Orientalna wołowina z orzechami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Orientalna wołowina z orzechami i sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę wołową oczyść z błon i pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.

Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę wymieszaj z 0,5 szklanki wody i miodem. Mieszankę połącz z mięsem, a całość umieść w woreczku do pieczenia mięsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut.

Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w drobną kostkę.

Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj starty imbir oraz orzechy i olej sezamowy. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, po czym wsyp przyprawy: cynamon, paprykę i kumin.

Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - Krok 4

Krok 5

Wlej na patelnię upieczone mięso wraz z sosem. Dodaj sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszaj i podawaj z poszatkowaną kapustą pekińską.

Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalna wołowina z orzechami i sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalna wołowina z orzechami i sezamem Orientalna wołowina z orzechami i sezamem

Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, obfituje bowiem w wiele niezwykle interesujących połączeń smakowych. Takie przynosi przepis na orientalną wołowinę z orzechami i sezamem. Do przygotowania poniższego dania wykorzystaj polędwicę. Oczyść ją z błon i pokrój w kostkę podobnych rozmiarów. Mięso przełóż do specjalnego rękawa do pieczenia i zalej je wodą wymieszaną z miodem oraz przyprawą, a następnie upiecz. W międzyczasie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodaj starty świeży imbir, orzechy nerkowca i olej sezamowy. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach. Idealnie sprawdzi się mieszanka cynamonu, kuminu i sproszkowanej papryki. Następnie przełóż na patelnię wcześniej upieczone mięso. Pamiętaj, aby wykorzystać sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia. Całość starannie wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Danie będzie prezentowało się efektownie, jeśli podasz je na ryżu umieszczonym w porcelanowej miseczce. Skorzystaj z naszego kulinarnego doświadczenia i przygotuj smaczny obiad z poniższym przepisem.