
Składniki
0.75 szklanki
0.75 szklanki
25 dekagramów
1.75 szklanki
6 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
70 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żółtkami na puszystą masę.
Krok 2
Mąki zmieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto.
Krok 4
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
Krok 5
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 min.
Krok 6
W tym czasie białka ubić z 1 szklanką cukru pudru na sztywną pianę. Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać.
Krok 7
Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto nałożyć bezę kokosową. Wierzch posypać wiórkami i piec dalej ok. 35 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej