Podstawowy przepis na placki tortilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podstawowy przepis na placki tortilla

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

230 gramów

120 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito i rozetrzyj ze smalcem.

Krok 2

Dodaj sól, gorącą wodę i wyrób na jednolite gładkie ciasto.

Krok 3

Zagnieć, zawiń w folię aluminiową i odstaw na ok. 30-60minut do lodówki.

Krok 4

Ciasto podziel na porcje i każdą rozwałkuj na okrągły placek wielkości ok. 15-20 cm.

Krok 5

Placki smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut do czasu, gdy powstaną pęcherzyki powietrza.

Krok 6

Tortillę możesz nadziewać różnymi farszami albo jadać zamiast pieczywa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podstawowy przepis na placki tortilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej