
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
8 sztuk
6 sztuk
4 cm
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
5 sztuk
4 sztuki
1 puszka
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.

Krok 2
Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.

Krok 3
Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.


Dobra rada:
Do ryby możesz dodać świeże grzyby, np. shitake, i połówki pomidorków koktajlowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z grilla w liściach bananowca
Jeśli planujesz grilla, warto uwzględnić w menu rybę. Będzie lżejsza niż mięso, a smak ryby z rusztu jest zdecydowanie wart poznania. Tym bardziej jeśli jest to ryba wprost z kuchni orientalnej, zawinięta w liście bananowca i doprawiona aromatycznymi przyprawami. Czeka Cię prawdziwa uczta!
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy smaków z odległych stron świata. Ryba z grilla w liściach bananowca przeniesie każdego w nowe kulinarne rejony. Daj się zabrać w tę podróż!
Na jaką okazję?
Zamiast urządzać kolejnego grilla z przewidywalnymi potrawami, postaw na coś nietuzinkowego. Twoi goście z ciekawością spróbują ryby w egzotycznych liściach bananowca.
Czy wiesz, że?
Liście bananowca to naturalny zamiennik folii do pieczenia! Podczas obróbki termicznej oddają potrawie swój wspaniały aromat.
Dla urozmaicenia:
Do ryby z grilla możesz dodać świeże grzyby i pomidorki koktajlowe. Danie będzie jeszcze lepsze!