Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
2 szczypty
2 szczypty
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzwonko łososia umyć osuszyć ręcznikiem papierowym skropić sokiem z cytryny posypać solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na dwie godziny.
Krok 2
Umyć bakłażana przekroić na pół posypać solą. Po około pół godziny zebrać sos z bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypać tymiankiem i czosnkiem. Grillować około 20-30 minut.
Krok 3
Wlać do garnka 300 ml wody włożyć torebkę z kaszą i warzywami dodać pół kostki rosołowej, drobiowej. Gotować 15 minut następnie pozostawić w ciepłym miejscu.
Krok 4
Na dzwonko łososia położyć cytrynę i koperek. Całość położyć na papierze do pieczenia zawinąć i związać. Położyć na sitku garnka na parę. Parować około 10 minut.
Krok 5
Paprykę pokroić i grillować na patelni grillowej.
Krok 6
Do wysokiego naczynia włożyć grillowanego bakłażana, paprykę grillowaną, natkę pietruszki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wody, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Krok 7
Na talerzu ułożyć paprykę grillowaną, położyć na niej łososia i kaszę. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Położyć mus z bakłażana. Posypać ziołami do sałatek i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej