Zupa serowa z grzankami

z piwem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

6 ziaren

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

50 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj i obierz, umieść w garnku razem z korpusami kurczaka, dodaj 1,5 litra wody i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie do wywaru wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź wywar. Powinno być go nie więcej niż 800 ml.

Zupa serowa z grzankami - Krok 1

Krok 2

Kłącze selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, odstaw na bok. Oscypki zetrzyj na tarce do oddzielnego naczynia.

Zupa serowa z grzankami - Krok 2

Krok 3

Na dnie garnka rozpuść masło, dodaj imbir w proszku oraz kurkumę, tymianek i majeranek. Smaż chwilę, a następnie dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa serowa z grzankami - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej piwo, bulion, śmietanę, dodaj ser topiony. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Zupę doprowadź do wrzenia, dopraw na sam koniec szczyptą tymianku i majeranku. Odstaw na bok.

Zupa serowa z grzankami - Krok 4

Krok 5

Bagietkę pokrój w cienkie długie kromki, czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą i nasmaruj nią ukrojone kromki. Zapiekaj je w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż się zarumienią (przez około 10 minut).  Gorąca zupę podawaj z łyżką selera i cebuli, startego oscypka oraz grzankami.

Zupa serowa z grzankami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz wykorzystać każdy rodzaj sera, który rozpuści się w zaciągniętym mąką wywarze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidorowa z makaronem
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa z grzankamiZupa serowa z grzankami

Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe pozycje. Jedną z nich jest zupa serowa z grzankami z dodatkiem piwa. Pyszna, rozgrzewająca, a przy tym niesamowicie aromatyczna! Skusisz się?

Dla kogo? Nie tylko dla prawdziwych piwoszy! Zasmakują w niej lubiący wyraziste smaki i nowe połączenia. W kompozycji z delikatnym smakiem sera otrzymujemy prawdziwie kremową konsystencję.

Na jaką okazję? To świetna propozycja na obiadokolację. Zupa serowa z grzankami z piwem rozgrzeje każdego!

Dla urozmaicenia: Z piwem i czosnkowymi grzankami świetnie komponuje się każdy rodzaj sera. Sięgnij po ten, który masz akurat pod ręką!

Czy wiesz, że? Wieki temu piwo było postrzegane zupełnie inaczej niż obecnie. W dobie staropolskiej był to produkt powszechny, stosowany codziennie – szczególnie w kuchni. Gramatka – słynna polewka z piwa - to danie z dawnej kuchni, od którego zaczynano dzień. W zależności od upodobania, do gramatki dodawano jajko, twaróg, masło czy cynamon.

Zupa, a taka pożywna!