Ryba z grilla w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z grilla w liściach bananowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

8 sztuk

6 sztuk

4 cm

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 1

Krok 2

Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryby możesz dodać świeże grzyby, np. shitake, i połówki pomidorków koktajlowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z grilla w liściach bananowcaRyba z grilla w liściach bananowca

Jeśli planujesz grilla, warto uwzględnić w menu rybę. Będzie lżejsza niż mięso, a smak ryby z rusztu jest zdecydowanie wart poznania. Tym bardziej jeśli jest to ryba wprost z kuchni orientalnej, zawinięta w liście bananowca i doprawiona aromatycznymi przyprawami. Czeka Cię prawdziwa uczta!

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy smaków z odległych stron świata. Ryba z grilla w liściach bananowca przeniesie każdego w nowe kulinarne rejony. Daj się zabrać w tę podróż!

Na jaką okazję?

Zamiast urządzać kolejnego grilla z przewidywalnymi potrawami, postaw na coś nietuzinkowego. Twoi goście z ciekawością spróbują ryby w egzotycznych liściach bananowca.

Czy wiesz, że?

Liście bananowca to naturalny zamiennik folii do pieczenia! Podczas obróbki termicznej oddają potrawie swój wspaniały aromat.

Dla urozmaicenia: 

Do ryby z grilla możesz dodać świeże grzyby i pomidorki koktajlowe. Danie będzie jeszcze lepsze!