
Składniki
1 łyżeczka
230 gramów
120 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito i rozetrzyj ze smalcem.
Krok 2
Dodaj sól, gorącą wodę i wyrób na jednolite gładkie ciasto.
Krok 3
Zagnieć, zawiń w folię aluminiową i odstaw na ok. 30-60minut do lodówki.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje i każdą rozwałkuj na okrągły placek wielkości ok. 15-20 cm.
Krok 5
Placki smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut do czasu, gdy powstaną pęcherzyki powietrza.
Krok 6
Tortillę możesz nadziewać różnymi farszami albo jadać zamiast pieczywa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej