Labneh, czyli ser z jogurtu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Labneh, czyli ser z jogurtu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu miksującym umieść jogurt bałkański.

Krok 2

Wyciśnij sok z połowy cytryny.

Krok 3

Do jogurtu dodaj czosnek Knorr, sól, oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie 2min/obr. 8

Krok 4

Gotowy jogurt przełóż kopystką na gazę. Gazę zwiń jak worek i powieś w lodówce na 12h aby jogurt odciekł (podłuż miseczkę po gazę). Podawaj następnego dnia skropiony oliwą i posypany przyprawą Za’atar Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany serek stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb a także jest pyszny na grzankach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa migdałowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Labneh, czyli ser z jogurtuLabneh, czyli ser z jogurtu

Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, czas na kolejny krok w stronę kuchni Bliskiego Wschodu. Samodzielne robienie sera w domu kojarzy się z babcinymi praktykami? Takimi zwyczajami warto się zainspirować i zmodyfikować je o nieco bardziej egzotyczne akcenty. Labneh to kremowy serek z jogurtu, intensywnie pachnący przyprawami. Poznajcie go od kuchni.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcą posmakować bliskowschodnich frykasów, ale nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zrobienie labnehu z jogurtu to bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Nowa jakość śniadań! Kremowy serek labneh dobrze mieć w lodówce, by posmarować nim kanapki lub grzanki. W porze kolacji też warto po niego sięgnąć. Może spróbujecie połączyć go z pitą albo lavashem – jednym z rodzajów arabskiego pieczywa?

Czy wiesz, że?

Ser labneh uformowany w niewielkie kulki można przygotować na grillu.

Dla urozmaicenia:

W wersji na słodko do sera labneh z jogurtu pasują miód, konfitura i świeże owoce.