
Składniki
0.75 szklanki
0.75 szklanki
25 dekagramów
1.75 szklanki
6 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
70 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żółtkami na puszystą masę.
Krok 2
Mąki zmieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto.
Krok 4
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
Krok 5
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 min.
Krok 6
W tym czasie białka ubić z 1 szklanką cukru pudru na sztywną pianę. Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać.
Krok 7
Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 - 3 łyżki, resztę dodać do piany i delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto nałożyć bezę kokosową. Wierzch posypać wiórkami i piec dalej ok. 35 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























