
Składniki
0.75 szklanki
0.75 szklanki
25 dekagramów
1.75 szklanki
6 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
70 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żółtkami na puszystą masę.
Krok 2
Mąki zmieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto.
Krok 4
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
Krok 5
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 min.
Krok 6
W tym czasie białka ubić z 1 szklanką cukru pudru na sztywną pianę. Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać.
Krok 7
Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto nałożyć bezę kokosową. Wierzch posypać wiórkami i piec dalej ok. 35 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej