
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
50 gramów
150 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj i obierz, umieść w garnku razem z korpusami kurczaka, dodaj 1,5 litra wody i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie do wywaru wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź wywar. Powinno być go nie więcej niż 800 ml.

Krok 2
Kłącze selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, odstaw na bok. Oscypki zetrzyj na tarce do oddzielnego naczynia.

Krok 3
Na dnie garnka rozpuść masło, dodaj imbir w proszku oraz kurkumę, tymianek i majeranek. Smaż chwilę, a następnie dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Do garnka wlej piwo, bulion, kostkę rosołową Knorr, śmietanę, dodaj ser topiony. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Zupę doprowadź do wrzenia, dopraw na sam koniec szczyptą tymianku i majeranku. Odstaw na bok.

Krok 5
Bagietkę pokrój w cienkie długie kromki, czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą i nasmaruj nią ukrojone kromki. Zapiekaj je w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż się zarumienią (przez około 10 minut). Gorąca zupę podawaj z łyżką selera i cebuli, startego oscypka oraz grzankami.


Dobra rada:
Do zupy możesz wykorzystać każdy rodzaj sera, który rozpuści się w zaciągniętym mąką wywarze.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa serowa z grzankami
Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe pozycje. Jedną z nich jest zupa serowa z grzankami z dodatkiem piwa. Pyszna, rozgrzewająca, a przy tym niesamowicie aromatyczna! Skusisz się?
Dla kogo? Nie tylko dla prawdziwych piwoszy! Zasmakują w niej lubiący wyraziste smaki i nowe połączenia. W kompozycji z delikatnym smakiem sera otrzymujemy prawdziwie kremową konsystencję.
Na jaką okazję? To świetna propozycja na obiadokolację. Zupa serowa z grzankami z piwem rozgrzeje każdego!
Dla urozmaicenia: Z piwem i czosnkowymi grzankami świetnie komponuje się każdy rodzaj sera. Sięgnij po ten, który masz akurat pod ręką!
Czy wiesz, że? Wieki temu piwo było postrzegane zupełnie inaczej niż obecnie. W dobie staropolskiej był to produkt powszechny, stosowany codziennie – szczególnie w kuchni. Gramatka – słynna polewka z piwa - to danie z dawnej kuchni, od którego zaczynano dzień. W zależności od upodobania, do gramatki dodawano jajko, twaróg, masło czy cynamon.
Zupa, a taka pożywna!