Składniki
300 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
50 mililitrów
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. (staraj się nie płukać obranych ziemniaków w wodzie). Podobnie przygotuj cebulę i dodaj do ziemniaków. Całość duś 8min/120C/obr. 2,5
Krok 2
Teraz poczekaj chwilę aż ziemniaki ostygną, wlej mleko, wbij jaja, dodaj przyprawy Knorr (bez papryki) i wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr. 2
Krok 3
Rozgrzej patelnie o średnicy ok 25cm z olejem. Wylej całą zawartość naczynia miksującego. Łyżką wyrównaj powierzchnię i smaż ok 5-8 minut aż zrobi się ładna i rumiana skórka, a jajka prawie się zetną. W trakcie smażenia możesz mieszać co jakiś czas aby jajka równomiernie się ścinały.
Krok 4
Teraz przy pomocy dużego płaskiego talerza przełóż tortillę na drugą stronę. Kontynuuj smażenie przez kolejne ok 10 minut na średnim ogniu. Gotową przełóż na talerz. Tortilla powinna być rumiana i soczysta w środku. Po wierzchu posyp papryką Knorr i pokrój na trójkąty. Podawaj świeżą i ciepłą jako lekki obiad lub z ulubionymi dodatkami.
Dobra rada:
Do tortilli możesz również dodać np. kolorową paprykę, oliwki, świeże zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska tortilla
Hiszpańska tortilla poza nazwą nie ma zbyt wiele wspólnego z płaskimi plackami popularnymi w kuchni meksykańskiej, w które można zawijać dowolny rodzaj farszu. Bardziej trafne jest porównanie jej do omletu z ziemniakami, cebulą i pachnącymi przyprawami. Nadaje się do podania o każdej porze dnia, a smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dla kogo?
Jeśli chcecie przypomnieć sobie wakacje w Hiszpanii, to oryginalna hiszpańska tortilla z ziemniakami jest najlepszym sposobem. Jeszcze nie odwiedziliście tego kraju? Zatem zacznijcie od podróży kulinarnej.
Na jaką okazję?
Hiszpańska tortilla może być jedzona na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Spontanicznie zaprosiliście znajomych w porze posiłku? Dzięki temu przepisowi na tortillę z ziemniakami i cebulą więcej czasu spędzicie z gośćmi, zamiast barykadować się w kuchni.
Czy wiesz, że?
W Hiszpanii tortilla często pojawia się jako element tapas, czyli słynnych przekąsek podawanych do napojów w barach i restauracjach.
Dla urozmaicenia:
Danie wzbogacicie ulubionymi warzywami, np. fasolką szparagową. W wersji mięsnej oryginalnej hiszpańskiej tortilli sprawdzi się hiszpańska kiełbasa chorizo.