Duszona wątróbka wieprzowa

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

920

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.5 litra

0.5 szklanki

3 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 1 h. Słoninę pokrój w cienkie paski i wstaw na 0,5 h do zamrażalnika.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie obsmaż wątrobę ze wszystkich stron.

Krok 4

Wątrobę przełóż do rondla i oprósz oregano. Wlej 1 szklankę wody i dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową Knorr. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem pół godziny.

Krok 2

Wątróbkę osusz i naszpikuj słoniną. Obtocz w 2 łyżkach mąki.

Krok 5

Po ugotowaniu pokrój wątróbkę na plastry około 1-1,5 cm. Utworzony sos z wątróbki zagęść kwaśną śmietaną dokładnie wymieszaną z pozostałą mąką. Plasterki wątróbki ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj na gorąco z ziemniakami i korniszonami lub kiszoną kapustą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej