Weekendowa sałatka śniadaniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Weekendowa sałatka śniadaniowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

0.5 opakowania

2 sztuki

0.3 pęczka

4 plastry

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wsyp do miseczki z jogurtem, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.

Krok 2

Szpinak dobrze opłucz i osącz. Ogórka umyj, zetnij wzdłuż, razem ze skórką, na cienkie paseczki - nożem albo specjalną obieraczką. Rzoedkiewkę umyj, pokrój w drobiutką kostkę. Plastry szynki przekrój na pasy, zwiń je w różyczki.

Krok 3

Na talerzu ułoż porcje szpinaku, po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki, po kilka różyczek szynki i porcji paseczków ogórka. Całość polej sosem i posyp posiekaną rzodkiewką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej