Banica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banica

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

600 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.

Krok 2

Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 min do lodówki.

Krok 3

Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę.

Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę. Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami.

Krok 5

Posmaruj ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę. Pieczemy w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Caprese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej