Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą
łatwe
28 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
2 pęczki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok 2-3cm. Następnie wymieszaj z Jalapeno Knorr oraz jogurtem. Całość piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 minut.
Krok 2
W tym czasie ugotuj soczewicę według wskazówek na opakowaniu producenta. Natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, wlej oliwę, sok z cytryny i całą pietruszkę. Lekko wymieszaj i połóż na talerzu. Zrób w środku soczewicy wgłębienie i nałóż kurczaka wraz z powstałym podczas pieczenia sosem.
Dobra rada:
Do soczewicy możesz dodać też inne zioła lub suszone pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą
Kurczak to w Polsce niemal narodowe danie. Jemy go pod różnymi postaciami, od tradycyjnie smażonych kotletów drobiowych, przez pulpety, aż po wersję pieczoną. Smak kurzego mięsa zależy nie tylko od sposobu jego przyrządzenia, ale przede wszystkim od zastosowanej marynaty. To ona wydobywa aromat i dodaje ostrości. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na to mięso, wypróbujcie kurczaka marynowanego w jalapeno z soczewicą. Pyszne!
Dla kogo?
Kurczak marynowany w jalapeno z soczewicą zadowoli wszystkich zwolenników drobiu, podawanego pod różną postacią.
Na jaką okazję?
Danie idealnie wpisuje się w menu obiadowe dla całej rodziny.
Czy wiesz, że?
Jalapeno to odmiana papryczki chili. Jej ostrość zależy od klimatu, w którym jest uprawiana. W Polsce możecie ją kupić w wersji świeżej oraz marynowanej, sprzedawanej w słoikach lub puszkach.
Dla urozmaicenia:
Smak soczewicy łatwo wzbogacisz, dodając do niej więcej ziół lub suszone pomidory.