Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
300 gramów
100 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
4 ziarna
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. W rondelku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej goździki, ziele angielskie, miód, 50 ml octu oraz laskę cynamonu. Do gorącej marynaty wrzuć rzodkiewkę i trzymaj ją aż woda wystygnie.

Krok 2
Ziarno słonecznika usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor, wystudź. Wyciśnij sok z cytryny, połącz go z oliwą z patelni, dodaj przyprawę grubo mieloną Knorr.

Krok 3
Topinambur umyj, pokrój w plastry, dodaj do niego kawałki masła i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut. (Topinambur możesz delikatnie posolić przed upieczeniem). Upieczone bulwy przełóż do miksera, dodaj śmietanę i dokładnie zmiksuj. Wędzoną rybę obierz ze skóry i porwij na kawałki.

Krok 4
Pozostałe 100 ml octu połącz z kolejną szklanką wody i zagotuj, możesz ją lekko posolić. Do wrzącej wody wybij jajko ze skorupki i gotuj 2-3 minuty.

Krok 5
Na środku talerza nałóż porcje topinamburu, połóż na nie kiełki zielonego groszku, rybę i kawałki marynowanej rzodkiewki, na środku ułóż ugotowane jajko poched. Całość polej oliwą ze słonecznika oraz posyp usmażonymi ziarnami słonecznika.


Dobra rada:
Do tego przepisu możesz użyć nawet świeżą rybę należy ją tylko delikatnie podsmażyć.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched
Podobna do śledzia, wstępuje w niewielu zbiornikach wodnych Europy, smakuje idealnie z patelni, grilla lub po uwędzeniu. O jakiej rybie mowa? Oczywiście o siei! Wiele osób o niej słyszało, nie każdy miał okazję spróbować. Wykorzystajcie zatem nasz przepis na wędzoną sieję z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem w koszulce, a odkryjecie walory smakowe tej ryby, występującej również w Polsce. Nie musicie szukać w sklepie marynowanych rzodkiewek, żeby przygotować to danie. Zrobicie je sami, w kilka minut! Czas na rozpoczęcie gotowania. Pół godziny wystarczy, żeby zaserwować danie z wędzonej siei.
Dla kogo?
Dla miłośników rybnych dań, w nowej, ciekawej odsłonie.
Na jaką okazję?
Wędzona sieja z sałatką to doskonała propozycja na wykwintny obiad. Jest również idealnym pomysłem na kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Jajko w koszulce powinno być gotowane 3 minuty na wolnym ogniu. Jeśli nie macie wprawy w przygotowywaniu tej wersji jajka, wybijcie je do umieszczonej na kubku lub szklance folii spożywczej, którą po szczelnym zawinięciu wrzućcie do wrzątku. Jajko poached wyjdzie na pewno!
Dla urozmaicenia:
Wędzoną sieję możesz zastąpić świeżą rybą, pamiętając o jej wcześniejszym podsmażeniu. Będzie równie pysznie!