Meksykańskie chili z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie chili z batatów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu smaż bataty, następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż aż całość nabierze rumianego koloru.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 2

Krok 3

Wlej 100ml wody, dodaj przecier pomidorowy, odcedzoną kukurydzę i fasolkę, przyprawę Knorr i całość duś przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie i wszystkie składniki się połączą.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 3

Krok 4

Pietruszkę lub kolendrę posiekaj. Ser zetrzyj na okrągłych oczkach. Danie podawaj posypane ziołami z kozim serem.

Meksykańskie chili z batatów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do chili z batatów doskonale pasuję nachosy kukurydziane.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie chili z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie chili z batatówMeksykańskie chili z batatów

Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne – nic dziwnego, skoro przygotować z nich można mnóstwo pysznych dań. Dziś proponujemy meksykańskie chili z dodatkiem tego warzywa – gwarantujemy, że będzie to prawdziwe „niebo w gębie”!

Dla kogo?

Dla każdego, bez względu na wiek i płeć! Jest tylko jeden warunek: miłość do meksykańskiej kuchni i pysznego jedzenia!

Na jaką okazję?

Meksykańskie chili z batatów do znakomita obiadowa propozycja. To oryginalna receptura, która może zagościć z twoim domowym jadłospisie na dłużej.

Czy wiesz, że?

Najlepiej wybierać bataty wyglądające świeżo, z ciemnoszarą lub czerwoną skórką, gładkie w dotyku. Co ważne: nie należy ich zamrażać! Takie działanie może powodować uszkodzenie miąższu. Można natomiast przechowywać je nawet kilku miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, podobnie jak zwykłe ziemniaki.

Dla urozmaicenia:

Meksykańskie chili warto z równie meksykańskimi nachosami – kukurydziane będą pasować idealnie.