Domowy hummus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy hummus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
255 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 litry

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

50 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw w niej na minimum 12 godzin (najlepiej na noc). Po upływie tego czasu ugotuj ciecierzycę do miękkości w tej samej wodzie. Kiedy będzie już gotowa, odmierz 100ml wody, w której się gotowała i odstaw. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj sól oraz Przyprawę w Minikostkach Czosnek Knorr i miksuj ze sobą ok. 2 minuty. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę i podlej wodą, która została po jej ugotowaniu. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

Krok 3

Do mikstury z ciecierzycy dodaj soku ze świeżej cytryny i pastę sezamową. Ponownie zmiksuj całość. Jeśli lubisz, może dodać na koniec odrobinę soli lub pieprzu. Gotowe!

Krok 4

Domowy hummus podawaj na zimno do grzanek, pity lub jako dodatek do świeżych warzyw. Przechowuj w lodówce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby hummus był jeszcze bardziej gładki, w końcowym etapie miksowania wlej cienkim strumieniem odrobinę oleju i zmiksuj całość na wysokich obrotach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy hummus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy hummusDomowy hummus

Bardzo modna pasta – hummus dotarła do nas z Bliskiego Wschodu i przypomniała wielu smakoszom o pomysłowym zastosowaniu ciecierzycy. Serwują ją zarówno eleganckie restauracje, jak i popularne food trucki. Wypróbuj domowy hummus! Przepis jest naprawdę prosty.

Dla kogo?

Komu posmakuje domowy hummus? Przepis na tą pastę to propozycja dla osób, które lubują się w kuchni Bliskiego Wschodu oraz wszystkim tym, które lubią eksperymentować w kuchni.

Na jaką okazję?

Wegańskim hummusem z ciecierzycy wzbogacisz codzienne posiłki. Pasta doskonale sprawdza się jako imprezowa przekąska – zaskocz biesiadników czymś więcej, niż tylko sałatką jarzynową. Hummus domowy może być również świetnym dodatkiem do dań z grilla.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca, jak każda inna roślina strączkowa, zanurzona w wodzie, będzie pęcznieć. Zanim więc odstawisz ją do nocnej kąpieli, upewnij się, że jest całkowicie zanurzona w wodzie (najlepiej, jeśli nad nią będzie jeszcze ok. 5 cm wody).

Dla urozmaicenia:

Domowy hummus wegański bardzo dobrze smakuje jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw. Do jego przyprawienia można użyć natki pietruszki i ziaren czarnuszki.