną i wykwintną pieczeń, wypróbuj koniecznie przepis na polędwicę Wellington, czyli soczystą wołowinę zapiekaną w cieście francuskim. Lubisz kuchnię meksykańską? W takim razie zrób burritos z wołowiną i chili. Dobrą propozycją na danie obiadowe są również polędwiczki z octem balsamicznym oraz miodem. Kruche mięso wołowe w kremowym sosie o delikatnie słodkim smaku to znakomita alternatywa dla gulaszu czy pieczeni. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wołową, sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.