Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez grzybów, ryb lub pierogów i dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy trzy przepisy: marynowane grzyby, śledzie po szwedzku oraz bezglutenowe pierogi. Mamy nadzieję, że nie będziecie musieli zrezygnować z żadnego z tych smaków, w wersji tradycyjnej lub nowoczesnej. Zainspirujcie się nimi przy tworzeniu swojego menu na gwiazdkowe spotkanie. Święta już tuż, tuż, dlatego przy planowaniu kolacji warto pomyśleć również o dekoracjach.
Dzielimy się z Wami minimalistyczną odsłoną świątecznego stołu. Wersja ta jest minimalistyczna tylko kolorystycznie, bo może być bogata w liczbę elementów, zdobień i światełek. Zasada doboru dekoracji jest prosta – wszystkie muszą być monochromatyczne, to znaczy w tym samym lub zbliżonym kolorze. Nasza główna stylizacja oparta jest na nasyceniu koloru szarego; na stole pojawiają się elementy białe, perłowe, jasno szare, ciemno szare aż do antracytowych uchwytów sztućców.
Ta wersja dekoracji stołu jest dobra także dla osób, które nie czują się jeszcze pewnie w dobieraniu barw. Wybierz tylko jeden kolor i się go trzymaj, na ile to możliwe, przy wyborze zastawy, obrusa i dodatków. Część bombek zamiast na choince, umieść na stole i dodaj świeczki w tym samym kolorze. Dobierając elementy w ten sposób można stworzyć stylizację w odcieniu chłodnym, uzupełniając ją o srebrne dodatki, lub w ciepłym – tu będą pasować perła, złoto i miedź.
Kontrasty pomiędzy poszczególnymi elementami powinny być niewielkie. Można połączyć pudrowy róż z bielą i srebrem; innym bezpiecznym zestawieniem jest złoto i kolor kremowy albo biel z dodatkami miedzianymi. Świece, sznury światełek na baterie, złote wstążeczki i błyszczące bombki dodadzą nakryciu stołu uroczystego i odświętnego charakteru.
Przepisy na Święta:
1. Zobacz jak w prosty sposób możesz przygotować bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami.
2. Marynowane grzyby pasują idealnie na świąteczny stół. Będą uzupełnieniem wigilijnych potraw.
3. Czas na nowość na wigilijnym stole. Aromatyczne śledzie, które nie są zbyt kwaśne w smaku. Przekonaj się jak smakują. Nie pożałujesz!