
Składniki
1 kilogram
200 gramów
300 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 łyżeczki
3 sztuki
3 sztuki
150 mililitrów
20 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną wypłukaj w zimnej wodzie dwukrotnie, odsącz i pokrój na drobno wraz z grzybami.

Krok 2
Kapustę i grzyby przełóż do garnka, zalej wodą aby pokryła kapustę, dodaj bulion grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, nasiona jałowca i gotuj pod przykryciem do miękkości około 1h.

Krok 3
Kiełbasę i boczek pokrój w większą kostkę, a śliwki i szalotkę w drobniejszą.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej podsmaż kiełbasę, boczek i szalotkę.

Krok 5
Do kapusty dodaj podsmażone mięso z szalotką, śliwki i wino. Całość duś na wolnym ogniu ok. 1h.


Dobra rada:
Bigos jest najlepszy po 2 dniach, gdy najdzie smakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos z białej kapusty
Jaki jest smak dzieciństwa, który znamy doskonal niezależnie od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy? Oczywiście bigos z kapusty białej! To właśnie dzięki niemu nie tylko w kuchni, ale i w całym domu roznosi się niezapomniany zapach. Dodane do niego mięsa – od gotowanych po wędzone – wręcz rozpływają się w ustach. Nie zapomnij też o tym, by wzbogacić przepis na bigos z białej kapusty o aromatyczne przyprawy, takie jak kminek i majeranek!
Dla kogo?
Gorąca, parująca góra bigosu z białej kapusty to gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. Może się stać też jednym z ulubionych rozgrzewających dań wegetariańskich – wystarczy, że zamiast mięs dodasz do niego grzyby lub warzywa, np. paprykę.
Na jaką okazję?
Przepis na bigos tradycyjny z kiszonej i białej kapusty poleca się jako jedno z dwunastu dań na wigilijny stół. Warto go jednak podawać nie tylko od święta, ale i na codzienny rodzinny obiad. Zanim poczęstujesz nim najbliższych, odstaw bigos na kilka chwil, aby składniki przeszły swoim smakiem.
Czy wiesz, że?
Szybki bigos z białej kapusty i kiszonej można zamrozić lub zawekować, żeby móc w każdej chwili po niego sięgnąć. To idealne rozwiązanie, gdy zabraknie pomysłów na obiad lub po prostu, kiedy zechcesz znów przywołać ten niezwykły smak.
Dla urozmaicenia:
Przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty spróbuj wykonać jesienią, kiedy masz w zanadrzu świeże grzyby. Bigos z kiszonej i białej kapusty podawaj z różnorodnymi dodatkami – maślanym puree, ziemniakami z koperkiem, kajzerką, a nawet kromką własnoręcznie wypieczonego chleba.