Bigos hultajski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos hultajski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 ziarna

2 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 kilogram

1 łyżka

1 litr

2 łyżki

1.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę białą poszatkuj, oprósz solą, ugnieć, zalej wrzątkiem i po 10 minutach odsącz.

Krok 2

Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Cebule posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj białą kapustę i smaż przez 3 minuty.

Krok 4

Dorzuć kapustę kwaszoną i smaż kolejne 2 minuty.

Krok 5

Wlej bulion, dodaj cząber, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.

Krok 6

Mięso pokrój w kostkę i dorzuć do kapusty.

Krok 7

Bigos gotuj przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodaj maderę i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos hultajski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej