Sos koperkowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

31

757 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

776 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

0.25 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni , na której przygotowywane było mięso na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej mleko.

Sos koperkowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Sos koperkowy - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj masło i koperek . Sos energicznie wymieszaj, tak aby otrzymać gładką emulsję. Sos dopraw szczyptą białego pieprzu do smaku.

Sos koperkowy - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Januszewska

    Sylwia Januszewska

    rowniez chce sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jakowska

    Katarzyna Jakowska

    Zamiast esencji mozna uzyc przygotowanego wczesniej wywaru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Tylipska

    Helena Tylipska

    Czy nie można się obejść bes różnych knorowych i innych esencji ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pieniek

    Beata Pieniek

    będę próbowała

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos koperkowySos koperkowy

Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami, w sklepach i w ogródkach dostać możne świeże, aromatyczne gałązki tej rośliny. Drobno posiekany koper połączony z szalotką, mlekiem, białym pieprzem i pieczeniową esencją będzie dobrym dodatkiem do mięs i warzyw. Sos koperkowy świetnie smakuje także z mącznymi daniami, takimi jak kopytka, różnego rodzaju kluski czy makarony. Możesz polać nim jedzenie albo podać obok w sosjerce jako uzupełnienie Twojego posiłku. Sos koperkowy jest gęsty i aromatyczny, dlatego warto go również serwować z gotowanymi warzywami. Podkreśli ich walory smakowe i doda potrawie wyrazistości. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i jajkami. Można go podawać na zimno. Jeśli chcesz, aby ładnie wyglądał na stole, możesz posypać go dodatkową porcją świeżego koperku i ozdobić np. listkami rukoli lub bazylii. Zrób sos koperkowy według proponowanego przepisu i podaj go z ulubionymi klopsikami, zapiekanką lub stwórz na jego bazie smaczną przekąskę!