Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, pokrój drobno w nieregularne kształty. Cebulkę pokrój w kostkę.

Krok 2
Jaja rozkłóć w dużej misce.

Krok 3
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawę Knorr i smaż całość ok 10 minut. (ziemniaki powinny zmięknąć).

Krok 4
Teraz wlej jaja, lekko wymieszaj aby równo się rozprowadziły, zmniejsz ogień, przykryj i smaż kolejne powoli kolejne 5 minut.

Krok 5
Jak zobaczysz, że jaja się ścięły przykryj patelnię dużym talerzem i przekręć „do góry nogami” tak aby tortilla pozostała na talerzu. Podawaj od razu po przygotowaniu.


Dobra rada:
Do tortilli możesz również dodać świeżo starty ser np. kozi. Gotową tortillę posyp dla dekoracji świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
Kuchnia hiszpańska ma to do siebie, że łączy różne smaki, tworząc dania niepowtarzalne. Dzieli się na kilka regionów, z których w każdym gotuje się nieco inaczej. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, nieco ostrości oraz tradycję połączoną z nowoczesnością, z pewnością zasmakują ci pomysły rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Przygodę z Hiszpanią na talerzu rozpocznij od przepisu na tortillę z batatami i jalapeno. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poznał lub dopiero odkrywa kuchnię hiszpańską, oraz dla zwolenników prostych, ciekawych i aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Taka tortilla z batatami i jalapeno nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest produktem uniwersalnym, które zjesz ze smakiem o dowolnej porze dnia.
Czy wiesz, że?
Tortilla, pod różnymi postaciami, jest składnikiem tradycyjnych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno.
Dla urozmaicenia:
Tortillę i bataty posyp świeżymi ziołami, a zyskasz nie tylko bogaty smak, ale także wyjątkowy efekt estetyczny.