Sałatka z pieczoną dynią piżmową i rukolą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonej dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

2 sztuki

80 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

5 gramów

1 łyżeczka

60 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryny otrzyj skórki i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 1

Krok 2

Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 2

Krok 3

Razem z dynią do piekarnika wstaw orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Za’atar Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać pokruszony ser typu feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonej dyniSałatka z pieczonej dyni

Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo traktowano ją jako coś egzotycznego, tajemniczego. Z czasem stała się jednym z częściej używanych i docenianych produktów w kuchni. To właśnie z dyni można przygotować menu na cały dzień – z deserem łącznie! Dziś pod lupę weźmiemy przepis na sałatkę z pieczonej dyni. W prostocie siła!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają inspiracji na pyszne oraz szybkie w przyrządzeniu sałatki.

Na jaką okazję?

Sałatkę z pieczonej dyni możesz zabrać do pracy.

Czy wiesz, że?

Dynia obejmuje aż 760 gatunków! Do roślin dyniowatych należą m.in. melony, kabaczki, arbuzy czy ogórki. To naprawdę wielka rodzina!

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz dodać pokruszony ser typu feta.