Naleśniki gryczane z makiem i goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki gryczane z makiem i goździkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

130 gramów

60 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wsyp całą zawartość opakowania goździki Knorr. Zmiel 18 s/obr. 9. Pędzelkiem zbierz zmielone goździki do słoiczka.

Krok 2

Do naczynia miksującego dodaj masło i rozpuść je 2 min/100C/obr. 1

Krok 3

Dodaj jaja, mak, mleko, mąkę gryczaną, mąkę pszenną, sól, płaską łyżeczką zmielonych goździków Knorr i wymieszaj 1 min/obr. 3

Krok 4

Na dobrze rozgrzanej patelni z powłoką teflonową smaż klasyczne naleśniki po ok 1 minucie z każdej strony.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane naleśniki możesz podawać na słodko np. z twarożkiem i dżemem owocowym lub wytrawnie np. z twarożkiem i awokado.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki gryczane z makiem i goździkamiNaleśniki gryczane z makiem i goździkami

O naleśnikach zostało powiedziane już wszystko… Czy na pewno? Proste danie, cieszące się ogromną popularnością w barach mlecznych można podać w niebanalnej odsłonie. Dodatek pachnących goździków i maku sprawia, że w przepisie na naleśniki gryczane zobaczycie zupełnie nową potrawę. Rzućcie okiem!

Dla kogo?

Jeśli należycie do naleśnikowego fanklubu, wypróbowanie przepisu będzie dla Was dużą przyjemnością. Z farszem można zaszaleć, ponieważ tak przygotowane naleśniki gryczane z makiem i goździkami smakują wybornie zarówno na słodko, jak i na słono.

Na jaką okazję?

Z ciasta naleśnikowego ukształtujecie kuszące roladki, które z łatwością zabierzecie na wynos. Kwestię wymyślenia pysznej przekąski na piknik lub wycieczkę macie z głowy.

Czy wiesz, że?

W Polsce obchodzony jest tłusty czwartek, natomiast w Wielkiej Brytanii huczną końcówkę karnawału stanowi Pancake Day – Dzień Naleśnika. Danie króluje na stołach we wtorek poprzedzający Środę Popielcową.

Dla urozmaicenia:

Jajka w przepisie na gryczane naleśniki z goździkami i makiem mogą być zastąpione przez siemię lniane.