Udka złociste pieczone z dynią

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

750 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka dokładni umyj i osusz. Posyp ze wszystkich stron przyprawą do złocistego kurczaka i odstaw na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2

Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, pokrój na kawałki. Posyp także niewielką przyprawą do kurczaka złocistego oraz kostkami mini. Skrop 1 łyżką oleju i miodem, wymieszaj.

Krok 3

Udka skrop olejem, posmaruj nim też dno blaszki, na której będziesz piec. Ułóż udka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 10-ciu minutach zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz ok. 30 minut. Możesz w trakcie pieczenia dolać na blaszkę kilka łyżek wody i polewać udka wytworzonym sosem.

Krok 4

Gdy udka ładnie się zrumienią i mięso będzie miękkie dołóż obok kawałki dyni i piecz razem jeszcze 10-15 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka złociste pieczone z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej