
Składniki
80 gramów
250 gramów
125 gramów
1 opakowanie
20 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz rukolę. Przełóż 50g rukoli do kielicha blendera. Dodaj czosnek, olej, trzy łyżki wody, orzechy i sos sałatkowy Knorr. Zmiksuj na sos.
Krok 2
Umyj pomidorki i przekrój na pół. Ser mozzarellą również przekrój na pół.
Krok 3
Układaj warstwowo pomidorki, mozzarellę, rukolę i sos w słoiku. Podawaj z bagietką

Dobra rada:
Jeśli rukola jest dla Ciebie za gorzka możesz użyć innej zielonej sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Caprese w słoiku
Caprese to jedna z najpopularniejszych sałatek, które przychodzą na myśl, gdy mowa o włoskiej kuchni. Zresztą plastry mozzarelli, pomidorów oraz liście świeżej bazylii rozłożone na półmisku jednoznacznie kojarzą się z flagą tego kraju. A gdyby tak nieco pokombinować i podstawowy przepis na sałatkę caprese wzbogacić rukolą, następnie podać potrawę w słoiku? Zachęcamy do wypróbowania naszej wariacji na temat klasycznego specjału rodem z Italii.
Dla kogo?
Spróbuj sałatki Caprese w słoiku, jeśli włoskie kulinaria są ci szczególnie bliskie. Kwadrans wystarczy, by wprowadzić do swojej kuchni śródziemnomorską atmosferę.
Na jaką okazję?
Przygotuj nieduże, zgrabne słoiczki. Sałatkę Caprese możesz uznać za sprawdzony sposób na ładnie podaną przystawkę. W sam raz, gdy planujesz zrobienie romantycznej kolacji.
Czy wiesz, że?
Oryginalna sałatka Caprese pochodzi z Kampanii – rejonu położonego na południu Włoch.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę Caprese w słoiku możesz dodatkowo posypać kiełkami jarmużu albo słonecznika.