
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
80 dekagramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.
Krok 2
Cebule obierz i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.
Krok 3
Kapustę oczyść, usuń uszkodzone zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.
Krok 4
Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.
Krok 5
W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka.
Krok 6
Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.
Krok 7
Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 8
Porada: jeśli lubisz, bigos możesz zakwasić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej