Placek lotaryński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek lotaryński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

318 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

ciasto:

1.5 szklanki

100 gramów

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, posiekane zimne masło, szczyptę soli i 5 łyżek zimnej wody wymieszaj i wyrób szybko ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.

Placek lotaryński - Krok 1

Krok 2

Bekon pokrój w paski, cebule w piórka, ser zetrzyj.

Placek lotaryński - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż bekon i cebulę.

Placek lotaryński - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej formy, nakłuj w kilku miejscach widelcem i ułóż na nim odsączony bekon z cebulą. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 5 minut.

Placek lotaryński - Krok 4

Krok 5

Jajka połącz dokładnie ze śmietaną, 100 mililitrami wody i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr. Dodaj ser.

Placek lotaryński - Krok 5

Krok 6

Masę wylej na ciasto. Zapiekaj w 200 stopniach przez 40 minut.

Placek lotaryński - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek lotaryńskiPlacek lotaryński

Placek lotaryński to smaczna i pomysłowa alternatywa dla pizzy i tortilli. Doskonale nadaje się na ciepłą przekąskę lub danie do podania na spotkaniu w gronie znajomych. Jego podstawą jest ciasto na bazie zaledwie trzech składników: mąki, kostki do pieczenia i wody. Dodatkowo możesz je także doprawić np. suszonymi ziołami. Placek swój charakterystyczny zapach zyskuje za sprawą chudego bekonu. Z nim doskonale skomponuje się biała lub czerwona cebula. Oba składniki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni, aż staną się złociste. Do placka oddzielnie przygotuj łagodny sos. Aby całość miała odpowiednio gęstą konsystencję, sięgnij również po jajka oraz gruyère lub dowolny ser żółty, np. edamski lub goudę. Masę na ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy. Nałóż na nią warstwę bekonu z cebulą i zalej powstałym sosem. Placek lotaryński podawaj na ciepło. Do jego dekoracji wykorzystaj świeże liście ziół oraz pomidorki koktajlowe. Mamy nadzieję, że przygotowane według tego przepisu danie na stale zagości w Twoim menu.