
Składniki
2 sztuki
2 ziarna
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżka
1 litr
2 łyżki
1.5 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę białą poszatkuj, oprósz solą, ugnieć, zalej wrzątkiem i po 10 minutach odsącz.
Krok 2
Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Cebule posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj białą kapustę i smaż przez 3 minuty.
Krok 4
Dorzuć kapustę kwaszoną i smaż kolejne 2 minuty.
Krok 5
Wlej bulion, dodaj cząber, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
Krok 6
Mięso pokrój w kostkę i dorzuć do kapusty.
Krok 7
Bigos gotuj przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodaj maderę i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej






























