Lekki bigos z warzywami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekki bigos z warzywami i mięsem

Autor: monic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

80 dekagramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.

Krok 2

Cebule obierz i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.

Krok 3

Kapustę oczyść, usuń uszkodzone zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.

Krok 4

Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.

Krok 5

W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka.

Krok 6

Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.

Krok 7

Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Krok 8

Porada: jeśli lubisz, bigos możesz zakwasić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej