Fasolka szparagowa na zimno z truskawkami
łatwe
8 osób zapisało
Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
4 łyżki
10 dekagramów
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę umyć i obciąć końcówkami. Ułożyć ją w garnku do gotowania na parze . Gotować na średnim gazie od 15-20 minut ( czas zależy od wielkości i grubości fasolki ) od zagotowania wody w dolnym garnku. Odcedzić i ostudzić - można pokroić na kawałki.
Krok 2
Zrobić dresing z oleju, wody i Sosu sałatkowego włoskiego.
Krok 3
Pomidor pozbawić pestek i bardzo drobniuteńko pokroić. Truskawki pokroić w plasterki po usunięciu szypułek.
Krok 4
Na półmisku ( lub talerzykach podzielone na porcje ) ułożyć fasolkę .Posypać pomidorem, natką pietruszki i plasterkami truskawek . Skropić dresingiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej