Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

40 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

20 dekagramów

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wypieku, a właściwie powolnego suszenia bezy stosuję proporcje, na 1 białko-50 g cukru pudru. W zależności od tego ,co i ile chcemy upiec, bierzemy odpowiednią ilość białek i cukru. Na średni tort bezowy z 2 krążków wystarczy 5-6 białek i 250-300g cukru pudru. Białka z cukrem należy dobrze ubić, dodając 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stop., na 5 min, a następnie obniżamy temp. do 120 stop. i suszymy jeszcze 90min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do zupełnego ostudzenia. Jak piekę małe beziki ,to temp. obniżam do 100 stop. Proponuję zajrzeć i sprawdzić czy się za bardzo nie rumienią.

Krok 2

Meryngi Napoleona, to ciastka o średnicy 8-10cm. Z papieru do pieczenia wycinamy kółka ,pędzlujemy lekko olejem i nakładamy na każde masę bezową na wysokość 1-1,5cm.Upieczone meryngi zdejmujemy ostrożnie z papieru. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni. Ubijamy śmietanę, bez cukru bo bezy są już dosyć słodkie i mieszamy z owocami. U mnie akurat borówka amerykańska. Masę wykładamy na krążki i przykrywamy drugim, który dekorujemy.

Krok 3

Sos brzoskwiniowy. 2 brzoskwinie dojrzałe 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koniaku Wszystkie składniki zmiksować i polać meryngi. Rozpusta całkowita! Polecam, od czasu do czasu taka ilość kalorii nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, uszczęśliwi nas:) autor -Christopher http://edicook.blogspot.com

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej