
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
80 dekagramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.
Krok 2
Cebule obierz i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.
Krok 3
Kapustę oczyść, usuń uszkodzone zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.
Krok 4
Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.
Krok 5
W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka.
Krok 6
Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.
Krok 7
Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 8
Porada: jeśli lubisz, bigos możesz zakwasić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej