
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i miętę drobno posiekaj, cytrynę otrzyj ze skorki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka. Bób obgotuj 5 minut w lekko posolonej wodzie, wystudź i obierz.

Krok 2
W garnku rozpuść łyżkę bulionu dashi lub w 200 ml wody rozpuść niecałą kostkę Knorr.

Krok 3
Rybę natrzyj odrobiną soli, skórką z cytryny oraz mieszanką grubo mielonych przypraw Knorr.

Krok 4
Na dnie żaroodpornego naczynia umieść cebulę, pomidory, bób, dodaj oliwę z oliwek, odrobinę mieszanki przypraw, czosnek, miętę i całość zalej bulionem.

Krok 5
Na wierzchu ułóż kawałki ryby. Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Do duszonej ryby możesz tez dodać ciecierzyce lub koper włoski. Bulion możesz zastąpić winem wermut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz duszony z bobem
Miłośnicy ryb mają szerokie pole do kuchennych popisów. Dziś sklepy wręcz pękają w szwach od różnorodnych gatunków ryb, które możecie przyrządzić w dowolny sposób. Co więcej, ryby nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Jeśli szukacie inspiracji na menu kolacyjne lub chcecie nieco urozmaicić codzienne obiady, wykorzystajcie nasz przepis na dorsza duszonego z bobem. Danie nawiązuje do kuchni włoskiej, zachwyci więc każdego, kto ceni sobie aromatyczne potrawy, pachnące bazylią.
Dla kogo?
Dla każdego! Dorsz duszony z bobem zachwyci przede wszystkim miłośników dań rybnych i osoby szukające przepisu na potrawy szybkie oraz łatwe w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację albo wystawne przyjęcie. Dorsz z bobem jest na tyle uniwersalnym daniem, że sprawdzi się zawsze i wszędzie.
Czy wiesz, że?
Dorsz jest jedną z najczęściej poławianych ryb. W Morzu Bałtyckim jego populacja znacznie spada, dlatego też wprowadza się liczne ograniczenia w zakresie liczby ryb, które można poławiać.
Dla urozmaicenia:
Do ryby możecie dodać także fenkuł, czyli koper włoski, który podkreśli wyjątkowy aromat dania.