
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
3 łyżki
ciasto:
1.5 szklanki
100 gramów
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, posiekane zimne masło, szczyptę soli i 5 łyżek zimnej wody wymieszaj i wyrób szybko ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2
Bekon pokrój w paski, cebule w piórka, ser zetrzyj.

Krok 3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż bekon i cebulę.

Krok 4
Ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej formy, nakłuj w kilku miejscach widelcem i ułóż na nim odsączony bekon z cebulą. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 5 minut.

Krok 5
Jajka połącz dokładnie ze śmietaną, 100 mililitrami wody i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr. Dodaj ser.

Krok 6
Masę wylej na ciasto. Zapiekaj w 200 stopniach przez 40 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek lotaryński
Placek lotaryński to smaczna i pomysłowa alternatywa dla pizzy i tortilli. Doskonale nadaje się na ciepłą przekąskę lub danie do podania na spotkaniu w gronie znajomych. Jego podstawą jest ciasto na bazie zaledwie trzech składników: mąki, kostki do pieczenia i wody. Dodatkowo możesz je także doprawić np. suszonymi ziołami. Placek swój charakterystyczny zapach zyskuje za sprawą chudego bekonu. Z nim doskonale skomponuje się biała lub czerwona cebula. Oba składniki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni, aż staną się złociste. Do placka oddzielnie przygotuj łagodny sos. Aby całość miała odpowiednio gęstą konsystencję, sięgnij również po jajka oraz gruyère lub dowolny ser żółty, np. edamski lub goudę. Masę na ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy. Nałóż na nią warstwę bekonu z cebulą i zalej powstałym sosem. Placek lotaryński podawaj na ciepło. Do jego dekoracji wykorzystaj świeże liście ziół oraz pomidorki koktajlowe. Mamy nadzieję, że przygotowane według tego przepisu danie na stale zagości w Twoim menu.


































