Sos koperkowy - prosty przepis bez śmietany | Przepisy.pl pixel

Sos koperkowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

heart
906 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

855 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

0.25 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni , na której przygotowywane było mięso na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej mleko.

Sos koperkowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Sos koperkowy - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj masło i koperek . Sos energicznie wymieszaj, tak aby otrzymać gładką emulsję. Sos dopraw szczyptą białego pieprzu do smaku.

Sos koperkowy - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • dziopson

    dziopson , 02.06.2024

    mega wow serio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Januszewska

    Sylwia Januszewska , 28.06.2016

    rowniez chce sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jakowska

    Katarzyna Jakowska , 18.06.2016

    Zamiast esencji mozna uzyc przygotowanego wczesniej wywaru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tylipska

    Helena Tylipska , 13.08.2015

    Czy nie można się obejść bes różnych knorowych i innych esencji ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pieniek

    Beata Pieniek , 19.05.2015

    będę próbowała

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos koperkowySos koperkowy

Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami, w sklepach i w ogródkach dostać możne świeże, aromatyczne gałązki tej rośliny. Drobno posiekany koper połączony z szalotką, mlekiem, białym pieprzem i pieczeniową esencją będzie dobrym dodatkiem do mięs i warzyw. Sos koperkowy świetnie smakuje także z mącznymi daniami, takimi jak kopytka, różnego rodzaju kluski czy makarony. Możesz polać nim jedzenie albo podać obok w sosjerce jako uzupełnienie Twojego posiłku. Sos koperkowy jest gęsty i aromatyczny, dlatego warto go również serwować z gotowanymi warzywami. Podkreśli ich walory smakowe i doda potrawie wyrazistości. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i jajkami. Można go podawać na zimno. Jeśli chcesz, aby ładnie wyglądał na stole, możesz posypać go dodatkową porcją świeżego koperku i ozdobić np. listkami rukoli lub bazylii. Zrób sos koperkowy według proponowanego przepisu i podaj go z ulubionymi klopsikami, zapiekanką lub stwórz na jego bazie smaczną przekąskę!