PRZEPISY.PL

Banica

  • 60
  • 4
  • Trudne
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • mąka600 g
  • olej1 szklanka
  • ocet winny1 łyżeczka
  • sól1 szczypta
  • soda1 szczypta
  • jajko1 szt
  • ser feta200 g
    • Krok 1

      Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.
    • Krok 2

      Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 min do lodówki.
    • Krok 3

      Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę.
    • Krok 4

      Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę. Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami.
    • Krok 5

      Posmaruj ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę. Pieczemy w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    80
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    103
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    33
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    8
    Łatwe
    63
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe