Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem | Przepisy.pl pixel

Patisony nadziewane mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

5 sztuk

1.5 szczypty

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W patisonach odetnij wierzchy na 1/3 wysokości. Wydrąż miąższ i drobno pokrój.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Ryż ugotuj. Obraną cebulę pokrój w kostkę i przesmaż.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodaj mięso, miąższ z patisonów i cebulę, wymieszaj i dopraw według upodobań.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Patisony ponadziewaj i przykryj wierzchami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 5

Krok 6

Patisony zalej w naczyniu przygotowanym sosem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • kate fashon

    kate fashon , 14.06.2019

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stefański

    Tomasz Stefański , 15.12.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Polaszewski

    Janusz Polaszewski , 27.08.2017

    jeszcze nie gotowałem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Patisony nadziewane mięsem mielonymPatisony nadziewane mięsem mielonym

Patisony należą do rodziny dyniowatych, wyróżnia je spłaszczony wygląd i bardzo subtelny smak. Dlatego te warzywa mają zastosowanie w rozmaitych potrawach, takich jak na przykład patisony faszerowane. Delikatny smak miąższu doskonale komponuje się z nadzieniem zarówno mięsnym, jak i warzywnym. Walory smakowe farszu wychodzą na pierwszy plan, a sos Napoli dopełnia wysublimowany charakter potrawy. Patisony nadziewane zachwycają bogactwem aromatów i atrakcyjną formą podania. Całość prezentuje się wyśmienicie!

Dla kogo?

Faszerowane patisony to smaczne oraz proste w wykonaniu danie, które na długo zapada w pamięć. Subtelny charakter patisona stwarza ogrom możliwości kulinarnych! Przepis na patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem przypadnie do gustu zwolennikom delikatnych mięsnych aromatów. Patisony nadziewane to kusząca propozycja dla osób, które lubią zaskakiwać, serwując oryginalne potrawy.

Na jaką okazję?

Patison faszerowany mięsem mielonym to nie tylko wyśmienity smak, ale i niezwykle efektowny wygląd. Przepis nie jest skomplikowany, a jednak całość świetnie prezentuje się na talerzu. Patisony nadziewane to doskonała propozycja na obiad o łagodnym charakterze, idealny na upalne dni. Zaskocz swoich najbliższych kreatywnością i przygotuj dla nich niebanalną warzywno-mięsną ucztę podniebienia!

Czy wiesz, że?

Patison to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Może stanowić bazę do wielu zup czy sałatek, ale nie tylko. W wersji marynowanej zachwyca smakiem, stwarzając konkurencję dla ogórka konserwowego. Patisony faszerowane to oryginalna propozycja, która stwarza rozmaite możliwości. Nasz przepis możesz dowolnie zmodyfikować wedle swoich preferencji.

Dla urozmaicenia:

Dodając do farszu ostrą paprykę, nadasz potrawie pikanterii. Jeśli chcesz, by patisony nadziewane emanowały wiosenną aurą, postaw na sos koperkowy! Polecamy także wypróbować przepis na panierowane patisony!