Sos koperkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos koperkowy

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

45

880 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

828 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

0.25 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni , na której przygotowywane było mięso na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej mleko.

Sos koperkowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Sos koperkowy - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj masło i koperek . Sos energicznie wymieszaj, tak aby otrzymać gładką emulsję. Sos dopraw szczyptą białego pieprzu do smaku.

Sos koperkowy - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Januszewska

    Sylwia Januszewska , 28.06.2016

    rowniez chce sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jakowska

    Katarzyna Jakowska , 18.06.2016

    Zamiast esencji mozna uzyc przygotowanego wczesniej wywaru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tylipska

    Helena Tylipska , 13.08.2015

    Czy nie można się obejść bes różnych knorowych i innych esencji ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pieniek

    Beata Pieniek , 19.05.2015

    będę próbowała

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos koperkowySos koperkowy

Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami, w sklepach i w ogródkach dostać możne świeże, aromatyczne gałązki tej rośliny. Drobno posiekany koper połączony z szalotką, mlekiem, białym pieprzem i pieczeniową esencją będzie dobrym dodatkiem do mięs i warzyw. Sos koperkowy świetnie smakuje także z mącznymi daniami, takimi jak kopytka, różnego rodzaju kluski czy makarony. Możesz polać nim jedzenie albo podać obok w sosjerce jako uzupełnienie Twojego posiłku. Sos koperkowy jest gęsty i aromatyczny, dlatego warto go również serwować z gotowanymi warzywami. Podkreśli ich walory smakowe i doda potrawie wyrazistości. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i jajkami. Można go podawać na zimno. Jeśli chcesz, aby ładnie wyglądał na stole, możesz posypać go dodatkową porcją świeżego koperku i ozdobić np. listkami rukoli lub bazylii. Zrób sos koperkowy według proponowanego przepisu i podaj go z ulubionymi klopsikami, zapiekanką lub stwórz na jego bazie smaczną przekąskę!