
Składniki
120 gramów
120 mililitrów
1 sztuka
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 1min/obr. 8. Następnie wlej oliwę i duś 6min/120C/obr. 2
Krok 2
Teraz wlej sok pomidorowy, wodę, ocet, dodaj cukier, BIO kostkę Knorr, wszystkie przyprawy Knorr i całość gotuj 20min/100C/obr. 4. Podawaj do świeżych makaronów i np. do pizzy.

Dobra rada:
Tak przygotowany sos możesz również podać jako gęstą i sycącą zupę. Smak wzbogać papryczką chili według własnych upodobań.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Doskonały sos pomidorowy
Sos pomidorowy – co byśmy bez niego zrobili? Nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, w tym wyśmienitych makaronów i pizz. Smakuje wyśmienicie z warzywami na gorąco i mięsami. Dodany do ryżu lub kaszy jest w stanie zamienić je w naprawdę wyraziste i pyszne danie. Jak zrobić doskonały sos pomidorowy od podstaw, ze świeżych pomidorów? Wyjaśniamy krok po kroku w sprawdzonym przepisie.
Dla kogo?
Sos pomidorowy jest bardzo uniwersalny, więc przydaje się każdemu, kto gotuje dla całej rodziny. Domownicy mogą mieć bardzo zróżnicowane upodobania smakowe, ale sos pomidorowy to rzecz, która z powodzeniem je łączy.
Na jaką okazję?
Domowy sos pomidorowy to idealne wyjście, gdy nie macie pomysłu na obiad ani czasu na zrobienie dużych zakupów. Proste składniki, ale doskonały smak – o to chodzi!
Czy wiesz, że?
Dodatek cukru w sosie pomidorowym nie jest pomyłką. Idealnie równoważy kwaśny posmak głównego składnika.
Dla urozmaicenia:
Doskonały sos pomidorowy wzbogaci smak wytrawnych naleśników, gołąbków, zapiekanek, warzywnych klopsów, a nawet frytek.