Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
łatwe
431 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę wołową oczyść z błon i pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.

Krok 2
Przyprawę wymieszaj z 0,5 szklanki wody i miodem. Mieszankę połącz z mięsem, a całość umieść w woreczku do pieczenia mięsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut.

Krok 3
Na patelni lub w woku podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w drobną kostkę.

Krok 4
Dodaj starty imbir oraz orzechy i olej sezamowy. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, po czym wsyp przyprawy: cynamon, paprykę i kumin.

Krok 5
Wlej na patelnię upieczone mięso wraz z sosem. Dodaj sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszaj i podawaj z poszatkowaną kapustą pekińską.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, obfituje bowiem w wiele niezwykle interesujących połączeń smakowych. Takie przynosi przepis na orientalną wołowinę z orzechami i sezamem. Do przygotowania poniższego dania wykorzystaj polędwicę. Oczyść ją z błon i pokrój w kostkę podobnych rozmiarów. Mięso przełóż do specjalnego rękawa do pieczenia i zalej je wodą wymieszaną z miodem oraz przyprawą, a następnie upiecz. W międzyczasie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodaj starty świeży imbir, orzechy nerkowca i olej sezamowy. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach. Idealnie sprawdzi się mieszanka cynamonu, kuminu i sproszkowanej papryki. Następnie przełóż na patelnię wcześniej upieczone mięso. Pamiętaj, aby wykorzystać sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia. Całość starannie wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Danie będzie prezentowało się efektownie, jeśli podasz je na ryżu umieszczonym w porcelanowej miseczce. Skorzystaj z naszego kulinarnego doświadczenia i przygotuj smaczny obiad z poniższym przepisem.