
Składniki
120 gramów
120 mililitrów
1 sztuka
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 1min/obr. 8. Następnie wlej oliwę i duś 6min/120C/obr. 2
Krok 2
Teraz wlej sok pomidorowy, wodę, ocet, dodaj cukier, BIO kostkę Knorr, wszystkie przyprawy Knorr i całość gotuj 20min/100C/obr. 4. Podawaj do świeżych makaronów i np. do pizzy.

Dobra rada:
Tak przygotowany sos możesz również podać jako gęstą i sycącą zupę. Smak wzbogać papryczką chili według własnych upodobań.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Doskonały sos pomidorowy
Sos pomidorowy – co byśmy bez niego zrobili? Nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, w tym wyśmienitych makaronów i pizz. Smakuje wyśmienicie z warzywami na gorąco i mięsami. Dodany do ryżu lub kaszy jest w stanie zamienić je w naprawdę wyraziste i pyszne danie. Jak zrobić doskonały sos pomidorowy od podstaw, ze świeżych pomidorów? Wyjaśniamy krok po kroku w sprawdzonym przepisie.
Dla kogo?
Sos pomidorowy jest bardzo uniwersalny, więc przydaje się każdemu, kto gotuje dla całej rodziny. Domownicy mogą mieć bardzo zróżnicowane upodobania smakowe, ale sos pomidorowy to rzecz, która z powodzeniem je łączy.
Na jaką okazję?
Domowy sos pomidorowy to idealne wyjście, gdy nie macie pomysłu na obiad ani czasu na zrobienie dużych zakupów. Proste składniki, ale doskonały smak – o to chodzi!
Czy wiesz, że?
Dodatek cukru w sosie pomidorowym nie jest pomyłką. Idealnie równoważy kwaśny posmak głównego składnika.
Dla urozmaicenia:
Doskonały sos pomidorowy wzbogaci smak wytrawnych naleśników, gołąbków, zapiekanek, warzywnych klopsów, a nawet frytek.