Bigos z białej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z białej kapusty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 sztuki

150 mililitrów

20 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną wypłukaj w zimnej wodzie dwukrotnie, odsącz i pokrój na drobno wraz z grzybami.

Bigos z białej kapusty - Krok 1

Krok 2

Kapustę i grzyby przełóż do garnka, zalej wodą aby pokryła kapustę, dodaj bulion grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, nasiona jałowca i gotuj pod przykryciem do miękkości około 1h.

Bigos z białej kapusty - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę i boczek pokrój w większą kostkę, a śliwki i szalotkę w drobniejszą.

Bigos z białej kapusty - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej podsmaż kiełbasę, boczek i szalotkę.

Bigos z białej kapusty - Krok 4

Krok 5

Do kapusty dodaj podsmażone mięso z szalotką, śliwki i wino. Całość duś na wolnym ogniu ok. 1h.

Bigos z białej kapusty - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bigos jest najlepszy po 2 dniach, gdy najdzie smakiem.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z białej kapustyBigos z białej kapusty

Jaki jest smak dzieciństwa, który znamy doskonal niezależnie od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy? Oczywiście bigos z kapusty białej! To właśnie dzięki niemu nie tylko w kuchni, ale i w całym domu roznosi się niezapomniany zapach. Dodane do niego mięsa – od gotowanych po wędzone – wręcz rozpływają się w ustach. Nie zapomnij też o tym, by wzbogacić przepis na bigos z białej kapusty o aromatyczne przyprawy, takie jak kminek i majeranek!

Dla kogo?

Gorąca, parująca góra bigosu z białej kapusty to gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. Może się stać też jednym z ulubionych rozgrzewających dań wegetariańskich – wystarczy, że zamiast mięs dodasz do niego grzyby lub warzywa, np. paprykę.

Na jaką okazję?

Przepis na bigos tradycyjny z kiszonej i białej kapusty poleca się jako jedno z dwunastu dań na wigilijny stół. Warto go jednak podawać nie tylko od święta, ale i na codzienny rodzinny obiad. Zanim poczęstujesz nim najbliższych, odstaw bigos na kilka chwil, aby składniki przeszły swoim smakiem.

Czy wiesz, że?

Szybki bigos z białej kapusty i kiszonej można zamrozić lub zawekować, żeby móc w każdej chwili po niego sięgnąć. To idealne rozwiązanie, gdy zabraknie pomysłów na obiad lub po prostu, kiedy zechcesz znów przywołać ten niezwykły smak.

Dla urozmaicenia:

Przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty spróbuj wykonać jesienią, kiedy masz w zanadrzu świeże grzyby. Bigos z kiszonej i białej kapusty podawaj z różnorodnymi dodatkami – maślanym puree, ziemniakami z koperkiem, kajzerką, a nawet kromką własnoręcznie wypieczonego chleba.