
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
80 dekagramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.
Krok 2
Cebule obierz i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.
Krok 3
Kapustę oczyść, usuń uszkodzone zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.
Krok 4
Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.
Krok 5
W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka.
Krok 6
Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.
Krok 7
Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 8
Porada: jeśli lubisz, bigos możesz zakwasić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej