Ćwiartki z kurczaka w sosie curry - przepis - Przepisy.pl pixel

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
328 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

500 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka skrop niewielką ilością oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę. Pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 1

Krok 2

Na oleju usmaż na złoto kurczaka.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 2

Krok 3

Do smażonego kurczaka dodaj czosnek, curry i cebulkę i duś przez chwilę.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj warzywa i po chwili smażenia podlej bulionem. Duś do miękkości około 20 minut.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 4

Krok 5

Dolej do sosu zahartowaną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Serwuj z ryżem lub kaszą posypane posiekaną natką pietruszki.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Wierny Heniek

    Wierny Heniek , 07.07.2022

    Krok 4 i Krok 5 - powinno być chyba na odwrót. Najpierw podlewamy bulionem i dusimy, a dopiero na końcu zagęszczamy śmietanką

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Daria Gabrysz

    Daria Gabrysz , 19.08.2017

    Trochę zmodyfikowałam ten przepis. Ćwiartki obrobiłam i dusiłam w sosie już same kawałki mięsa. Plus dodałam ugotowany ryż jeszcze do gotującej się potrawki, zamieszałam i zdjęłam z gazu. Potrawa bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ćwiartki kurczaka w sosie z curryĆwiartki kurczaka w sosie z curry

Kurczaka skrop niewielką ilością oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę. Pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.