Udka złociste pieczone z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka złociste pieczone z dynią

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka dokładni umyj i osusz. Posyp ze wszystkich stron przyprawą do złocistego kurczaka i odstaw na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2

Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, pokrój na kawałki. Posyp także niewielką przyprawą do kurczaka złocistego oraz kostkami mini. Skrop 1 łyżką oleju i miodem, wymieszaj.

Krok 3

Udka skrop olejem, posmaruj nim też dno blaszki, na której będziesz piec. Ułóż udka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 10-ciu minutach zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz ok. 30 minut. Możesz w trakcie pieczenia dolać na blaszkę kilka łyżek wody i polewać udka wytworzonym sosem.

Krok 4

Gdy udka ładnie się zrumienią i mięso będzie miękkie dołóż obok kawałki dyni i piecz razem jeszcze 10-15 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej