Weekendowa sałatka śniadaniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Weekendowa sałatka śniadaniowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

0.5 opakowania

2 sztuki

0.3 pęczka

4 plastry

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wsyp do miseczki z jogurtem, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.

Krok 2

Szpinak dobrze opłucz i osącz. Ogórka umyj, zetnij wzdłuż, razem ze skórką, na cienkie paseczki - nożem albo specjalną obieraczką. Rzoedkiewkę umyj, pokrój w drobiutką kostkę. Plastry szynki przekrój na pasy, zwiń je w różyczki.

Krok 3

Na talerzu ułoż porcje szpinaku, po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki, po kilka różyczek szynki i porcji paseczków ogórka. Całość polej sosem i posyp posiekaną rzodkiewką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej