Sezamowe zawijasy z rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sezamowe zawijasy z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety skrop oliwą, posyp przyprawą Knorr, pieprzem oraz otartą skórką z cytrusa. Odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.

Krok 2

Liście szpinaku zblanszuj krótko we wrzącej wodzie.

Krok 3

Następnie każdy kawałek ryby obłóż liśćmi szpinaku i zawiń w płat ciasta.

Krok 4

Powstałe roladki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Ułóż następnie wszystkie na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Podawaj z chrupiącą sałatą i sosem, np. cytrynowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sezamowe zawijasy z rybą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej