
Składniki
1 łyżeczka
230 gramów
120 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito i rozetrzyj ze smalcem.
Krok 2
Dodaj sól, gorącą wodę i wyrób na jednolite gładkie ciasto.
Krok 3
Zagnieć, zawiń w folię aluminiową i odstaw na ok. 30-60minut do lodówki.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje i każdą rozwałkuj na okrągły placek wielkości ok. 15-20 cm.
Krok 5
Placki smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut do czasu, gdy powstaną pęcherzyki powietrza.
Krok 6
Tortillę możesz nadziewać różnymi farszami albo jadać zamiast pieczywa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej