Weekendowa sałatka śniadaniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Weekendowa sałatka śniadaniowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

0.5 opakowania

2 sztuki

0.3 pęczka

4 plastry

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wsyp do miseczki z jogurtem, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.

Krok 2

Szpinak dobrze opłucz i osącz. Ogórka umyj, zetnij wzdłuż, razem ze skórką, na cienkie paseczki - nożem albo specjalną obieraczką. Rzoedkiewkę umyj, pokrój w drobiutką kostkę. Plastry szynki przekrój na pasy, zwiń je w różyczki.

Krok 3

Na talerzu ułoż porcje szpinaku, po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki, po kilka różyczek szynki i porcji paseczków ogórka. Całość polej sosem i posyp posiekaną rzodkiewką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Weekendowa sałatka śniadaniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej