
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2
W szerokim rondlu smaż bataty, następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż aż całość nabierze rumianego koloru.

Krok 3
Wlej 100ml wody, dodaj przecier pomidorowy, odcedzoną kukurydzę i fasolkę, przyprawę Knorr i całość duś przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie i wszystkie składniki się połączą.

Krok 4
Pietruszkę lub kolendrę posiekaj. Ser zetrzyj na okrągłych oczkach. Danie podawaj posypane ziołami z kozim serem.


Dobra rada:
Do chili z batatów doskonale pasuję nachosy kukurydziane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie chili z batatów
Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne – nic dziwnego, skoro przygotować z nich można mnóstwo pysznych dań. Dziś proponujemy meksykańskie chili z dodatkiem tego warzywa – gwarantujemy, że będzie to prawdziwe „niebo w gębie”!
Dla kogo?
Dla każdego, bez względu na wiek i płeć! Jest tylko jeden warunek: miłość do meksykańskiej kuchni i pysznego jedzenia!
Na jaką okazję?
Meksykańskie chili z batatów do znakomita obiadowa propozycja. To oryginalna receptura, która może zagościć z twoim domowym jadłospisie na dłużej.
Czy wiesz, że?
Najlepiej wybierać bataty wyglądające świeżo, z ciemnoszarą lub czerwoną skórką, gładkie w dotyku. Co ważne: nie należy ich zamrażać! Takie działanie może powodować uszkodzenie miąższu. Można natomiast przechowywać je nawet kilku miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, podobnie jak zwykłe ziemniaki.
Dla urozmaicenia:
Meksykańskie chili warto z równie meksykańskimi nachosami – kukurydziane będą pasować idealnie.