
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
5 sztuk
1.5 szczypty
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W patisonach odetnij wierzchy na 1/3 wysokości. Wydrąż miąższ i drobno pokrój.

Krok 2
Ryż ugotuj. Obraną cebulę pokrój w kostkę i przesmaż.

Krok 3
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodaj mięso, miąższ z patisonów i cebulę, wymieszaj i dopraw według upodobań.

Krok 4
Patisony ponadziewaj i przykryj wierzchami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu.

Krok 6
Patisony zalej w naczyniu przygotowanym sosem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Patisony nadziewane mięsem mielonym
Patisony należą do rodziny dyniowatych, wyróżnia je spłaszczony wygląd i bardzo subtelny smak. Dlatego te warzywa mają zastosowanie w rozmaitych potrawach, takich jak na przykład patisony faszerowane. Delikatny smak miąższu doskonale komponuje się z nadzieniem zarówno mięsnym, jak i warzywnym. Walory smakowe farszu wychodzą na pierwszy plan, a sos Napoli dopełnia wysublimowany charakter potrawy. Patisony nadziewane zachwycają bogactwem aromatów i atrakcyjną formą podania. Całość prezentuje się wyśmienicie!
Dla kogo?
Faszerowane patisony to smaczne oraz proste w wykonaniu danie, które na długo zapada w pamięć. Subtelny charakter patisona stwarza ogrom możliwości kulinarnych! Przepis na patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem przypadnie do gustu zwolennikom delikatnych mięsnych aromatów. Patisony nadziewane to kusząca propozycja dla osób, które lubią zaskakiwać, serwując oryginalne potrawy.
Na jaką okazję?
Patison faszerowany mięsem mielonym to nie tylko wyśmienity smak, ale i niezwykle efektowny wygląd. Przepis nie jest skomplikowany, a jednak całość świetnie prezentuje się na talerzu. Patisony nadziewane to doskonała propozycja na obiad o łagodnym charakterze, idealny na upalne dni. Zaskocz swoich najbliższych kreatywnością i przygotuj dla nich niebanalną warzywno-mięsną ucztę podniebienia!
Czy wiesz, że?
Patison to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Może stanowić bazę do wielu zup czy sałatek, ale nie tylko. W wersji marynowanej zachwyca smakiem, stwarzając konkurencję dla ogórka konserwowego. Patisony faszerowane to oryginalna propozycja, która stwarza rozmaite możliwości. Nasz przepis możesz dowolnie zmodyfikować wedle swoich preferencji.
Dla urozmaicenia:
Dodając do farszu ostrą paprykę, nadasz potrawie pikanterii. Jeśli chcesz, by patisony nadziewane emanowały wiosenną aurą, postaw na sos koperkowy! Polecamy także wypróbować przepis na panierowane patisony!


































