Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

40 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

4 sztuki

300 mililitrów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wypieku, a właściwie powolnego suszenia bezy stosuję proporcje, na 1 białko-50 g cukru pudru. W zależności od tego ,co i ile chcemy upiec, bierzemy odpowiednią ilość białek i cukru. Na średni tort bezowy z 2 krążków wystarczy 5-6 białek i 250-300g cukru pudru. Białka z cukrem należy dobrze ubić, dodając 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stop., na 5 min, a następnie obniżamy temp. do 120 stop. i suszymy jeszcze 90min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do zupełnego ostudzenia. Jak piekę małe beziki ,to temp. obniżam do 100 stop. Proponuję zajrzeć i sprawdzić czy się za bardzo nie rumienią.

Krok 2

Meryngi Napoleona, to ciastka o średnicy 8-10cm. Z papieru do pieczenia wycinamy kółka ,pędzlujemy lekko olejem i nakładamy na każde masę bezową na wysokość 1-1,5cm.Upieczone meryngi zdejmujemy ostrożnie z papieru. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni. Ubijamy śmietanę, bez cukru bo bezy są już dosyć słodkie i mieszamy z owocami. U mnie akurat borówka amerykańska. Masę wykładamy na krążki i przykrywamy drugim, który dekorujemy.

Krok 3

Sos brzoskwiniowy. 2 brzoskwinie dojrzałe 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koniaku Wszystkie składniki zmiksować i polać meryngi. Rozpusta całkowita! Polecam, od czasu do czasu taka ilość kalorii nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, uszczęśliwi nas:) autor -Christopher http://edicook.blogspot.com

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej