Sałatka z burakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z burakiem i truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.

Krok 2

Buraka ugotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina Grzegorzewska

    Karolina Grzegorzewska , 23.06.2016

    Jestem burakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Sudomir

    Rafał Sudomir , 23.06.2016

    Karolina Grzegorzewska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakiem i truskawkami Sałatka z burakiem i truskawkami

Słodkawe buraki świetnie pasują do soczystych truskawek, a ich smak najlepiej podkreśli pikantny dressing. Przygotowaną w ten sposób sałatkę podaj na kolację lub spakuj jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buraka starannie umyj (ale go nie obieraj) i ugotuj do miękkości. Możesz także upiec go w piekarniku, szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Przestudzone warzywo obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plastry. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Biały ser twarogowy rozkrusz za pomocą widelca, część odłóż do dekoracji, a resztę wymieszaj z burakiem, truskawkami oraz miksem sałat, np. z roszponką. Na koniec przygotuj dressing z musztardy, oliwy oraz soku pomarańczowego, i wsyp do niego błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed samym podaniem posyp wierzch drobnymi grzankami, a także pokruszonym twarogiem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.