Doskonały sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Doskonały sos pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

120 mililitrów

1 sztuka

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 1min/obr. 8. Następnie wlej oliwę i duś 6min/120C/obr. 2

Krok 2

Teraz wlej sok pomidorowy, wodę, ocet, dodaj cukier, BIO kostkę Knorr, wszystkie przyprawy Knorr i całość gotuj 20min/100C/obr. 4. Podawaj do świeżych makaronów i np. do pizzy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany sos możesz również podać jako gęstą i sycącą zupę. Smak wzbogać papryczką chili według własnych upodobań.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Doskonały sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Doskonały sos pomidorowyDoskonały sos pomidorowy

Sos pomidorowy – co byśmy bez niego zrobili? Nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, w tym wyśmienitych makaronów i pizz. Smakuje wyśmienicie z warzywami na gorąco i mięsami. Dodany do ryżu lub kaszy jest w stanie zamienić je w naprawdę wyraziste i pyszne danie. Jak zrobić doskonały sos pomidorowy od podstaw, ze świeżych pomidorów? Wyjaśniamy krok po kroku w sprawdzonym przepisie.

Dla kogo?

Sos pomidorowy jest bardzo uniwersalny, więc przydaje się każdemu, kto gotuje dla całej rodziny. Domownicy mogą mieć bardzo zróżnicowane upodobania smakowe, ale sos pomidorowy to rzecz, która z powodzeniem je łączy.

Na jaką okazję?

Domowy sos pomidorowy to idealne wyjście, gdy nie macie pomysłu na obiad ani czasu na zrobienie dużych zakupów. Proste składniki, ale doskonały smak – o to chodzi!

Czy wiesz, że?

Dodatek cukru w sosie pomidorowym nie jest pomyłką. Idealnie równoważy kwaśny posmak głównego składnika.

Dla urozmaicenia:

Doskonały sos pomidorowy wzbogaci smak wytrawnych naleśników, gołąbków, zapiekanek, warzywnych klopsów, a nawet frytek.