Sałatka Caprese w słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Caprese w słoiku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

250 gramów

125 gramów

1 opakowanie

20 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz rukolę. Przełóż 50g rukoli do kielicha blendera. Dodaj czosnek, olej, trzy łyżki wody, orzechy i sos sałatkowy Knorr. Zmiksuj na sos.

Krok 2

Umyj pomidorki i przekrój na pół. Ser mozzarellą również przekrój na pół.

Krok 3

Układaj warstwowo pomidorki, mozzarellę, rukolę i sos w słoiku. Podawaj z bagietką

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli rukola jest dla Ciebie za gorzka możesz użyć innej zielonej sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Caprese w słoikuSałatka Caprese w słoiku

Caprese to jedna z najpopularniejszych sałatek, które przychodzą na myśl, gdy mowa o włoskiej kuchni. Zresztą plastry mozzarelli, pomidorów oraz liście świeżej bazylii rozłożone na półmisku jednoznacznie kojarzą się z flagą tego kraju. A gdyby tak nieco pokombinować i podstawowy przepis na sałatkę caprese wzbogacić rukolą, następnie podać potrawę w słoiku? Zachęcamy do wypróbowania naszej wariacji na temat klasycznego specjału rodem z Italii.

Dla kogo?

Spróbuj sałatki Caprese w słoiku, jeśli włoskie kulinaria są ci szczególnie bliskie. Kwadrans wystarczy, by wprowadzić do swojej kuchni śródziemnomorską atmosferę.

Na jaką okazję?

Przygotuj nieduże, zgrabne słoiczki. Sałatkę Caprese możesz uznać za sprawdzony sposób na ładnie podaną przystawkę. W sam raz, gdy planujesz zrobienie romantycznej kolacji.

Czy wiesz, że?

Oryginalna sałatka Caprese pochodzi z Kampanii – rejonu położonego na południu Włoch.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę Caprese w słoiku możesz dodatkowo posypać kiełkami jarmużu albo słonecznika.