
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu miksującym umieść jogurt bałkański.
Krok 2
Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 3
Do jogurtu dodaj czosnek Knorr, sól, oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie 2min/obr. 8
Krok 4
Gotowy jogurt przełóż kopystką na gazę. Gazę zwiń jak worek i powieś w lodówce na 12h aby jogurt odciekł (podłuż miseczkę po gazę). Podawaj następnego dnia skropiony oliwą i posypany przyprawą Za'atar Knorr.

Dobra rada:
Tak przygotowany serek stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb a także jest pyszny na grzankach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Labneh, czyli ser z jogurtu
Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, czas na kolejny krok w stronę kuchni Bliskiego Wschodu. Samodzielne robienie sera w domu kojarzy się z babcinymi praktykami? Takimi zwyczajami warto się zainspirować i zmodyfikować je o nieco bardziej egzotyczne akcenty. Labneh to kremowy serek z jogurtu, intensywnie pachnący przyprawami. Poznajcie go od kuchni.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy chcą posmakować bliskowschodnich frykasów, ale nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zrobienie labnehu z jogurtu to bułka z masłem.
Na jaką okazję?
Nowa jakość śniadań! Kremowy serek labneh dobrze mieć w lodówce, by posmarować nim kanapki lub grzanki. W porze kolacji też warto po niego sięgnąć. Może spróbujecie połączyć go z pitą albo lavashem – jednym z rodzajów arabskiego pieczywa?
Czy wiesz, że?
Ser labneh uformowany w niewielkie kulki można przygotować na grillu.
Dla urozmaicenia:
W wersji na słodko do sera labneh z jogurtu pasują miód, konfitura i świeże owoce.