Sałatka Caprese w słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Caprese w słoiku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

250 gramów

125 gramów

1 opakowanie

20 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz rukolę. Przełóż 50g rukoli do kielicha blendera. Dodaj czosnek, olej, trzy łyżki wody, orzechy i sos sałatkowy Knorr. Zmiksuj na sos.

Krok 2

Umyj pomidorki i przekrój na pół. Ser mozzarellą również przekrój na pół.

Krok 3

Układaj warstwowo pomidorki, mozzarellę, rukolę i sos w słoiku. Podawaj z bagietką

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli rukola jest dla Ciebie za gorzka możesz użyć innej zielonej sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Caprese w słoiku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Caprese w słoikuSałatka Caprese w słoiku

Caprese to jedna z najpopularniejszych sałatek, które przychodzą na myśl, gdy mowa o włoskiej kuchni. Zresztą plastry mozzarelli, pomidorów oraz liście świeżej bazylii rozłożone na półmisku jednoznacznie kojarzą się z flagą tego kraju. A gdyby tak nieco pokombinować i podstawowy przepis na sałatkę caprese wzbogacić rukolą, następnie podać potrawę w słoiku? Zachęcamy do wypróbowania naszej wariacji na temat klasycznego specjału rodem z Italii.

Dla kogo?

Spróbuj sałatki Caprese w słoiku, jeśli włoskie kulinaria są ci szczególnie bliskie. Kwadrans wystarczy, by wprowadzić do swojej kuchni śródziemnomorską atmosferę.

Na jaką okazję?

Przygotuj nieduże, zgrabne słoiczki. Sałatkę Caprese możesz uznać za sprawdzony sposób na ładnie podaną przystawkę. W sam raz, gdy planujesz zrobienie romantycznej kolacji.

Czy wiesz, że?

Oryginalna sałatka Caprese pochodzi z Kampanii – rejonu położonego na południu Włoch.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę Caprese w słoiku możesz dodatkowo posypać kiełkami jarmużu albo słonecznika.