Patelnia i sos, czyli szybki sposób na polędwiczki
Polędwiczki wieprzowe to nieduże kawałki mięsa, które w całości nadają się do przyrządzenia na patelni – co pozwala zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania domowego obiadu. Bardzo popularnymi dodatkami do nich są sosy, zwłaszcza pieczarkowe. Żeby nieco urozmaicić swoje menu, wypróbuj przepis na polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Lekko kwaśne owoce, słodki miód i ocet balsamiczny dopraw czarnym pieprzem – w takiej mieszance duś podsmażone wcześniej mięso, by dokładnie przeniknęło jej smakiem i zapachem. Wyborną propozycją na zaserwowanie wieprzowiny są też polędwiczki z cebulą i musztardą. Duszona cebula zyskuje delikatną słodycz, którą rewelacyjnie podkreśla dodatek sosu z gorczycy. To ciekawe połączenie nie tylko smaków, ale i konsystencji – chrupiące kuleczki gorczycy współgrają z miękką cebulą. Wystarczy tylko ugotować do tego ziemniaki i domowy obiad gotowy. Jeśli lubisz klasyczne dania, zrób polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym. Do nich z kolei podaj kluski śląskie albo kopytka oraz surówkę z czerwonej kapusty.
Co jest w środku, czyli polędwiczki nadziewane
Polędwiczki wieprzowe bardzo dobrze nadają się do nadziewania i przygotowywania roladek. Farsz skomponujesz z różnych składników: grzybów, śliwek suszonych czy mięsa mielonego. Wyśmienite będą np. polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, w których słodkawe warzywa połączone są ze szpinakiem. Warto urozmaicić je serem feta albo prażonymi pestkami słonecznika. Jeśli wolisz bardziej chrupiące nadzienia, przyrządź polędwiczki z orzechami. To wykwintne danie jest godne polecenia szczególnie na uroczysty domowy obiad. W skład farszu, oprócz orzechów włoskich, wchodzą też jabłka, a na zewnątrz mięso obłożone jest plastrami boczku. Zaserwuj tę potrawę z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Skorzystaj także z innego przepisu – wykorzystaj pieczarki i cebulę z musztardą oraz koncentratem pomidorowym, a otrzymasz efektowne polonezy.
Domowy obiad z grilla
Co przygotować na grillu oprócz kiełbasek czy karkówki? Postaw na szaszłyki. To danie uniwersalne, które można podać w wielu wersjach. Nadziewaj je kawałkami mięsa z grzybami, cukinią czy jabłkami. Sprawdzą się także suszone owoce, jak np. w szaszłyku wieprzowym z owocami. Morele, śliwki i zamarynowane w sosie BBQ mięso to kompozycja łącząca słodycz z lekką pikantnością. Polędwiczki, dzięki swojej kruchości i delikatnemu smakowi, wyborne będą również z innymi gatunkami mięsa, zwłaszcza z pachnącym boczkiem. Takie grillowane polędwiczki będą tworzyć pyszną całość z bagietką posmarowaną dipem paprykowym lub pomidorowym. Warto je też grillować w formie steków. Nie trzeba do nich zbyt wielu dodatków, wystarczy niewielka ilość ziół i przypraw. Przygotuj na letni domowy obiad sałatkę z grillowanym stekiem oraz grzankami, a przed podaniem posyp całość świeżymi ziołami.
Serwując znakomite polędwiczki, pamiętaj o odpowiednich dodatkach. Do wersji grzybowych pasuje kiszona lub zasmażana kapusta, z kolei do owocowych – sezonowe sałatki z sosem winegret. Uniwersalnym dodatkiem do takiego domowego obiadu będą też wszelkie rodzaje kasz lub ziemniaczane purée. Smacznego!