
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.
Krok 2
Buraka ugotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z burakiem i truskawkami
Słodkawe buraki świetnie pasują do soczystych truskawek, a ich smak najlepiej podkreśli pikantny dressing. Przygotowaną w ten sposób sałatkę podaj na kolację lub spakuj jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buraka starannie umyj (ale go nie obieraj) i ugotuj do miękkości. Możesz także upiec go w piekarniku, szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Przestudzone warzywo obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plastry. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Biały ser twarogowy rozkrusz za pomocą widelca, część odłóż do dekoracji, a resztę wymieszaj z burakiem, truskawkami oraz miksem sałat, np. z roszponką. Na koniec przygotuj dressing z musztardy, oliwy oraz soku pomarańczowego, i wsyp do niego błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed samym podaniem posyp wierzch drobnymi grzankami, a także pokruszonym twarogiem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.