Co zrobić z patisona na obiad? Jak wykorzystać świeżego, a jak marynowanego?

Patison to warzywo o ciekawym kształcie i fantastycznym smaku. Szukacie pomysłu na znakomity obiad? Sięgnijcie po patisona i stwórzcie z niego danie doskonałe. Sałatka, makaron, zapiekanka warzywna, to do Was należy wybór, który koncept na danie jest wart uwagi. Razem z nami dowiecie się, jak wykorzystać świeżego patisona. Podpowiemy również, do czego dodać jego marynowaną wersję. Zapraszamy!

Patison – co to za warzywo?

Patisony to wciąż mało popularne warzywa. Wiele osób sięga po tradycyjny kabaczek lub dynię, nie doceniając ich doskonałych walorów. Poznajcie więc kilka faktów na temat patisonów. Gotowi? Te warzywa charakteryzują się niestandardowym kształtem. Są niewielkie, mają pofałdowane krawędzie i wyglądają jak nieco spłaszczone piłki, dlatego zwrócą uwagę każdego! Patisony smakują podobnie jak tradycyjna dynia, należą w końcu do wspólnej rodziny. Warto wspomnieć o tym, że ich środek jest soczysty i mięsisty. Patisony nadają się więc do przygotowania wielu potraw. Eksperymentowaliście już z nimi w kuchni? Jeżeli nie, to najwyższy czas, by to zmienić. Co można zrobić z patisona? Zobaczcie nasze propozycje.

Co zrobić z patisona świeżego? Placki!

Placki ziemniaczane mogą bać się konkurencji, ponieważ ich nowa wersja z dodatkiem patisonów smakuje równie dobrze. To proste danie zachwyci każdego, kto lubi smażone krążki ze śmietaną lub innymi dodatkami. Przepis na placuszki jest bardzo prosty i składa się z kilku kroków! Jest to idealna opcja dla osób, które lubią szybkie rozwiązania w kuchni. Przygotowanie tego posiłku nie zajmuje więcej niż 20 minut! Na jaką okazję serwować placuszki? Patisony w takiej formie świetnie sprawdzą się jako obiadowa propozycja. Możecie również zapakować je do pracy i cieszyć się smacznym lunchem.

Patisony na grillu

Szykujecie grilla dla swoich znajomych? Jeżeli tak, to wiemy już, co możecie na nim zaserwować. Porzućcie pytanie, co zrobić z patisona i wrzućcie go na grillowy ruszt. Obok tego warzywa możecie zaserwować również bakłażana, cukinię oraz paprykę. Wasi goście będą zachwyceni taką ucztą. Jesteśmy pewni, że wiele osób nie zna smaku patisona, dlatego pozytywnie ich zaskoczycie! Jeżeli nie planujecie grilla, to możecie podsmażyć to warzywo na patelni i zaserwować swoim gościom jako dodatek do mięsa. Każdy będzie zadowolony!

Patison na śniadanie

Co zrobić z patisona świeżego? Wykorzystajcie to warzywo do zrobienia smacznego omleta. Możecie skomponować patisony z pomidorem, papryką i pieczarkami. Omlet z pewnością wyjdzie pyszny, a danie na stałe zapisze się w Waszym codziennym menu. Macie w swoich zapasach marynowane patisony? Wykorzystajcie je jako dodatek do kanapek z serem żółtym. Możecie również zrobić grzanki z marynowanymi patisonami. Pycha! Taki posiłek z pewnością doda energii na cały dzień. Zacznijcie poranek od pozytywnego akcentu, jakim jest patison!

Patison w roli głównej

Co zrobić z patisona na obiad? Poznajcie gotowe przepisy, które są smaczne i proste do przygotowania.

Patisony nadziewane mięsem mielonym to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Spróbujcie tego dania, a z pewnością zostanie z Wami na dłużej.

Chcecie polać mięso aromatycznym sosem? Mamy dla Was coś specjalnego. Sos pieczarkowy ostry z dodatkiem patisonów sprawdzi się doskonale. Pycha!

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami to uniwersalne danie, które każdy polubi. Spróbujecie? Jesteśmy pewni, że będziecie zadowoleni.

Zapiekanka z dyni i cukinii to idealna propozycja na obiad. Dodajcie do niej patisony i cieszcie się sezonowym posiłkiem. Smacznego!