Bigos hultajski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos hultajski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 ziarna

2 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 kilogram

1 łyżka

1 litr

2 łyżki

1.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę białą poszatkuj, oprósz solą, ugnieć, zalej wrzątkiem i po 10 minutach odsącz.

Krok 2

Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Cebule posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj białą kapustę i smaż przez 3 minuty.

Krok 4

Dorzuć kapustę kwaszoną i smaż kolejne 2 minuty.

Krok 5

Wlej bulion, dodaj cząber, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.

Krok 6

Mięso pokrój w kostkę i dorzuć do kapusty.

Krok 7

Bigos gotuj przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodaj maderę i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej