
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.
Krok 2
Buraka ugotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z burakiem i truskawkami
Słodkawe buraki świetnie pasują do soczystych truskawek, a ich smak najlepiej podkreśli pikantny dressing. Przygotowaną w ten sposób sałatkę podaj na kolację lub spakuj jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buraka starannie umyj (ale go nie obieraj) i ugotuj do miękkości. Możesz także upiec go w piekarniku, szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Przestudzone warzywo obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plastry. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Biały ser twarogowy rozkrusz za pomocą widelca, część odłóż do dekoracji, a resztę wymieszaj z burakiem, truskawkami oraz miksem sałat, np. z roszponką. Na koniec przygotuj dressing z musztardy, oliwy oraz soku pomarańczowego, i wsyp do niego błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed samym podaniem posyp wierzch drobnymi grzankami, a także pokruszonym twarogiem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.