
Składniki
1 kilogram
750 gramów
750 gramów
1 sztuka
500 gramów
40 gramów
4 sztuki
8 sztuk
4 sztuki
2 szczypty
1 sztuka
100 mililitrów
3 litry
2 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy ok. 50 minut razem z łopatką wieprzową (w całości), boczkiem wędzonym (w całości), zielem angielskim, listkami laurowymi, jałowcem oraz grzybami.
Krok 2
Dokładamy poszatkowaną świeżą kapustę oraz pokrojoną i podsmażoną kiełbasę. Mięsa wyjmujemy i kroimy po ostudzeniu. Dodajemy do bigosu. Całość gotujemy jeszcze 40 minut.
Krok 3
Pod koniec gotowania dodajemy Delikat Knorr oraz 2 mini kostki Knorr Smażona Cebula, a także wino czerwone i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos świąteczny
Ilu kucharzy i kucharek, tyle sposobów na przyrządzenie bigosu. Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubionego przepisu, skorzystaj z tej propozycji na bigos świąteczny. Przygotujesz go z dwóch rodzajów kapusty – świeżej oraz kiszonej. Dodatek tej drugiej sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste w smaku. Oczywiście w bigosie nie może zabraknąć mięsa, więc zaopatrz się w łopatkę wieprzową, wędzony boczek oraz kiełbasę zwyczajną lub myśliwską, pokrojoną w plasterki i podsmażoną. Kapustę i mięso zalej wodą i gotuj w dużym garnku z przyprawami, takimi jak: liść laurowy, ziele angielskie, jagody jałowca oraz ziarnka czarnego pieprzu. Dorzuć do bigosu także suszone grzyby, np. borowiki lub podgrzybki, a będzie intensywnie pachnieć. Żeby bigos uzyskał swój charakterystyczny kolor oraz bardziej intensywny smak, pod koniec gotowania dodaj do niego koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wytrawnego czerwonego wina. Bigos świąteczny podawaj na gorąco z ugotowanymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Smacznego!


































