
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
2 sztuki
80 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
1 opakowanie
5 gramów
1 łyżeczka
60 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cytryny otrzyj skórki i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.

Krok 2
Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.

Krok 3
Razem z dynią do piekarnika wstaw orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.

Krok 4
Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Za'atar Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać pokruszony ser typu feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonej dyni
Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo traktowano ją jako coś egzotycznego, tajemniczego. Z czasem stała się jednym z częściej używanych i docenianych produktów w kuchni. To właśnie z dyni można przygotować menu na cały dzień – z deserem łącznie! Dziś pod lupę weźmiemy przepis na sałatkę z pieczonej dyni. W prostocie siła!
Dla kogo?
Dla osób, które szukają inspiracji na pyszne oraz szybkie w przyrządzeniu sałatki.
Na jaką okazję?
Sałatkę z pieczonej dyni możesz zabrać do pracy.
Czy wiesz, że?
Dynia obejmuje aż 760 gatunków! Do roślin dyniowatych należą m.in. melony, kabaczki, arbuzy czy ogórki. To naprawdę wielka rodzina!
Dla urozmaicenia:
Do sałatki możesz dodać pokruszony ser typu feta.