
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i miętę drobno posiekaj, cytrynę otrzyj ze skorki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka. Bób obgotuj 5 minut w lekko posolonej wodzie, wystudź i obierz.

Krok 2
W garnku rozpuść łyżkę bulionu dashi lub w 200 ml wody rozpuść niecałą kostkę Knorr.

Krok 3
Rybę natrzyj odrobiną soli, skórką z cytryny oraz mieszanką grubo mielonych przypraw Knorr.

Krok 4
Na dnie żaroodpornego naczynia umieść cebulę, pomidory, bób, dodaj oliwę z oliwek, odrobinę mieszanki przypraw, czosnek, miętę i całość zalej bulionem.

Krok 5
Na wierzchu ułóż kawałki ryby. Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Do duszonej ryby możesz tez dodać ciecierzyce lub koper włoski. Bulion możesz zastąpić winem wermut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz duszony z bobem
Miłośnicy ryb mają szerokie pole do kuchennych popisów. Dziś sklepy wręcz pękają w szwach od różnorodnych gatunków ryb, które możecie przyrządzić w dowolny sposób. Co więcej, ryby nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Jeśli szukacie inspiracji na menu kolacyjne lub chcecie nieco urozmaicić codzienne obiady, wykorzystajcie nasz przepis na dorsza duszonego z bobem. Danie nawiązuje do kuchni włoskiej, zachwyci więc każdego, kto ceni sobie aromatyczne potrawy, pachnące bazylią.
Dla kogo?
Dla każdego! Dorsz duszony z bobem zachwyci przede wszystkim miłośników dań rybnych i osoby szukające przepisu na potrawy szybkie oraz łatwe w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację albo wystawne przyjęcie. Dorsz z bobem jest na tyle uniwersalnym daniem, że sprawdzi się zawsze i wszędzie.
Czy wiesz, że?
Dorsz jest jedną z najczęściej poławianych ryb. W Morzu Bałtyckim jego populacja znacznie spada, dlatego też wprowadza się liczne ograniczenia w zakresie liczby ryb, które można poławiać.
Dla urozmaicenia:
Do ryby możecie dodać także fenkuł, czyli koper włoski, który podkreśli wyjątkowy aromat dania.