Duszona wątróbka wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona wątróbka wieprzowa

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 litra

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

null

100 gramów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 1 h. Słoninę pokrój w cienkie paski i wstaw na 0,5 h do zamrażalnika.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie obsmaż wątrobę ze wszystkich stron.

Krok 4

Wątrobę przełóż do rondla i oprósz oregano. Wlej 1 szklankę wody i dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową Knorr. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem pół godziny.

Krok 2

Wątróbkę osusz i naszpikuj słoniną. Obtocz w 2 łyżkach mąki.

Krok 5

Po ugotowaniu pokrój wątróbkę na plastry około 1-1,5 cm. Utworzony sos z wątróbki zagęść kwaśną śmietaną dokładnie wymieszaną z pozostałą mąką. Plasterki wątróbki ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj na gorąco z ziemniakami i korniszonami lub kiszoną kapustą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona wątróbka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej