Naleśniki gryczane z makiem i goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki gryczane z makiem i goździkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

130 gramów

60 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wsyp całą zawartość opakowania goździki Knorr. Zmiel 18 s/obr. 9. Pędzelkiem zbierz zmielone goździki do słoiczka.

Krok 2

Do naczynia miksującego dodaj masło i rozpuść je 2 min/100C/obr. 1

Krok 3

Dodaj jaja, mak, mleko, mąkę gryczaną, mąkę pszenną, sól, płaską łyżeczką zmielonych goździków Knorr i wymieszaj 1 min/obr. 3

Krok 4

Na dobrze rozgrzanej patelni z powłoką teflonową smaż klasyczne naleśniki po ok 1 minucie z każdej strony.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane naleśniki możesz podawać na słodko np. z twarożkiem i dżemem owocowym lub wytrawnie np. z twarożkiem i awokado.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki gryczane z makiem i goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki gryczane z makiem i goździkamiNaleśniki gryczane z makiem i goździkami

O naleśnikach zostało powiedziane już wszystko… Czy na pewno? Proste danie, cieszące się ogromną popularnością w barach mlecznych można podać w niebanalnej odsłonie. Dodatek pachnących goździków i maku sprawia, że w przepisie na naleśniki gryczane zobaczycie zupełnie nową potrawę. Rzućcie okiem!

Dla kogo?

Jeśli należycie do naleśnikowego fanklubu, wypróbowanie przepisu będzie dla Was dużą przyjemnością. Z farszem można zaszaleć, ponieważ tak przygotowane naleśniki gryczane z makiem i goździkami smakują wybornie zarówno na słodko, jak i na słono.

Na jaką okazję?

Z ciasta naleśnikowego ukształtujecie kuszące roladki, które z łatwością zabierzecie na wynos. Kwestię wymyślenia pysznej przekąski na piknik lub wycieczkę macie z głowy.

Czy wiesz, że?

W Polsce obchodzony jest tłusty czwartek, natomiast w Wielkiej Brytanii huczną końcówkę karnawału stanowi Pancake Day – Dzień Naleśnika. Danie króluje na stołach we wtorek poprzedzający Środę Popielcową.

Dla urozmaicenia:

Jajka w przepisie na gryczane naleśniki z goździkami i makiem mogą być zastąpione przez siemię lniane.