Ćwiartki z kurczaka w sosie curry - przepis - Przepisy.pl pixel

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
328 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

500 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka skrop niewielką ilością oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę. Pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 1

Krok 2

Na oleju usmaż na złoto kurczaka.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 2

Krok 3

Do smażonego kurczaka dodaj czosnek, curry i cebulkę i duś przez chwilę.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj warzywa i po chwili smażenia podlej bulionem. Duś do miękkości około 20 minut.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 4

Krok 5

Dolej do sosu zahartowaną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Serwuj z ryżem lub kaszą posypane posiekaną natką pietruszki.

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Wierny Heniek

    Wierny Heniek , 07.07.2022

    Krok 4 i Krok 5 - powinno być chyba na odwrót. Najpierw podlewamy bulionem i dusimy, a dopiero na końcu zagęszczamy śmietanką

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Daria Gabrysz

    Daria Gabrysz , 19.08.2017

    Trochę zmodyfikowałam ten przepis. Ćwiartki obrobiłam i dusiłam w sosie już same kawałki mięsa. Plus dodałam ugotowany ryż jeszcze do gotującej się potrawki, zamieszałam i zdjęłam z gazu. Potrawa bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćwiartki kurczaka w sosie z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ćwiartki kurczaka w sosie z curryĆwiartki kurczaka w sosie z curry

Kurczaka skrop niewielką ilością oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na co najmniej 1 godzinę. Pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.