Zapiekanka z kurczakiem i warzywami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatna zapiekanka z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

null

null

1 szklanka

150 gramów

4 opakowania

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulką.

Krok 2

Dodaj paprykę, podlej odrobiną bulionu Knorr i duś aż składniki będą miękkie, wymieszaj z osączoną z zalewy kukurydzą. Dopraw do smaku.

Krok 3

Ryż ugotuj, odcedź i wymieszaj z mięsem i warzywami, przełóż do żaroodpornej formy do zapiekania, oprósz startym serem.

Krok 4

Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatna zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej