
Składniki
2 sztuki
2 ziarna
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżka
1 litr
2 łyżki
1.5 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę białą poszatkuj, oprósz solą, ugnieć, zalej wrzątkiem i po 10 minutach odsącz.
Krok 2
Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Cebule posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj białą kapustę i smaż przez 3 minuty.
Krok 4
Dorzuć kapustę kwaszoną i smaż kolejne 2 minuty.
Krok 5
Wlej bulion, dodaj cząber, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
Krok 6
Mięso pokrój w kostkę i dorzuć do kapusty.
Krok 7
Bigos gotuj przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodaj maderę i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej