
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu miksującym umieść jogurt bałkański.
Krok 2
Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 3
Do jogurtu dodaj czosnek Knorr, sól, oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie 2min/obr. 8
Krok 4
Gotowy jogurt przełóż kopystką na gazę. Gazę zwiń jak worek i powieś w lodówce na 12h aby jogurt odciekł (podłuż miseczkę po gazę). Podawaj następnego dnia skropiony oliwą i posypany przyprawą Za’atar Knorr.

Dobra rada:
Tak przygotowany serek stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb a także jest pyszny na grzankach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Labneh, czyli ser z jogurtu
Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, czas na kolejny krok w stronę kuchni Bliskiego Wschodu. Samodzielne robienie sera w domu kojarzy się z babcinymi praktykami? Takimi zwyczajami warto się zainspirować i zmodyfikować je o nieco bardziej egzotyczne akcenty. Labneh to kremowy serek z jogurtu, intensywnie pachnący przyprawami. Poznajcie go od kuchni.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy chcą posmakować bliskowschodnich frykasów, ale nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zrobienie labnehu z jogurtu to bułka z masłem.
Na jaką okazję?
Nowa jakość śniadań! Kremowy serek labneh dobrze mieć w lodówce, by posmarować nim kanapki lub grzanki. W porze kolacji też warto po niego sięgnąć. Może spróbujecie połączyć go z pitą albo lavashem – jednym z rodzajów arabskiego pieczywa?
Czy wiesz, że?
Ser labneh uformowany w niewielkie kulki można przygotować na grillu.
Dla urozmaicenia:
W wersji na słodko do sera labneh z jogurtu pasują miód, konfitura i świeże owoce.