Sałatka Caprese w słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Caprese w słoiku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

250 gramów

125 gramów

1 opakowanie

20 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz rukolę. Przełóż 50g rukoli do kielicha blendera. Dodaj czosnek, olej, trzy łyżki wody, orzechy i sos sałatkowy Knorr. Zmiksuj na sos.

Krok 2

Umyj pomidorki i przekrój na pół. Ser mozzarellą również przekrój na pół.

Krok 3

Układaj warstwowo pomidorki, mozzarellę, rukolę i sos w słoiku. Podawaj z bagietką

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli rukola jest dla Ciebie za gorzka możesz użyć innej zielonej sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Caprese w słoikuSałatka Caprese w słoiku

Caprese to jedna z najpopularniejszych sałatek, które przychodzą na myśl, gdy mowa o włoskiej kuchni. Zresztą plastry mozzarelli, pomidorów oraz liście świeżej bazylii rozłożone na półmisku jednoznacznie kojarzą się z flagą tego kraju. A gdyby tak nieco pokombinować i podstawowy przepis na sałatkę caprese wzbogacić rukolą, następnie podać potrawę w słoiku? Zachęcamy do wypróbowania naszej wariacji na temat klasycznego specjału rodem z Italii.

Dla kogo?

Spróbuj sałatki Caprese w słoiku, jeśli włoskie kulinaria są ci szczególnie bliskie. Kwadrans wystarczy, by wprowadzić do swojej kuchni śródziemnomorską atmosferę.

Na jaką okazję?

Przygotuj nieduże, zgrabne słoiczki. Sałatkę Caprese możesz uznać za sprawdzony sposób na ładnie podaną przystawkę. W sam raz, gdy planujesz zrobienie romantycznej kolacji.

Czy wiesz, że?

Oryginalna sałatka Caprese pochodzi z Kampanii – rejonu położonego na południu Włoch.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę Caprese w słoiku możesz dodatkowo posypać kiełkami jarmużu albo słonecznika.