Sałatka z pieczoną dynią piżmową i rukolą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonej dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

2 sztuki

80 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

5 gramów

1 łyżeczka

60 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryny otrzyj skórki i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 1

Krok 2

Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 2

Krok 3

Razem z dynią do piekarnika wstaw orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Za'atar Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać pokruszony ser typu feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burritos
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonej dyniSałatka z pieczonej dyni

Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo traktowano ją jako coś egzotycznego, tajemniczego. Z czasem stała się jednym z częściej używanych i docenianych produktów w kuchni. To właśnie z dyni można przygotować menu na cały dzień – z deserem łącznie! Dziś pod lupę weźmiemy przepis na sałatkę z pieczonej dyni. W prostocie siła!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają inspiracji na pyszne oraz szybkie w przyrządzeniu sałatki.

Na jaką okazję?

Sałatkę z pieczonej dyni możesz zabrać do pracy.

Czy wiesz, że?

Dynia obejmuje aż 760 gatunków! Do roślin dyniowatych należą m.in. melony, kabaczki, arbuzy czy ogórki. To naprawdę wielka rodzina!

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz dodać pokruszony ser typu feta.