Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
2 pęczki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok 2-3cm. Następnie wymieszaj z Jalapeno Knorr oraz jogurtem. Całość piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Krok 2
W tym czasie ugotuj soczewicę według wskazówek na opakowaniu producenta. Natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, wlej oliwę, sok z cytryny i całą pietruszkę. Lekko wymieszaj i połóż na talerzu. Zrób w środku soczewicy wgłębienie i nałóż kurczaka wraz z powstałym podczas pieczenia sosem.


Dobra rada:
Do soczewicy możesz dodać też inne zioła lub suszone pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą
Kurczak to w Polsce niemal narodowe danie. Jemy go pod różnymi postaciami, od tradycyjnie smażonych kotletów drobiowych, przez pulpety, aż po wersję pieczoną. Smak kurzego mięsa zależy nie tylko od sposobu jego przyrządzenia, ale przede wszystkim od zastosowanej marynaty. To ona wydobywa aromat i dodaje ostrości. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na to mięso, wypróbujcie kurczaka marynowanego w jalapeno z soczewicą. Pyszne!
Dla kogo?
Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą zadowoli wszystkich zwolenników drobiu, podawanego pod różną postacią.
Na jaką okazję?
Danie idealnie wpisuje się w menu obiadowe dla całej rodziny.
Czy wiesz, że?
Jalapeno to odmiana papryczki chili. Jej ostrość zależy od klimatu, w którym jest uprawiana. W Polsce możecie ją kupić w wersji świeżej oraz marynowanej, sprzedawanej w słoikach lub puszkach.
Dla urozmaicenia:
Smak soczewicy łatwo wzbogacisz, dodając do niej więcej ziół lub suszone pomidory.