Zupa serowa z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa serowa z grzankami

z piwem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

688 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

6 ziaren

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

50 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj i obierz, umieść w garnku razem z korpusami kurczaka, dodaj 1,5 litra wody i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie do wywaru wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź wywar. Powinno być go nie więcej niż 800 ml.

Zupa serowa z grzankami - Krok 1

Krok 2

Kłącze selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, odstaw na bok. Oscypki zetrzyj na tarce do oddzielnego naczynia.

Zupa serowa z grzankami - Krok 2

Krok 3

Na dnie garnka rozpuść masło, dodaj imbir w proszku oraz kurkumę, tymianek i majeranek. Smaż chwilę, a następnie dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa serowa z grzankami - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej piwo, bulion, śmietanę, dodaj ser topiony. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Zupę doprowadź do wrzenia, dopraw na sam koniec szczyptą tymianku i majeranku. Odstaw na bok.

Zupa serowa z grzankami - Krok 4

Krok 5

Bagietkę pokrój w cienkie długie kromki, czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą i nasmaruj nią ukrojone kromki. Zapiekaj je w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż się zarumienią (przez około 10 minut).  Gorąca zupę podawaj z łyżką selera i cebuli, startego oscypka oraz grzankami.

Zupa serowa z grzankami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz wykorzystać każdy rodzaj sera, który rozpuści się w zaciągniętym mąką wywarze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa serowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa z grzankamiZupa serowa z grzankami

Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe pozycje. Jedną z nich jest zupa serowa z grzankami z dodatkiem piwa. Pyszna, rozgrzewająca, a przy tym niesamowicie aromatyczna! Skusisz się?

Dla kogo? Nie tylko dla prawdziwych piwoszy! Zasmakują w niej lubiący wyraziste smaki i nowe połączenia. W kompozycji z delikatnym smakiem sera otrzymujemy prawdziwie kremową konsystencję.

Na jaką okazję? To świetna propozycja na obiadokolację. Zupa serowa z grzankami z piwem rozgrzeje każdego!

Dla urozmaicenia: Z piwem i czosnkowymi grzankami świetnie komponuje się każdy rodzaj sera. Sięgnij po ten, który masz akurat pod ręką!

Czy wiesz, że? Wieki temu piwo było postrzegane zupełnie inaczej niż obecnie. W dobie staropolskiej był to produkt powszechny, stosowany codziennie – szczególnie w kuchni. Gramatka – słynna polewka z piwa - to danie z dawnej kuchni, od którego zaczynano dzień. W zależności od upodobania, do gramatki dodawano jajko, twaróg, masło czy cynamon.

Zupa, a taka pożywna!