Placek lotaryński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek lotaryński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
365 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

ciasto:

1.5 szklanki

100 gramów

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, posiekane zimne masło, szczyptę soli i 5 łyżek zimnej wody wymieszaj i wyrób szybko ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.

Placek lotaryński - Krok 1

Krok 2

Bekon pokrój w paski, cebule w piórka, ser zetrzyj.

Placek lotaryński - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż bekon i cebulę.

Placek lotaryński - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej formy, nakłuj w kilku miejscach widelcem i ułóż na nim odsączony bekon z cebulą. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 5 minut.

Placek lotaryński - Krok 4

Krok 5

Jajka połącz dokładnie ze śmietaną, 100 mililitrami wody i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr. Dodaj ser.

Placek lotaryński - Krok 5

Krok 6

Masę wylej na ciasto. Zapiekaj w 200 stopniach przez 40 minut.

Placek lotaryński - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek lotaryński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek lotaryńskiPlacek lotaryński

Placek lotaryński to smaczna i pomysłowa alternatywa dla pizzy i tortilli. Doskonale nadaje się na ciepłą przekąskę lub danie do podania na spotkaniu w gronie znajomych. Jego podstawą jest ciasto na bazie zaledwie trzech składników: mąki, kostki do pieczenia i wody. Dodatkowo możesz je także doprawić np. suszonymi ziołami. Placek swój charakterystyczny zapach zyskuje za sprawą chudego bekonu. Z nim doskonale skomponuje się biała lub czerwona cebula. Oba składniki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni, aż staną się złociste. Do placka oddzielnie przygotuj łagodny sos. Aby całość miała odpowiednio gęstą konsystencję, sięgnij również po jajka oraz gruyère lub dowolny ser żółty, np. edamski lub goudę. Masę na ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy. Nałóż na nią warstwę bekonu z cebulą i zalej powstałym sosem. Placek lotaryński podawaj na ciepło. Do jego dekoracji wykorzystaj świeże liście ziół oraz pomidorki koktajlowe. Mamy nadzieję, że przygotowane według tego przepisu danie na stale zagości w Twoim menu.