Labneh, czyli ser z jogurtu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Labneh, czyli ser z jogurtu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu miksującym umieść jogurt bałkański.

Krok 2

Wyciśnij sok z połowy cytryny.

Krok 3

Do jogurtu dodaj czosnek Knorr, sól, oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie 2min/obr. 8

Krok 4

Gotowy jogurt przełóż kopystką na gazę. Gazę zwiń jak worek i powieś w lodówce na 12h aby jogurt odciekł (podłuż miseczkę po gazę). Podawaj następnego dnia skropiony oliwą i posypany przyprawą Za'atar Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany serek stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb a także jest pyszny na grzankach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpańska tortilla
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Labneh, czyli ser z jogurtuLabneh, czyli ser z jogurtu

Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, czas na kolejny krok w stronę kuchni Bliskiego Wschodu. Samodzielne robienie sera w domu kojarzy się z babcinymi praktykami? Takimi zwyczajami warto się zainspirować i zmodyfikować je o nieco bardziej egzotyczne akcenty. Labneh to kremowy serek z jogurtu, intensywnie pachnący przyprawami. Poznajcie go od kuchni.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcą posmakować bliskowschodnich frykasów, ale nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zrobienie labnehu z jogurtu to bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Nowa jakość śniadań! Kremowy serek labneh dobrze mieć w lodówce, by posmarować nim kanapki lub grzanki. W porze kolacji też warto po niego sięgnąć. Może spróbujecie połączyć go z pitą albo lavashem – jednym z rodzajów arabskiego pieczywa?

Czy wiesz, że?

Ser labneh uformowany w niewielkie kulki można przygotować na grillu.

Dla urozmaicenia:

W wersji na słodko do sera labneh z jogurtu pasują miód, konfitura i świeże owoce.