Ryba z grilla w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z grilla w liściach bananowca

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

8 sztuk

6 sztuk

4 cm

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 1

Krok 2

Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryby możesz dodać świeże grzyby, np. shitake, i połówki pomidorków koktajlowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z grilla w liściach bananowcaRyba z grilla w liściach bananowca

Jeśli planujesz grilla, warto uwzględnić w menu rybę. Będzie lżejsza niż mięso, a smak ryby z rusztu jest zdecydowanie wart poznania. Tym bardziej jeśli jest to ryba wprost z kuchni orientalnej, zawinięta w liście bananowca i doprawiona aromatycznymi przyprawami. Czeka Cię prawdziwa uczta!

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy smaków z odległych stron świata. Ryba z grilla w liściach bananowca przeniesie każdego w nowe kulinarne rejony. Daj się zabrać w tę podróż!

Na jaką okazję?

Zamiast urządzać kolejnego grilla z przewidywalnymi potrawami, postaw na coś nietuzinkowego. Twoi goście z ciekawością spróbują ryby w egzotycznych liściach bananowca.

Czy wiesz, że?

Liście bananowca to naturalny zamiennik folii do pieczenia! Podczas obróbki termicznej oddają potrawie swój wspaniały aromat.

Dla urozmaicenia: 

Do ryby z grilla możesz dodać świeże grzyby i pomidorki koktajlowe. Danie będzie jeszcze lepsze!