Bigos domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

1305 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

934 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

150 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

0

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę białą poszatkuj, a kiszoną przetnij 2 razy, żeby ją rozdrobnić.

Bigos domowy - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż w garnku i dodaj kapusty. Podlej winem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Bigos domowy - Krok 2

Krok 3

Boczek, szynkę i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, lekko posypując przyprawą Delikat Knorr.

Bigos domowy - Krok 3

Krok 4

Mięso dodaj do kapusty. Duś 60 min. Dopraw do smaku przyprawą Delikat Knorr. Czynność z duszeniem można powtarzać przez 3 dni dla lepszego smaku. Podawaj w misce odgrzane porcje.

Bigos domowy - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Jerzy  Wroblewski

    Jerzy Wroblewski

    znakomity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Garbar

    Jerzy Garbar

    SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Hebel

    Sandra Hebel

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Łabędź

    Bożena Łabędź

    bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Kaczmarski

    Tadeusz Kaczmarski

    nie jedz tyle bo sie roztyjesz i nie beda ci lajkowac zdjeca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stomski

    Tomasz Stomski

    hmm...taki jak lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
2 osoby oglądają przepis:
Bigos Wielkopolski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos domowyBigos domowy

Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpoznawalnych potraw w Polskiej kuchni. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują bigos według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Jeśli nie opanowałaś jeszcze sztuki gotowania bigosu, koniecznie musisz nadrobić zaległości.To danie uniwersalne, więc nadaje się na każdą okazję. Szczególnie zimą, kiedy za oknem szaro, wyrazista potrawa doda tobie i twoim najbliższym mnóstwo wigoru. Typowy polski bigos, oprócz kiszonej kapusty, zawiera również dodatki mięsne. Jedynie od twojej fantazji zależy, jakie konkretnie rodzaje mięsiwa wybierzesz. Może to być wołowina, wieprzowina czy nawet dziczyzna. Wiele gospodyń za obowiązkowy składnik bigosu uważa kiełbasę i boczek. Jeśli chcesz, aby potrawa była nieco bardziej wykwintna, podlej ją czerwonym winem i dorzuć garść suszonych śliwek lub rodzynek.