
Składniki
400 gramów
3 litry
1 sztuka
1 sztuka
40 mililitrów
50 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw w niej na minimum 12 godzin (najlepiej na noc). Po upływie tego czasu ugotuj ciecierzycę do miękkości w tej samej wodzie. Kiedy będzie już gotowa, odmierz 100ml wody, w której się gotowała i odstaw. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj sól oraz Przyprawę w Minikostkach Czosnek Knorr i miksuj ze sobą ok. 2 minuty. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę i podlej wodą, która została po jej ugotowaniu. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krok 3
Do mikstury z ciecierzycy dodaj soku ze świeżej cytryny i pastę sezamową. Ponownie zmiksuj całość. Jeśli lubisz, może dodać na koniec odrobinę soli lub pieprzu. Gotowe!
Krok 4
Domowy hummus podawaj na zimno do grzanek, pity lub jako dodatek do świeżych warzyw. Przechowuj w lodówce.

Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby hummus był jeszcze bardziej gładki, w końcowym etapie miksowania wlej cienkim strumieniem odrobinę oleju i zmiksuj całość na wysokich obrotach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy hummus
Bardzo modna pasta – hummus dotarła do nas z Bliskiego Wschodu i przypomniała wielu smakoszom o pomysłowym zastosowaniu ciecierzycy. Serwują ją zarówno eleganckie restauracje, jak i popularne food trucki. Wypróbuj domowy hummus! Przepis jest naprawdę prosty.
Dla kogo?
Komu posmakuje domowy hummus? Przepis na tą pastę to propozycja dla osób, które lubują się w kuchni Bliskiego Wschodu oraz wszystkim tym, które lubią eksperymentować w kuchni.
Na jaką okazję?
Wegańskim hummusem z ciecierzycy wzbogacisz codzienne posiłki. Pasta doskonale sprawdza się jako imprezowa przekąska – zaskocz biesiadników czymś więcej, niż tylko sałatką jarzynową. Hummus domowy może być również świetnym dodatkiem do dań z grilla.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca, jak każda inna roślina strączkowa, zanurzona w wodzie, będzie pęcznieć. Zanim więc odstawisz ją do nocnej kąpieli, upewnij się, że jest całkowicie zanurzona w wodzie (najlepiej, jeśli nad nią będzie jeszcze ok. 5 cm wody).
Dla urozmaicenia:
Domowy hummus wegański bardzo dobrze smakuje jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw. Do jego przyprawienia można użyć natki pietruszki i ziaren czarnuszki.