
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
8 sztuk
6 sztuk
4 cm
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
5 sztuk
4 sztuki
1 puszka
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.

Krok 2
Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.

Krok 3
Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.


Dobra rada:
Do ryby możesz dodać świeże grzyby, np. shitake, i połówki pomidorków koktajlowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z grilla w liściach bananowca
Jeśli planujesz grilla, warto uwzględnić w menu rybę. Będzie lżejsza niż mięso, a smak ryby z rusztu jest zdecydowanie wart poznania. Tym bardziej jeśli jest to ryba wprost z kuchni orientalnej, zawinięta w liście bananowca i doprawiona aromatycznymi przyprawami. Czeka Cię prawdziwa uczta!
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy smaków z odległych stron świata. Ryba z grilla w liściach bananowca przeniesie każdego w nowe kulinarne rejony. Daj się zabrać w tę podróż!
Na jaką okazję?
Zamiast urządzać kolejnego grilla z przewidywalnymi potrawami, postaw na coś nietuzinkowego. Twoi goście z ciekawością spróbują ryby w egzotycznych liściach bananowca.
Czy wiesz, że?
Liście bananowca to naturalny zamiennik folii do pieczenia! Podczas obróbki termicznej oddają potrawie swój wspaniały aromat.
Dla urozmaicenia:
Do ryby z grilla możesz dodać świeże grzyby i pomidorki koktajlowe. Danie będzie jeszcze lepsze!