
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2
W szerokim rondlu smaż bataty, następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż aż całość nabierze rumianego koloru.

Krok 3
Wlej 100ml wody, dodaj przecier pomidorowy, odcedzoną kukurydzę i fasolkę, przyprawę Knorr i całość duś przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie i wszystkie składniki się połączą.

Krok 4
Pietruszkę lub kolendrę posiekaj. Ser zetrzyj na okrągłych oczkach. Danie podawaj posypane ziołami z kozim serem.


Dobra rada:
Do chili z batatów doskonale pasuję nachosy kukurydziane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie chili z batatów
Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne – nic dziwnego, skoro przygotować z nich można mnóstwo pysznych dań. Dziś proponujemy meksykańskie chili z dodatkiem tego warzywa – gwarantujemy, że będzie to prawdziwe „niebo w gębie”!
Dla kogo?
Dla każdego, bez względu na wiek i płeć! Jest tylko jeden warunek: miłość do meksykańskiej kuchni i pysznego jedzenia!
Na jaką okazję?
Meksykańskie chili z batatów do znakomita obiadowa propozycja. To oryginalna receptura, która może zagościć z twoim domowym jadłospisie na dłużej.
Czy wiesz, że?
Najlepiej wybierać bataty wyglądające świeżo, z ciemnoszarą lub czerwoną skórką, gładkie w dotyku. Co ważne: nie należy ich zamrażać! Takie działanie może powodować uszkodzenie miąższu. Można natomiast przechowywać je nawet kilku miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, podobnie jak zwykłe ziemniaki.
Dla urozmaicenia:
Meksykańskie chili warto z równie meksykańskimi nachosami – kukurydziane będą pasować idealnie.