Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy wodę, ocet, pieprz oraz ziele angielskie.
Krok 2
Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Grzyby dobrze czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odkrawamy zbyt długie nóżki.
Krok 3
Grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. uważając, aby nie wykipiały. Odcedzamy.
Krok 4
Słoiki napełniamy wiórkami cebuli.
Krok 5
Następnie dodajemy gorące grzyby.
Krok 6
Zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy pokrywki i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Grzybki marynowane przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzyby marynowane
Przychodzi taki czas w roku, gdy przygotowujemy się na chłodniejsze dni, a wyprawy do lasu stają się powoli naszym hobby. To znak, że pora zacząć kompletować swoją spiżarkę! Od czego zacząć? Na przykład od prostego przepisu na grzyby marynowane. Ich słodko-kwaśny smak dopełni każdy obiad. Sekretem marynowanych grzybów jest zalewa – zachowaj podane proporcje, a wyjdą wyśmienite.
Dla kogo?
Gdyby powstała lista obowiązkowych dań i dodatków, które powinien przyrządzić każdy wielbiciel grzybów, ten przepis niewątpliwie zająłby na niej wysoką pozycję. Gdy sezon minie, słoik z grzybami marynowanymi zostanie z tobą na cały rok.
Na jaką okazję?
Tradycyjne grzyby marynowane sprawdzą się na wiele okazji – do kilkudaniowego obiadu z rodziną, ale i jako przystawka na sylwestrowej imprezie. Gwarantujemy, że gdy twoi najbliżsi posmakują marynowanych grzybów, żadne urodziny, święta i domówki nie obędą się bez przynajmniej jednego słoiczka grzybków marynowanych z naszego przepisu! Lepiej przygotuj ich więcej, na wypadek, gdyby goście poprosili cię o grzybki na wynos.
Czy wiesz, że?
Marynowane grzyby to nie tylko doskonały dodatek do obiadowych dań z mięsem. Warzywa (także te marynowane) i ryby zyskają nowy smak dzięki grzybom marynowanym. Przepis na śledzie lub koreczki z grzybami marynowanymi skradnie twoje serce! Grzyby marynowane mogą też świetnie sprawdzić się w sałatkach z dodatkiem majonezu.
Dla urozmaicenia:
Do marynowania grzybów nie musisz wybierać wyłącznie jednego gatunku grzybów – mieszaj ze sobą maślaki, borowiki, podgrzybki, opieńki, kurki czy rydze. Do słoika dodaj też piórka cebuli, czosnek czy papryczkę chili.