Albondigas – przepis sprawdzony

Dowiedzcie się, czym jest potrawa albondigas, skąd pochodzi i jak ją przygotować. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite albondigas z mięsa mielonego.

Albondigas – co to jest?

Danie albondigas to rodzaj klopsików wywodzących się z kuchni hiszpańskiej. Potrawę przygotowuje się z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku, parmezanu, jajka i natki pietruszki. Albondigas podaje się z pieczywem i z sosem z warzyw doprawionym białym wytrawnym winem. Taki zestaw idealnie pasuje na obiad, ale można go potraktować też jako kolację, a na zimno podawać podczas przyjęć z okazji karnawału, Halloween lub innej okazji.

Albondigas – przepis

Klopsiki albondigas przyrządzicie z 350 g mielonej wołowiny, 150 g mięsa wieprzowego, 1 małej cebuli, 1 ząbka czosnku, kromki razowego czerstwego chleba, 150 g tartego parmezanu, 1 jajka, natki pietruszki i pieprzu. Mięso połączcie z posiekaną i przesmażoną na oliwie cebulą, rozmoczonym pieczywem oraz rozgniecionym czosnkiem, następnie dodajcie jajko, natkę, pieprz i ser. Doprawcie do smaku, wymieszajcie, a z powstałej masy formujcie małe klopsiki i smażcie je na oliwie na rumiany kolor.

Przygotujcie sos z 1 marchewki, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku, połówki czerwonej papryki, 150 ml białego wina, 400 g pomidorów świeżych lub z puszki, szczypty cukru, pieprzu i 1 łyżki oliwy. Czosnek, cebulę, paprykę i marchew pokrójcie w kostkę, przesmażcie na oliwie, dodajcie pomidory, cukier oraz pieprz i zagotujcie. Na koniec wlejcie wino i doprowadźcie do wrzenia. Polejcie albondigas sosem i podawajcie z pieczywem.