Hiszpańska tortilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska tortilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. (staraj się nie płukać obranych ziemniaków w wodzie). Podobnie przygotuj cebulę i dodaj do ziemniaków. Całość duś 8min/120C/obr. 2,5

Krok 2

Teraz poczekaj chwilę aż ziemniaki ostygną, wlej mleko, wbij jaja, dodaj przyprawy Knorr (bez papryki) i wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 3

Rozgrzej patelnie o średnicy ok 25cm z olejem. Wylej całą zawartość naczynia miksującego. Łyżką wyrównaj powierzchnię i smaż ok 5-8 minut aż zrobi się ładna i rumiana skórka, a jajka prawie się zetną. W trakcie smażenia możesz mieszać co jakiś czas aby jajka równomiernie się ścinały.

Krok 4

Teraz przy pomocy dużego płaskiego talerza przełóż tortillę na drugą stronę. Kontynuuj smażenie przez kolejne ok 10 minut na średnim ogniu. Gotową przełóż na talerz. Tortilla powinna być rumiana i soczysta w środku. Po wierzchu posyp papryką Knorr i pokrój na trójkąty. Podawaj świeżą i ciepłą jako lekki obiad lub z ulubionymi dodatkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tortilli możesz również dodać np. kolorową paprykę, oliwki, świeże zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Trufle czekoladowe
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska tortillaHiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla poza nazwą nie ma zbyt wiele wspólnego z płaskimi plackami popularnymi w kuchni meksykańskiej, w które można zawijać dowolny rodzaj farszu. Bardziej trafne jest porównanie jej do omletu z ziemniakami, cebulą i pachnącymi przyprawami. Nadaje się do podania o każdej porze dnia, a smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dla kogo?

Jeśli chcecie przypomnieć sobie wakacje w Hiszpanii, to oryginalna hiszpańska tortilla z ziemniakami jest najlepszym sposobem. Jeszcze nie odwiedziliście tego kraju? Zatem zacznijcie od podróży kulinarnej.

Na jaką okazję?

Hiszpańska tortilla może być jedzona na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Spontanicznie zaprosiliście znajomych w porze posiłku? Dzięki temu przepisowi na tortillę z ziemniakami i cebulą więcej czasu spędzicie z gośćmi, zamiast barykadować się w kuchni.

Czy wiesz, że?

W Hiszpanii tortilla często pojawia się jako element tapas, czyli słynnych przekąsek podawanych do napojów w barach i restauracjach.

Dla urozmaicenia:

Danie wzbogacicie ulubionymi warzywami, np. fasolką szparagową. W wersji mięsnej oryginalnej hiszpańskiej tortilli sprawdzi się hiszpańska kiełbasa chorizo.