Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
2 pęczki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok 2-3cm. Następnie wymieszaj z Jalapeno Knorr oraz jogurtem. Całość piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Krok 2
W tym czasie ugotuj soczewicę według wskazówek na opakowaniu producenta. Natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, wlej oliwę, sok z cytryny i całą pietruszkę. Lekko wymieszaj i połóż na talerzu. Zrób w środku soczewicy wgłębienie i nałóż kurczaka wraz z powstałym podczas pieczenia sosem.


Dobra rada:
Do soczewicy możesz dodać też inne zioła lub suszone pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą
Kurczak to w Polsce niemal narodowe danie. Jemy go pod różnymi postaciami, od tradycyjnie smażonych kotletów drobiowych, przez pulpety, aż po wersję pieczoną. Smak kurzego mięsa zależy nie tylko od sposobu jego przyrządzenia, ale przede wszystkim od zastosowanej marynaty. To ona wydobywa aromat i dodaje ostrości. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na to mięso, wypróbujcie kurczaka marynowanego w jalapeno z soczewicą. Pyszne!
Dla kogo?
Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą zadowoli wszystkich zwolenników drobiu, podawanego pod różną postacią.
Na jaką okazję?
Danie idealnie wpisuje się w menu obiadowe dla całej rodziny.
Czy wiesz, że?
Jalapeno to odmiana papryczki chili. Jej ostrość zależy od klimatu, w którym jest uprawiana. W Polsce możecie ją kupić w wersji świeżej oraz marynowanej, sprzedawanej w słoikach lub puszkach.
Dla urozmaicenia:
Smak soczewicy łatwo wzbogacisz, dodając do niej więcej ziół lub suszone pomidory.