Tradycyjne grzyby marynowane – przepis | Przepisy.pl pixel

Grzyby marynowane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy wodę, ocet, pieprz oraz ziele angielskie.

Grzyby marynowane - Krok 1

Krok 2

Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Grzyby dobrze czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odkrawamy zbyt długie nóżki.

Grzyby marynowane - Krok 2

Krok 3

Grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. uważając, aby nie wykipiały. Odcedzamy.

Grzyby marynowane - Krok 3

Krok 4

Słoiki napełniamy wiórkami cebuli.

Grzyby marynowane - Krok 4

Krok 5

Następnie dodajemy gorące grzyby.

Grzyby marynowane - Krok 5

Krok 6

Zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy pokrywki i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Grzybki marynowane przechowujemy w chłodnym miejscu.

Grzyby marynowane - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzyby marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby marynowaneGrzyby marynowane

Przychodzi taki czas w roku, gdy przygotowujemy się na chłodniejsze dni, a wyprawy do lasu stają się powoli naszym hobby. To znak, że pora zacząć kompletować swoją spiżarkę! Od czego zacząć? Na przykład od prostego przepisu na grzyby marynowane. Ich słodko-kwaśny smak dopełni każdy obiad. Sekretem marynowanych grzybów jest zalewa – zachowaj podane proporcje, a wyjdą wyśmienite.

Dla kogo?

Gdyby powstała lista obowiązkowych dań i dodatków, które powinien przyrządzić każdy wielbiciel grzybów, ten przepis niewątpliwie zająłby na niej wysoką pozycję. Gdy sezon minie, słoik z grzybami marynowanymi zostanie z tobą na cały rok.

Na jaką okazję?

Tradycyjne grzyby marynowane sprawdzą się na wiele okazji – do kilkudaniowego obiadu z rodziną, ale i jako przystawka na sylwestrowej imprezie. Gwarantujemy, że gdy twoi najbliżsi posmakują marynowanych grzybów, żadne urodziny, święta i domówki nie obędą się bez przynajmniej jednego słoiczka grzybków marynowanych z naszego przepisu! Lepiej przygotuj ich więcej, na wypadek, gdyby goście poprosili cię o grzybki na wynos.

Czy wiesz, że?

Marynowane grzyby to nie tylko doskonały dodatek do obiadowych dań z mięsem. Warzywa (także te marynowane) i ryby zyskają nowy smak dzięki grzybom marynowanym. Przepis na śledzie lub koreczki z grzybami marynowanymi skradnie twoje serce! Grzyby marynowane mogą też świetnie sprawdzić się w sałatkach z dodatkiem majonezu.

Dla urozmaicenia:

Do marynowania grzybów nie musisz wybierać wyłącznie jednego gatunku grzybów – mieszaj ze sobą maślaki, borowiki, podgrzybki, opieńki, kurki czy rydze. Do słoika dodaj też piórka cebuli, czosnek czy papryczkę chili.