Klops domowy z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klops domowy z jajkiem

Autor: Food Look

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 szczypty

3 szczypty

60 dekagramów

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. 2 jajka ugotować na twardo ( 8 minut od zagotowania wody). Do dużej miski wrzucić mięso mielone, 2 surowe jajka, odciśniętą kajzerkę, cebulę, boczek, sól, pieprz, majeranek, paprykę, natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do wysmarowanej olejem formy keksowej włożyć połowę doprawionego mięsa i rozłożyć na niej ugotowane jajka, przykryć pozostałym mięsem.Uwaga : używam 30 cm formy keksowej.

Krok 3

Formę z klopsem wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć folią, piec 30 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut, aby klops lekko się zrumienił. Doskonały zarówno na zimno, jak na gorąco.

Food Look

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klops domowy z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej