Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem | Przepisy.pl pixel

Patisony nadziewane mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

5 sztuk

1.5 szczypty

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W patisonach odetnij wierzchy na 1/3 wysokości. Wydrąż miąższ i drobno pokrój.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Ryż ugotuj. Obraną cebulę pokrój w kostkę i przesmaż.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodaj mięso, miąższ z patisonów i cebulę, wymieszaj i dopraw według upodobań.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Patisony ponadziewaj i przykryj wierzchami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 5

Krok 6

Patisony zalej w naczyniu przygotowanym sosem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

Patisony nadziewane mięsem mielonym - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • kate fashon

    kate fashon , 14.06.2019

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stefański

    Tomasz Stefański , 15.12.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Polaszewski

    Janusz Polaszewski , 27.08.2017

    jeszcze nie gotowałem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Patisony nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Patisony nadziewane mięsem mielonymPatisony nadziewane mięsem mielonym

Patisony należą do rodziny dyniowatych, wyróżnia je spłaszczony wygląd i bardzo subtelny smak. Dlatego te warzywa mają zastosowanie w rozmaitych potrawach, takich jak na przykład patisony faszerowane. Delikatny smak miąższu doskonale komponuje się z nadzieniem zarówno mięsnym, jak i warzywnym. Walory smakowe farszu wychodzą na pierwszy plan, a sos Napoli dopełnia wysublimowany charakter potrawy. Patisony nadziewane zachwycają bogactwem aromatów i atrakcyjną formą podania. Całość prezentuje się wyśmienicie!

Dla kogo?

Faszerowane patisony to smaczne oraz proste w wykonaniu danie, które na długo zapada w pamięć. Subtelny charakter patisona stwarza ogrom możliwości kulinarnych! Przepis na patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem przypadnie do gustu zwolennikom delikatnych mięsnych aromatów. Patisony nadziewane to kusząca propozycja dla osób, które lubią zaskakiwać, serwując oryginalne potrawy.

Na jaką okazję?

Patison faszerowany mięsem mielonym to nie tylko wyśmienity smak, ale i niezwykle efektowny wygląd. Przepis nie jest skomplikowany, a jednak całość świetnie prezentuje się na talerzu. Patisony nadziewane to doskonała propozycja na obiad o łagodnym charakterze, idealny na upalne dni. Zaskocz swoich najbliższych kreatywnością i przygotuj dla nich niebanalną warzywno-mięsną ucztę podniebienia!

Czy wiesz, że?

Patison to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Może stanowić bazę do wielu zup czy sałatek, ale nie tylko. W wersji marynowanej zachwyca smakiem, stwarzając konkurencję dla ogórka konserwowego. Patisony faszerowane to oryginalna propozycja, która stwarza rozmaite możliwości. Nasz przepis możesz dowolnie zmodyfikować wedle swoich preferencji.

Dla urozmaicenia:

Dodając do farszu ostrą paprykę, nadasz potrawie pikanterii. Jeśli chcesz, by patisony nadziewane emanowały wiosenną aurą, postaw na sos koperkowy! Polecamy także wypróbować przepis na panierowane patisony!