Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok 2-3cm. Następnie wymieszaj z Jalapeno Knorr oraz jogurtem. Całość piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - Krok 1

Krok 2

W tym czasie ugotuj soczewicę według wskazówek na opakowaniu producenta. Natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, wlej oliwę, sok z cytryny i całą pietruszkę. Lekko wymieszaj i połóż na talerzu. Zrób w środku soczewicy wgłębienie i nałóż kurczaka wraz z powstałym podczas pieczenia sosem.

Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do soczewicy możesz dodać też inne zioła lub suszone pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicąKurczak marynowany w jalapeno z soczewicą

Kurczak to w Polsce niemal narodowe danie. Jemy go pod różnymi postaciami, od tradycyjnie smażonych kotletów drobiowych, przez pulpety, aż po wersję pieczoną. Smak kurzego mięsa zależy nie tylko od sposobu jego przyrządzenia, ale przede wszystkim od zastosowanej marynaty. To ona wydobywa aromat i dodaje ostrości. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na to mięso, wypróbujcie kurczaka marynowanego w jalapeno z soczewicą. Pyszne!

Dla kogo?

Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą zadowoli wszystkich zwolenników drobiu, podawanego pod różną postacią.

Na jaką okazję?

Danie idealnie wpisuje się w menu obiadowe dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Jalapeno to odmiana papryczki chili. Jej ostrość zależy od klimatu, w którym jest uprawiana. W Polsce możecie ją kupić w wersji świeżej oraz marynowanej, sprzedawanej w słoikach lub puszkach.

Dla urozmaicenia:

Smak soczewicy łatwo wzbogacisz, dodając do niej więcej ziół lub suszone pomidory.