Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i miętę drobno posiekaj, cytrynę otrzyj ze skorki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka. Bób obgotuj 5 minut w lekko posolonej wodzie, wystudź i obierz.
Krok 2
W garnku rozpuść łyżkę bulionu dashi lub w 200 ml wody rozpuść niecałą kostkę Knorr.
Krok 3
Rybę natrzyj odrobiną soli, skórką z cytryny oraz mieszanką grubo mielonych przypraw Knorr.
Krok 4
Na dnie żaroodpornego naczynia umieść cebulę, pomidory, bób, dodaj oliwę z oliwek, odrobinę mieszanki przypraw, czosnek, miętę i całość zalej bulionem.
Krok 5
Na wierzchu ułóż kawałki ryby. Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut.
Dobra rada:
Do duszonej ryby możesz tez dodać ciecierzyce lub koper włoski. Bulion możesz zastąpić winem wermut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz duszony z bobem
Miłośnicy ryb mają szerokie pole do kuchennych popisów. Dziś sklepy wręcz pękają w szwach od różnorodnych gatunków ryb, które możecie przyrządzić w dowolny sposób. Co więcej, ryby nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Jeśli szukacie inspiracji na menu kolacyjne lub chcecie nieco urozmaicić codzienne obiady, wykorzystajcie nasz przepis na dorsza duszonego z bobem. Danie nawiązuje do kuchni włoskiej, zachwyci więc każdego, kto ceni sobie aromatyczne potrawy, pachnące bazylią.
Dla kogo?
Dla każdego! Dorsz duszony z bobem zachwyci przede wszystkim miłośników dań rybnych i osoby szukające przepisu na potrawy szybkie oraz łatwe w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację albo wystawne przyjęcie. Dorsz z bobem jest na tyle uniwersalnym daniem, że sprawdzi się zawsze i wszędzie.
Czy wiesz, że?
Dorsz jest jedną z najczęściej poławianych ryb. W Morzu Bałtyckim jego populacja znacznie spada, dlatego też wprowadza się liczne ograniczenia w zakresie liczby ryb, które można poławiać.
Dla urozmaicenia:
Do ryby możecie dodać także fenkuł, czyli koper włoski, który podkreśli wyjątkowy aromat dania.