Meksykańskie chili z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie chili z batatów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu smaż bataty, następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż aż całość nabierze rumianego koloru.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 2

Krok 3

Wlej 100ml wody, dodaj przecier pomidorowy, odcedzoną kukurydzę i fasolkę, przyprawę Knorr i całość duś przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie i wszystkie składniki się połączą.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 3

Krok 4

Pietruszkę lub kolendrę posiekaj. Ser zetrzyj na okrągłych oczkach. Danie podawaj posypane ziołami z kozim serem.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do chili z batatów doskonale pasuję nachosy kukurydziane.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie chili z batatówMeksykańskie chili z batatów

Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne – nic dziwnego, skoro przygotować z nich można mnóstwo pysznych dań. Dziś proponujemy meksykańskie chili z dodatkiem tego warzywa – gwarantujemy, że będzie to prawdziwe „niebo w gębie”!

Dla kogo?

Dla każdego, bez względu na wiek i płeć! Jest tylko jeden warunek: miłość do meksykańskiej kuchni i pysznego jedzenia!

Na jaką okazję?

Meksykańskie chili z batatów do znakomita obiadowa propozycja. To oryginalna receptura, która może zagościć z twoim domowym jadłospisie na dłużej.

Czy wiesz, że?

Najlepiej wybierać bataty wyglądające świeżo, z ciemnoszarą lub czerwoną skórką, gładkie w dotyku. Co ważne: nie należy ich zamrażać! Takie działanie może powodować uszkodzenie miąższu. Można natomiast przechowywać je nawet kilku miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, podobnie jak zwykłe ziemniaki.

Dla urozmaicenia:

Meksykańskie chili warto z równie meksykańskimi nachosami – kukurydziane będą pasować idealnie.