Sałatka z burakiem i truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.

Krok 2

Buraka ugotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina Grzegorzewska

    Karolina Grzegorzewska

    Jestem burakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Sudomir

    Rafał Sudomir

    Karolina Grzegorzewska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakiem i truskawkami Sałatka z burakiem i truskawkami

Słodkawe buraki świetnie pasują do soczystych truskawek, a ich smak najlepiej podkreśli pikantny dressing. Przygotowaną w ten sposób sałatkę podaj na kolację lub spakuj jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buraka starannie umyj (ale go nie obieraj) i ugotuj do miękkości. Możesz także upiec go w piekarniku, szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Przestudzone warzywo obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plastry. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Biały ser twarogowy rozkrusz za pomocą widelca, część odłóż do dekoracji, a resztę wymieszaj z burakiem, truskawkami oraz miksem sałat, np. z roszponką. Na koniec przygotuj dressing z musztardy, oliwy oraz soku pomarańczowego, i wsyp do niego błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed samym podaniem posyp wierzch drobnymi grzankami, a także pokruszonym twarogiem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.