Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, pokrój drobno w nieregularne kształty. Cebulkę pokrój w kostkę.

Krok 2
Jaja rozkłóć w dużej misce.

Krok 3
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawę Knorr i smaż całość ok 10 minut. (ziemniaki powinny zmięknąć).

Krok 4
Teraz wlej jaja, lekko wymieszaj aby równo się rozprowadziły, zmniejsz ogień, przykryj i smaż kolejne powoli kolejne 5 minut.

Krok 5
Jak zobaczysz, że jaja się ścięły przykryj patelnię dużym talerzem i przekręć „do góry nogami” tak aby tortilla pozostała na talerzu. Podawaj od razu po przygotowaniu.


Dobra rada:
Do tortilli możesz również dodać świeżo starty ser np. kozi. Gotową tortillę posyp dla dekoracji świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
Kuchnia hiszpańska ma to do siebie, że łączy różne smaki, tworząc dania niepowtarzalne. Dzieli się na kilka regionów, z których w każdym gotuje się nieco inaczej. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, nieco ostrości oraz tradycję połączoną z nowoczesnością, z pewnością zasmakują ci pomysły rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Przygodę z Hiszpanią na talerzu rozpocznij od przepisu na tortillę z batatami i jalapeno. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poznał lub dopiero odkrywa kuchnię hiszpańską, oraz dla zwolenników prostych, ciekawych i aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Taka tortilla z batatami i jalapeno nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest produktem uniwersalnym, które zjesz ze smakiem o dowolnej porze dnia.
Czy wiesz, że?
Tortilla, pod różnymi postaciami, jest składnikiem tradycyjnych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno.
Dla urozmaicenia:
Tortillę i bataty posyp świeżymi ziołami, a zyskasz nie tylko bogaty smak, ale także wyjątkowy efekt estetyczny.