Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
łatwe
431 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę wołową oczyść z błon i pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.

Krok 2
Przyprawę wymieszaj z 0,5 szklanki wody i miodem. Mieszankę połącz z mięsem, a całość umieść w woreczku do pieczenia mięsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut.

Krok 3
Na patelni lub w woku podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w drobną kostkę.

Krok 4
Dodaj starty imbir oraz orzechy i olej sezamowy. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, po czym wsyp przyprawy: cynamon, paprykę i kumin.

Krok 5
Wlej na patelnię upieczone mięso wraz z sosem. Dodaj sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszaj i podawaj z poszatkowaną kapustą pekińską.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, obfituje bowiem w wiele niezwykle interesujących połączeń smakowych. Takie przynosi przepis na orientalną wołowinę z orzechami i sezamem. Do przygotowania poniższego dania wykorzystaj polędwicę. Oczyść ją z błon i pokrój w kostkę podobnych rozmiarów. Mięso przełóż do specjalnego rękawa do pieczenia i zalej je wodą wymieszaną z miodem oraz przyprawą, a następnie upiecz. W międzyczasie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodaj starty świeży imbir, orzechy nerkowca i olej sezamowy. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach. Idealnie sprawdzi się mieszanka cynamonu, kuminu i sproszkowanej papryki. Następnie przełóż na patelnię wcześniej upieczone mięso. Pamiętaj, aby wykorzystać sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia. Całość starannie wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Danie będzie prezentowało się efektownie, jeśli podasz je na ryżu umieszczonym w porcelanowej miseczce. Skorzystaj z naszego kulinarnego doświadczenia i przygotuj smaczny obiad z poniższym przepisem.