Ciasto śliwkowo - kokosowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto śliwkowo - kokosowe

Autor: LUCYNA KONIOR

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

25 dekagramów

1.75 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

70 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żółtkami na puszystą masę.

Krok 2

Mąki zmieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto.

Krok 4

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 min.

Krok 6

W tym czasie białka ubić z 1 szklanką cukru pudru na sztywną pianę. Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać.

Krok 7

Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto nałożyć bezę kokosową. Wierzch posypać wiórkami i piec dalej ok. 35 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto śliwkowo - kokosowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej