Lekki bigos z warzywami i mięsem

Autor: monic

ratingratingratingratingrating

495

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

80 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

5 sztuk

1 pęczek

2 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.

Krok 2

Cebule obierz i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.

Krok 3

Kapustę oczyść, usuń uszkodzone zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.

Krok 4

Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.

Krok 5

W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka.

Krok 6

Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.

Krok 7

Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Krok 8

Porada: jeśli lubisz, bigos możesz zakwasić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej