Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
łatwe
35 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, pokrój drobno w nieregularne kształty. Cebulkę pokrój w kostkę.
Krok 2
Jaja rozkłóć w dużej misce.
Krok 3
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawę Knorr i smaż całość ok 10 minut. (ziemniaki powinny zmięknąć).
Krok 4
Teraz wlej jaja, lekko wymieszaj aby równo się rozprowadziły, zmniejsz ogień, przykryj i smaż kolejne powoli kolejne 5 minut.
Krok 5
Jak zobaczysz, że jaja się ścięły przykryj patelnię dużym talerzem i przekręć „do góry nogami” tak aby tortilla pozostała na talerzu. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dobra rada:
Do tortilli możesz również dodać świeżo starty ser np. kozi. Gotową tortillę posyp dla dekoracji świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
Kuchnia hiszpańska ma to do siebie, że łączy różne smaki, tworząc dania niepowtarzalne. Dzieli się na kilka regionów, z których w każdym gotuje się nieco inaczej. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, nieco ostrości oraz tradycję połączoną z nowoczesnością, z pewnością zasmakują ci pomysły rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Przygodę z Hiszpanią na talerzu rozpocznij od przepisu na tortillę z batatami i jalapeno. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poznał lub dopiero odkrywa kuchnię hiszpańską, oraz dla zwolenników prostych, ciekawych i aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Taka tortilla z batatami i jalapeno nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest produktem uniwersalnym, które zjesz ze smakiem o dowolnej porze dnia.
Czy wiesz, że?
Tortilla, pod różnymi postaciami, jest składnikiem tradycyjnych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno.
Dla urozmaicenia:
Tortillę i bataty posyp świeżymi ziołami, a zyskasz nie tylko bogaty smak, ale także wyjątkowy efekt estetyczny.