Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

300 gramów

100 gramów

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

4 ziarna

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. W rondelku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej goździki, ziele angielskie, miód, 50 ml octu oraz laskę cynamonu. Do gorącej marynaty wrzuć rzodkiewkę i trzymaj ją aż woda wystygnie.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - Krok 1

Krok 2

Ziarno słonecznika usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor, wystudź. Wyciśnij sok z cytryny, połącz go z oliwą z patelni, dodaj przyprawę grubo mieloną Knorr.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - Krok 2

Krok 3

Topinambur umyj, pokrój w plastry, dodaj do niego kawałki masła i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut. (Topinambur możesz delikatnie posolić przed upieczeniem). Upieczone bulwy przełóż do miksera, dodaj śmietanę i dokładnie zmiksuj. Wędzoną rybę obierz ze skóry i porwij na kawałki.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - Krok 3

Krok 4

Pozostałe 100 ml octu połącz z kolejną szklanką wody i zagotuj, możesz ją lekko posolić. Do wrzącej wody wybij jajko ze skorupki i gotuj 2-3 minuty.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - Krok 4

Krok 5

Na środku talerza nałóż porcje topinamburu, połóż na nie kiełki zielonego groszku, rybę i kawałki marynowanej rzodkiewki, na środku ułóż ugotowane jajko poched. Całość polej oliwą ze słonecznika oraz posyp usmażonymi ziarnami słonecznika.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu możesz użyć nawet świeżą rybę należy ją tylko delikatnie podsmażyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem pochedWędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched

Podobna do śledzia, wstępuje w niewielu zbiornikach wodnych Europy, smakuje idealnie z patelni, grilla lub po uwędzeniu. O jakiej rybie mowa? Oczywiście o siei! Wiele osób o niej słyszało, nie każdy miał okazję spróbować. Wykorzystajcie zatem nasz przepis na wędzoną sieję z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem w koszulce, a odkryjecie walory smakowe tej ryby, występującej również w Polsce. Nie musicie szukać w sklepie marynowanych rzodkiewek, żeby przygotować to danie. Zrobicie je sami, w kilka minut! Czas na rozpoczęcie gotowania. Pół godziny wystarczy, żeby zaserwować danie z wędzonej siei.

Dla kogo?

Dla miłośników rybnych dań, w nowej, ciekawej odsłonie.

Na jaką okazję?

Wędzona sieja z sałatką to doskonała propozycja na wykwintny obiad. Jest również idealnym pomysłem na kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Jajko w koszulce powinno być gotowane 3 minuty na wolnym ogniu. Jeśli nie macie wprawy w przygotowywaniu tej wersji jajka, wybijcie je do umieszczonej na kubku lub szklance folii spożywczej, którą po szczelnym zawinięciu wrzućcie do wrzątku. Jajko poached wyjdzie na pewno!

Dla urozmaicenia:

Wędzoną sieję możesz zastąpić świeżą rybą, pamiętając o jej wcześniejszym podsmażeniu. Będzie równie pysznie!