Doskonały sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Doskonały sos pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

120 mililitrów

1 sztuka

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 1min/obr. 8. Następnie wlej oliwę i duś 6min/120C/obr. 2

Krok 2

Teraz wlej sok pomidorowy, wodę, ocet, dodaj cukier, BIO kostkę Knorr, wszystkie przyprawy Knorr i całość gotuj 20min/100C/obr. 4. Podawaj do świeżych makaronów i np. do pizzy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany sos możesz również podać jako gęstą i sycącą zupę. Smak wzbogać papryczką chili według własnych upodobań.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Doskonały sos pomidorowyDoskonały sos pomidorowy

Sos pomidorowy – co byśmy bez niego zrobili? Nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, w tym wyśmienitych makaronów i pizz. Smakuje wyśmienicie z warzywami na gorąco i mięsami. Dodany do ryżu lub kaszy jest w stanie zamienić je w naprawdę wyraziste i pyszne danie. Jak zrobić doskonały sos pomidorowy od podstaw, ze świeżych pomidorów? Wyjaśniamy krok po kroku w sprawdzonym przepisie.

Dla kogo?

Sos pomidorowy jest bardzo uniwersalny, więc przydaje się każdemu, kto gotuje dla całej rodziny. Domownicy mogą mieć bardzo zróżnicowane upodobania smakowe, ale sos pomidorowy to rzecz, która z powodzeniem je łączy.

Na jaką okazję?

Domowy sos pomidorowy to idealne wyjście, gdy nie macie pomysłu na obiad ani czasu na zrobienie dużych zakupów. Proste składniki, ale doskonały smak – o to chodzi!

Czy wiesz, że?

Dodatek cukru w sosie pomidorowym nie jest pomyłką. Idealnie równoważy kwaśny posmak głównego składnika.

Dla urozmaicenia:

Doskonały sos pomidorowy wzbogaci smak wytrawnych naleśników, gołąbków, zapiekanek, warzywnych klopsów, a nawet frytek.