Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaka obierz, pokrój drobno w nieregularne kształty. Cebulkę pokrój w kostkę.

Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - Krok 1

Krok 2

Jaja rozkłóć w dużej misce.

Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - Krok 2

Krok 3

Na dużej patelni teflonowej rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawę Knorr i smaż całość ok 10 minut. (ziemniaki powinny zmięknąć).

Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej jaja, lekko wymieszaj aby równo się rozprowadziły, zmniejsz ogień, przykryj i smaż kolejne powoli kolejne 5 minut.

Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - Krok 4

Krok 5

Jak zobaczysz, że jaja się ścięły przykryj patelnię dużym talerzem i przekręć „do góry nogami” tak aby tortilla pozostała na talerzu. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tortilli możesz również dodać świeżo starty ser np. kozi. Gotową tortillę posyp dla dekoracji świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno

Kuchnia hiszpańska ma to do siebie, że łączy różne smaki, tworząc dania niepowtarzalne. Dzieli się na kilka regionów, z których w każdym gotuje się nieco inaczej. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, nieco ostrości oraz tradycję połączoną z nowoczesnością, z pewnością zasmakują ci pomysły rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Przygodę z Hiszpanią na talerzu rozpocznij od przepisu na tortillę z batatami i jalapeno. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poznał lub dopiero odkrywa kuchnię hiszpańską, oraz dla zwolenników prostych, ciekawych i aromatycznych dań.

Na jaką okazję?

Taka tortilla z batatami i jalapeno nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest produktem uniwersalnym, które zjesz ze smakiem o dowolnej porze dnia.

Czy wiesz, że?

Tortilla, pod różnymi postaciami, jest składnikiem tradycyjnych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno.

Dla urozmaicenia:

Tortillę i bataty posyp świeżymi ziołami, a zyskasz nie tylko bogaty smak, ale także wyjątkowy efekt estetyczny.