Dodaj do ksiązki kucharskiej Banica

Banica

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób trudne Autor: garlic

Banica - składniki:

  • mąka - 600 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • soda - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • ser feta - 200 gramów

Banica - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.
  2. Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 min do lodówki.
  3. Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę. Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami.
  5. Posmaruj ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę. Pieczemy w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.
Dodaj do książki kucharskiej

BANICA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.

2

Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 min do lodówki.

3

Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę.

4

Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę. Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami.

5

Posmaruj ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę. Pieczemy w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z ryżem, Przepis z mięso mielone w cieście francuskim, Jabłka pod pierzynką, Sałatka z tuńczykiem, Zupa pieczarkowa, Przepis z pstrąg pieczony przepis, Gulasz, pierś z kurczaka marynowana, Zupy, Zupa grzybowa, makarony muszle, Tęczowe bezy, spaghetti carbonara zapiekanka, Zupa cebulowa, najlepsze mięso na szaszłyki, Makaron ze śmietaną i cukrem, Przepis z papryka czerwona lub żółta, Sałatka makaronowa z gotowanymi brokułami , Brukselka z makaronem, Lasagne, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kolorowa sałatka, słoik, Surówka z młodego pora , Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali , Przepis z stek poledwica wolowa, Grillowany pstrąg , Zupa szczawiowa, Tłusty czwartek, Polędwiczki, smażony banan, Steki wołowe z grilla, Sałatka z bobu , Spaghetti , Schab w pięciu smakach, salatka knorr, Wiosenna sałatka, Żeberka z chilli, sałatka z prażonym słonecznikiem, Spaghetti z tuńczykiem, Kuchnia polska mięso, drobny, szpinak z piersią kurczaka, nowe zupy knorr, Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami, Przepis z makaron sos napoli, Pierś z kurczaka, Przepis z kotlet w jajku, Makaron w sosie pomidorowym z ziołami , Kaczka, Sałatka z surimi i papryką, Przepis z obiad dieta, Szaszłyki z boczkiem na grilla , Przepis z makaron ryzowy salatka, Makaron ze śmietaną i cukrem, Przekąski, Sałatka z brokułami - VIDEO , Żurek, Sos vinaigrette z ziołami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Sos czosnkowy na wódce, Sałatka wiosenna z awokado, Rolada mięsna z ciasta francuskiego, Polędwica otoczona oliwkami