Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
200 gramów
2 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
sałatka:
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowanie wszystkich składników. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę o boku ok 2cm. Podobnie pokrój paprykę, ananasa oraz cebulą. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 2
W misce wymieszaj sos BBQ, Jalapeno Knorr oraz czosnek. Odlej połowę do małej miseczki. W pozostałym sosie zamarynuj mięso.
Krok 3
Teraz nadziewaj na patyki szaszłykowe na przemian zamarynowanego kurczaka, ananasa, czerwoną paprykę i cebulę. Grilluj szaszłyki ok 5-7 minut z każdej strony aż mięso będzie miękkie i smaczne.
Krok 4
Przygotuj sałatkę. Kapustę pokrój w cienkie paseczki. Liście botwinki umyj, osusz i porwij. Jabłko pokrój w paski. Orzechy oraz natkę pietruszki posiekaj.
Krok 5
W miseczce połącz oliwę, sos sałatkowy Knorr z octem tak aby powstał dressing.
Krok 6
Wymieszaj sałatkę z sosem. Grillowane szaszłyki podawaj z sałatką oraz przygotowanym wcześniej sosem BBQ.

Dobra rada:
Możesz to danie przygotować w wersji wegetariańskiej. W tym celu zastąp kurczaka tofu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
Jeśli po kebab biegaliście do tej pory jedynie do budek z fast foodem, spróbujcie naszej propozycji, którą bez trudu przygotujecie go w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników, aby w kilka chwil wyczarować danie pachnące kuchnią turecką, z delikatną nutą ostrości, połączonej z owocową słodyczą. Brzmi zachęcająco? Przyszedł zatem czas na przepis na kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą!
Dla kogo?
Kebab z kurczaka jest idealną propozycją dla każdego zwolennika grillowanego mięsa. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni orientalnej, aromatycznej i bogatej w różnorodne smaki, idealnie łączące się ze sobą.
Na jaką okazję?
Kebab z kurczakiem i ananasem sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Układając menu przyjęcia, weźcie pod uwagę ten przepis. Będzie także świetną propozycją na plenerowego grilla.
Czy wiesz, że?
Kapusta czerwona jest rośliną, która zmienia barwę w zależności od odczynu gleby, na której rośnie. Aby podczas gotowania zachować czerwonawy kolor kapusty, wystarczy dodać nieco octu lub kwaśny owoc.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz kebab w wersji wegetariańskiej, zamień kurczaka na tofu. Będzie równie pysznie!