Tradycyjne grzyby marynowane – przepis | Przepisy.pl pixel

Grzyby marynowane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy wodę, ocet, pieprz oraz ziele angielskie.

Grzyby marynowane - Krok 1

Krok 2

Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Grzyby dobrze czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odkrawamy zbyt długie nóżki.

Grzyby marynowane - Krok 2

Krok 3

Grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. uważając, aby nie wykipiały. Odcedzamy.

Grzyby marynowane - Krok 3

Krok 4

Słoiki napełniamy wiórkami cebuli.

Grzyby marynowane - Krok 4

Krok 5

Następnie dodajemy gorące grzyby.

Grzyby marynowane - Krok 5

Krok 6

Zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy pokrywki i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Grzybki marynowane przechowujemy w chłodnym miejscu.

Grzyby marynowane - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby marynowaneGrzyby marynowane

Przychodzi taki czas w roku, gdy przygotowujemy się na chłodniejsze dni, a wyprawy do lasu stają się powoli naszym hobby. To znak, że pora zacząć kompletować swoją spiżarkę! Od czego zacząć? Na przykład od prostego przepisu na grzyby marynowane. Ich słodko-kwaśny smak dopełni każdy obiad. Sekretem marynowanych grzybów jest zalewa – zachowaj podane proporcje, a wyjdą wyśmienite.

Dla kogo?

Gdyby powstała lista obowiązkowych dań i dodatków, które powinien przyrządzić każdy wielbiciel grzybów, ten przepis niewątpliwie zająłby na niej wysoką pozycję. Gdy sezon minie, słoik z grzybami marynowanymi zostanie z tobą na cały rok.

Na jaką okazję?

Tradycyjne grzyby marynowane sprawdzą się na wiele okazji – do kilkudaniowego obiadu z rodziną, ale i jako przystawka na sylwestrowej imprezie. Gwarantujemy, że gdy twoi najbliżsi posmakują marynowanych grzybów, żadne urodziny, święta i domówki nie obędą się bez przynajmniej jednego słoiczka grzybków marynowanych z naszego przepisu! Lepiej przygotuj ich więcej, na wypadek, gdyby goście poprosili cię o grzybki na wynos.

Czy wiesz, że?

Marynowane grzyby to nie tylko doskonały dodatek do obiadowych dań z mięsem. Warzywa (także te marynowane) i ryby zyskają nowy smak dzięki grzybom marynowanym. Przepis na śledzie lub koreczki z grzybami marynowanymi skradnie twoje serce! Grzyby marynowane mogą też świetnie sprawdzić się w sałatkach z dodatkiem majonezu.

Dla urozmaicenia:

Do marynowania grzybów nie musisz wybierać wyłącznie jednego gatunku grzybów – mieszaj ze sobą maślaki, borowiki, podgrzybki, opieńki, kurki czy rydze. Do słoika dodaj też piórka cebuli, czosnek czy papryczkę chili.