
Składniki
1 łyżeczka
230 gramów
120 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito i rozetrzyj ze smalcem.
Krok 2
Dodaj sól, gorącą wodę i wyrób na jednolite gładkie ciasto.
Krok 3
Zagnieć, zawiń w folię aluminiową i odstaw na ok. 30-60minut do lodówki.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje i każdą rozwałkuj na okrągły placek wielkości ok. 15-20 cm.
Krok 5
Placki smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut do czasu, gdy powstaną pęcherzyki powietrza.
Krok 6
Tortillę możesz nadziewać różnymi farszami albo jadać zamiast pieczywa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej