Dorsz duszony z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz duszony z bobem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i miętę drobno posiekaj, cytrynę otrzyj ze skorki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka. Bób obgotuj 5 minut w lekko posolonej wodzie, wystudź i obierz.

Dorsz duszony z bobem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozpuść łyżkę bulionu dashi lub w 200 ml wody rozpuść niecałą kostkę Knorr.

Dorsz duszony z bobem - Krok 2

Krok 3

Rybę natrzyj odrobiną soli, skórką z cytryny oraz mieszanką grubo mielonych przypraw Knorr.

Dorsz duszony z bobem - Krok 3

Krok 4

Na dnie żaroodpornego naczynia umieść cebulę, pomidory, bób, dodaj oliwę z oliwek, odrobinę mieszanki przypraw, czosnek, miętę i całość zalej bulionem.

Dorsz duszony z bobem - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż kawałki ryby. Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut.

Dorsz duszony z bobem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do duszonej ryby możesz tez dodać ciecierzyce lub koper włoski. Bulion możesz zastąpić winem wermut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz duszony z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz duszony z bobemDorsz duszony z bobem

Miłośnicy ryb mają szerokie pole do kuchennych popisów. Dziś sklepy wręcz pękają w szwach od różnorodnych gatunków ryb, które możecie przyrządzić w dowolny sposób. Co więcej, ryby nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Jeśli szukacie inspiracji na menu kolacyjne lub chcecie nieco urozmaicić codzienne obiady, wykorzystajcie nasz przepis na dorsza duszonego z bobem. Danie nawiązuje do kuchni włoskiej, zachwyci więc każdego, kto ceni sobie aromatyczne potrawy, pachnące bazylią.

Dla kogo?

Dla każdego! Dorsz duszony z bobem zachwyci przede wszystkim miłośników dań rybnych i osoby szukające przepisu na potrawy szybkie oraz łatwe w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Na obiad, kolację albo wystawne przyjęcie. Dorsz z bobem jest na tyle uniwersalnym daniem, że sprawdzi się zawsze i wszędzie.

Czy wiesz, że?

Dorsz jest jedną z najczęściej poławianych ryb. W Morzu Bałtyckim jego populacja znacznie spada, dlatego też wprowadza się liczne ograniczenia w zakresie liczby ryb, które można poławiać.

Dla urozmaicenia:

Do ryby możecie dodać także fenkuł, czyli koper włoski, który podkreśli wyjątkowy aromat dania.