Bigos z białej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z białej kapusty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 sztuki

150 mililitrów

20 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną wypłukaj w zimnej wodzie dwukrotnie, odsącz i pokrój na drobno wraz z grzybami.

Bigos z białej kapusty - Krok 1

Krok 2

Kapustę i grzyby przełóż do garnka, zalej wodą aby pokryła kapustę, dodaj bulion grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, nasiona jałowca i gotuj pod przykryciem do miękkości około 1h.

Bigos z białej kapusty - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę i boczek pokrój w większą kostkę, a śliwki i szalotkę w drobniejszą.

Bigos z białej kapusty - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej podsmaż kiełbasę, boczek i szalotkę.

Bigos z białej kapusty - Krok 4

Krok 5

Do kapusty dodaj podsmażone mięso z szalotką, śliwki i wino. Całość duś na wolnym ogniu ok. 1h.

Bigos z białej kapusty - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bigos jest najlepszy po 2 dniach, gdy najdzie smakiem.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z białej kapustyBigos z białej kapusty

Jaki jest smak dzieciństwa, który znamy doskonal niezależnie od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy? Oczywiście bigos z kapusty białej! To właśnie dzięki niemu nie tylko w kuchni, ale i w całym domu roznosi się niezapomniany zapach. Dodane do niego mięsa – od gotowanych po wędzone – wręcz rozpływają się w ustach. Nie zapomnij też o tym, by wzbogacić przepis na bigos z białej kapusty o aromatyczne przyprawy, takie jak kminek i majeranek!

Dla kogo?

Gorąca, parująca góra bigosu z białej kapusty to gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. Może się stać też jednym z ulubionych rozgrzewających dań wegetariańskich – wystarczy, że zamiast mięs dodasz do niego grzyby lub warzywa, np. paprykę.

Na jaką okazję?

Przepis na bigos tradycyjny z kiszonej i białej kapusty poleca się jako jedno z dwunastu dań na wigilijny stół. Warto go jednak podawać nie tylko od święta, ale i na codzienny rodzinny obiad. Zanim poczęstujesz nim najbliższych, odstaw bigos na kilka chwil, aby składniki przeszły swoim smakiem.

Czy wiesz, że?

Szybki bigos z białej kapusty i kiszonej można zamrozić lub zawekować, żeby móc w każdej chwili po niego sięgnąć. To idealne rozwiązanie, gdy zabraknie pomysłów na obiad lub po prostu, kiedy zechcesz znów przywołać ten niezwykły smak.

Dla urozmaicenia:

Przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty spróbuj wykonać jesienią, kiedy masz w zanadrzu świeże grzyby. Bigos z kiszonej i białej kapusty podawaj z różnorodnymi dodatkami – maślanym puree, ziemniakami z koperkiem, kajzerką, a nawet kromką własnoręcznie wypieczonego chleba.